Primii pasi intr-un nou inceput

Creat de mihaizzr, Iulie 08, 2010, 11:12:52 PM

« precedentul - următorul »

mihaizzr

Sunt unul care doreşte sa reintre in familia apicultorilor. :hi: Am avut albine cu multi ani in urma dar numai stupi orizontali.Astazi am cumparat 1,5 m cubi de scandura uscata si vreau sa reancep pe verticali cu 12 rame 1/1 si cat de 1/2, lazi pe care intentionez sa le construiesc singur.Ma inscriu din nou la un curs apicol pentru reamprospatarea cunostintelor ,chiar daca am deja o diploma.
   Intrebarea mea este daca trebuie sa fac si caturile in iarna asta sau pot astepta pana la anul?
   Apoi : Dupa cumpararea roilor la primavara ,este indicat sa ii duc in pastoral pentru intarirea familiilor sau nu are rost?Distantele de parcurs sunt mici - pana in 30 de km.
Pasiunea si speranta sunt motorul vietii.

D006

E  bine sa ai caturile facute din iarna .
  Pastoralul este binevenit mai ales in cazul tau.
   Si ca o parere personala , eu am asemenea stupi dar vreau sa renunt la ei.

mihaizzr

De ce Dragos?Ar fi o varianta mai buna?

D006

Stupul pe 10 rame reprezinta compromisul optim intre instinctul salbatic al albinei si necesitatile stuparului . Albina are instinct de verticalizare iar omul vrea sa deplaseza usor o  familie de albine.

mihaizzr

Hotararea cu cele 12 rame am luat-o citind discutiile pe forum.Mai multe pareri erau ca 10 rame sunt insuficiente pentru o matca buna si familia roieste prea repede..Iar in ce priveste caturile de 1/2 si nu 3/4 , motivul este ca primele se manuiesc mai usor.Insa am postat tocmai din motivul de a nu lua o decizie gresita astfel ca sunt dispus sa ascult.

D006

Cauta  intr-un manual de apicultura cat este ponta maxima a unei regine , inmulteste cu 21 si vei afla numarul maxim de celule ocupate cu puiet . Apoi inmulteste numarul de celule dintr-o rama Dadant cu 9 si vezi daca cifrele sunt apropiate !

mihaizzr

Ponta maxima a unei regine este de 180.000 de oua pe sezon.
    Daca inmultim 180.000 cu 21 ne da 3 mil 780.000.
   O rama dadant are 8800de celule inmultite cu 9(rame) da 79.200.Dar nu pot interpreta rezultatul.
Poate ar trebui sa impartim ponta reginei pe numarul de cicluri  de ecloziune dintr-un sezon ca sa vedem de cate celule are nevoie pe ciclu, ca sa putem astfel evita lipsa de spatiu pentru depunerea oualor..Am intalnit in manual spunandu-de ca pentru a preveni roitul in stupii verticali STAS trebuiesc luate 1-2 rame cu puiet capacit si ajutate alte fam sau infiintarea de noi fam.

D006

180000 intr-un sezon ! Aceiasi  celula este folosita de  mai multe ori intr-un sezon  :wink2:
  daca ar oua 3780000  intr-un an ar insemna ca o matca de 4 ani se inperecheaza de cel putin doua ori in viata  :uimit:
   de ce inmultesti  180.000 cu 21  ?

Omule stii cat cantaresc 180.000 de albine ?

Mai citeste inca o data si  mai refa calculele !

mihaizzr

Citat din: dragos2006 din Iulie 09, 2010, 12:04:49 AM
  Cauta  intr-un manual de apicultura cat este ponta maxima a unei regine , inmulteste cu 21 si vei afla numarul maxim de celule ocupate cu puiet . Apoi inmulteste numarul de celule dintr-o rama Dadant cu 9 si vezi daca cifrele sunt apropiate !

Am inteles gresit pentru ca nici tu nu ai fost prea clar.Da refacand calculele rezulta ca numarul de oua depus de matca in 21 de zile este inferior numarului de celule existente intr-un stup cu 10 rame dadant .
Ma intreb atunci de ce sunt nemultumiti ceilalti de numarul de rame?

mihaizzr

Tinand cont de faptul ca matca poate depune pana la 3000 de oua pe zi inmultite cu 21 de zile ne da 63000 oua .Daca impartim numarul de oua dintr-un ciclu de eclozionare depuse de matca la numarul de celule dintr-un fagure , adica 8800 obtinem 7.2 rame necesare pentru aceste oua.Deci teoretic corpul cu 10 rame ar fi suficient.Daca insa familia depune in aceste rame si coroana de miere atunci situatia se schimba si corpul de stup devine neancapator.Dar cel mai bine vorbeste experienta fiecaruia.Pentru asta forumurile sunt de discutii ca sa ne impartasim parerile si experientele ca asa sa ne imbogatim fiecare.

D006

Hai sa facem o recapitulare :
    Conform domnului Hristea , o matca buna in varf de sezon depune  peste 2000 de oua pe zi , conform domnului Margaritas matca depune in varf de sazon aproape 3000 de oua . sa luam de buna cifra de 3000 dar sa tinem cont ca aceasta perioada este foarte scurta.
   Teoretic avem nevoie de suprafata a 7 rame dadant numai pentru oua , familia mai are nevoie si de un stoc minim de 8 kg de miere adica 2 rame si de polen sa zicem  1 rama , per total 10 rame dadant . Aceasta este teoria sa vedem cum stam cu practica  :uimit:  , daca apare un cules abundent cuibul se blocheaza cu nectar , daca avem o invazie de flori cuibul ni se blocheaza cu polen , ce ne facem ? pt. ca in fata noastra apar doua alternative : ori familia roieste , ori  slabeste in putere . Aici apicultorul se pune pe ganduri si nu stie ce model de cutie sa aleaga , sa fie verticala , sa fie orizontala , sa fie pe 10 rame , sa fie  pe 12 rame , sau mai bine pe 8 rame ?????
  Intr-o viitoare postare vom despica firul in 4 si sa vedem cine are o influenta mai mare in dezvoltarea unei familii de albine : MODELUL DE STUP sau NEPRICEPEREA STUPARULUI ?

ioanardelean55

cind esti pus in situatia de a alege tipul de stup si capacitatea acestuia nu mi se pare asa de important cite oua
depune regina intr-o zi s-au intr-un sezon pentru-ca teoretic e intr-un fel practic e altfel ,un lucru important de care trebuie sa tinem cont e zona geografica unde ne aflam si ce fel de apicultura vrem sa practicam . in zona de munte 8-10 rame e suficient
in zona de cimpie e putin  .  :hi: :hi: :hi: :hi:

cristi ciuc

Mi-aduc aminte despre discuţia cu un apicultor experimentat care mi-a recomandat ca peste corpul 1/1 (10 rame) să pun cat tot 1/1 având aceeaşi configuraţie. Avea perfectă dreptate pentru că, adoptând acest stil, standardul ramelor îţi permite să faci diverse "artificii" (mutări de rame). Într-adevăr, dacă nu ţii stupii din scurt, iar dacă mai pui şi caturi 1/2, există riscul roirii precoce. Mai ales că acest an ploios, după părerea mea, a favorizat mai ales canalizarea activităţii albinelor îndeosebi spre acumularea de păstură, ceea ce a determinat blocarea cuiburilor.
Există o firmă în judeţul nostru care comercializează feed-bee şi, în această primăvară, m-am gândit că n-ar fi rău să le administrez acest produs mai ales că preţul este acceptabil. Din aceste motive, folosirea cuibului pe 10 rame şi a "feed-bee-ului", m-am aflat prematur în situaţia de a mă ocupa de familii intrate în frigurile roitului, în condiţiile climaterice din Harghita.
Poate greşesc, dar nici nu am avut niciodată pretenţia că pot să-mi permit a combate părerile unor apicultori experimentaţi, eu fiind în stadiul unuia care de 3-4 ani devorează manuale de apicultură sau postări pe internet despre aceste subiecte şi încearcă să raporteze acumulările teoretice la practică.

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Toate familiile mele la ora actuala sunt in 2 corpuri de 1/1 de cate 10 rame.
Aici nici nu sa auzit de 12 rame dar in schimb este o tendinta de trecere la 8 rame deoarece albina lucreaza natural pe verticala.
Am si cateva caturi de 3/4 dar inca nu le folosesc.
Aceste sunt folosite de profesionisti si sunt puse la livada peste 2 corpuri de 1/1 pt a recolta miere cu lada nu cu rama.
Am asistat la astfel de operatiune si doar ia catul cu totul si pune altul in locul lui si gata treaba. Nu ar putea face asta cu un cat de 1/1. Dar o astfel de operatiune este necezara cand ai sute de famili si timp mai limitat.
Eu recomand 10 rame identice in ambele corpuri.