metode de sporire a productiei de ceara

Creat de dragos2006, Octombrie 24, 2007, 04:19:36 AM

« precedentul - următorul »

D006

Deoarece an de an am nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de ceara in decursul timpului am incercat de a obtine cantitati tot mai mari raportate pe familia de albine...Mentionez ca masurile de a obtine ceara le-am luat pe un nr care de 4-5 ani a depasit 100 de familii ..ajungind actual la un nr de aproapa 200 de familii...
amintesc de:---reforma anuala a fagurilor vechi ...cam 3-5 faguri pe familia de albine ii reformez in fiecare an folosind pt extragere o presa manuala la care imbin forta de presare cu temperatura..
     -regenerarea fagurilor..fagurii care ii bag in magazia de rame,  efectiv ii tund ,lasind doar fundatia acestora ,care se aseamana cu foaia de fagure artificial ,avind imprimata baza celulelor...folosesc cutitul de descapacit dar fiecare fagure mai vechi sau proaspat cladit se taie in anumite conditii de temperatura...
   -intrebuintarea ramei claditoare ...este o rama care in partea superioara are hranitor confectionat de mine de aproximativ 500 ml iar sub el este rama oarba unde albinele tinere cladesc niste frumuseti de faguri...
   -descapacirea fagurilor la extractie...obtin cam 20 de kg ceara din descapaceala la 1000 kg de miere....
   -

PricopArthur

Care sunt conditiile de regenerara a fagurilor? Nu am reuusit niciodata. De regula, cand ii tai celulele pe a 2 -a parte se rup. Dupa mai multe incercari am crezut ca e doar fictiune de prin carti si m-am lipsit. :sad:
Miere multă şi inimă curată!

D006

...ramele prea negre nu prea merg tunse...celelalte da dar trebuie tinut cont de temperatura...cind este mai racoare adica cam sub 8 grade...merg tunse
De obicei le tund iarna cind nu am ce face ...

D006

o alta varianta de obtinere a cerii este si folosirea in cat a 8-9 faguri inloc de 10 si descapacirea la nivelul spetezei ramei la fiecare extractie. am vazut cum se pot obtine 800 kg ceara super la 450 familii, la cel care consider ca m-a invatat ce inseamna apicultura.
atentie insa:
- la crestere nu introduceti mai putin de 10 faguri artificiali
- nu intercalati faguri artificiali cu rame crescute
- cad introduceti 8-9 rame in cat aveti grija sa fie intervalele egale

D006

...dle Cristi toti cei min 10 faguri sa-i introducem unul linga altul..dupa ramele cu puiet sau in magazie toate odata...
Bineinteles sa avem si cules...
Inseamna ca mai si greseam cind introduceam fagurii artificiali cu rame crescute...

D006

eu vorbeam numai de ramele de cat. dar daca tot s-a deschis discutia in suedia am invatat ca in cuib vor fi introduse numai rame crescute in cat, dupa prima extractie. astfel nu vom mai avea rame construite aiurea si cu prea multe celule de trantori.
stupul era compus din doua corpuri 3/4 pentru cuib si din caturi 1/2. ramele pentru cuib erau construite folosind corpul de 3/4 inloc de cat.
sincer eu nu reusesc sa fac acest lucru in totalitate, deoarece mereu sunt in criza de rame 1/1.

PricopArthur

Dle Crist, fiti un pic mai explicit. sa pun un cat cu faguri artificiali o data? Intercalati ca in carte cu 2 claditi (penultimele rame)? Pana cladesc albinele nu se deformeaza fagurii? Daca ar fi artificiali cu suport din plastic, da.
Miere multă şi inimă curată!

D006

eu am mentionat ca nu reusesc sa fac in totalitate acest lucru, mai ales ca folosesc la cuib rame 1/1. dar daca as folosi rame 2/3 ar fi foarte simplu sa cladesc faguri in acest sistem in culesurile intense.
in schimb in caturi, initial introduc 10 rame 1/2 cu faguri artificiali, iar dupa prima extractie las 9 rame cladite. in caturi nu amestec niciodata faguri artificiali cu rame cladite. la viitoarele investitii vreau sa trec de la rama 1/1 la 2/3 si atunci voi putea respecta acest principiu.

D006

..Dle Cristi in Suedia puneau accent pe ceara ?...

D006

nu am avut senzatie, mai ales ca escrescentele de pe rame erau razuite adesea in iarba alaturi de stupi, dar cand obtii 800-900 kg de ceara extra de la 450 familii, poti spune ca puneau un accent. se va vedea cand voi posta instalatia de descapapacit.

D006

ceara o produceau doar de la descapacit?...
Rama claditoare sau reforma fagurii...era..

D006

numai descapacit. fagurii reformati erau pur si simplu arsi. cred ca era o metoda deosebita de igiena.

D006

Mama lor de suedezi....Fagurii vechi sunt purtatori de boli,dar parca nu i-as arde...Oricum ei au tehnologia lor..noi pe a noastra.
  Dar a lor, da parca si rezultate si ..satisfactii-financiar vorbind.
  Am inteles ca aveau 450 de familii...citi oameni traiau dupa aceasta stupina, dupa cistigul care se obtinea..

PricopArthur

Dle Cristi, erau platiti pt polenizare sau traiau doar din miere?
Miere multă şi inimă curată!

D006

nu aveau niciun venit suplimentar. marele avantaj este ca tara este plina de ferme la 1-2 km departare, stupii sunt imprastiati cate 12-14 pe tot campul si stau acolo cu anii fara distrugeri ca pe la noi. benzina costa tot atat, curentul electric mai ieftin 7 centi, iar mierea ti-o ia de acasa cu 4-5 euro. crezi ca ai mai avea nevoie de subventii sau plati pentru polenizare?