• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

1/2 faguri

Creat de dragos2006, Februarie 17, 2008, 04:29:11 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

In acest an am cumparat stupi verticali cu mag 1/2.Nu am nici o rama cu faguri 1/2 sa pun la viitoarele culesuri in magazine.
Ce ma sfatuiti ?
Sa cumpar rame 1/2 cu faguri deja constriti ?
Unde gasesc ?
Poate mai gasesc vrun "binevoitor" si ma pricopsesc si ceva boala............
Sau pur si simplu sa dau la crescut foita noua de 1/2 ?

pintilied

Cumperi faguri artificiali 1/1 si ii tai in jumatate pentru cite 2 rame 1/2.Cinnd incepi sa introduci la crescut fagurii pentru cuib mai strecori si cite un fagure i/2. Grosul il trgi la un ce cules.
Nu tot ce zboara,face miere!

D006

Stiind ca ai si stupi orizontali te sfatui sa bagi la cladit cate 2 rame, una langa rama de pastura si una marginasa langa ultima rama de puet pentru fiecare lada, ajuta cu cate un hranitor de o juma de litru de sirop si vei ajunge la finele rapitei sa construiesti cel putin cate 4-6 faguri 1/2 pentru fiecare familie.
Deasemanea poti creste si-n verticali cate 1-2rame in cuib pana cuibul ajunge la nu rame maxim posibil.
In principiu trebuie folosit cuibul in perioadele propice ptr. realizarea scopului, ulterior totu-i simplu, 3-4 rame crescute, 2-3 rame cu fagure artificial.
Bafta la crescut.

D006

eu tai un fagure artificial in 3. insarmarea o am la 7cm. cresterea o fac direct in cat fara a amesteca ramele cu fa, cu ramele construite. daca stupul este puternic la rapita poate construii lejer 10 rame 1/2. mare atentie cand pui catul. daca este prea devreme albina va trebuii sa incalzeasca si spatiul de deasupra cuibului, daca este prea tarziu spatiul pt ouat se va bloca.

D006

daca este prea devreme albina va trebuii sa incalzeasca si spatiul de deasupra cuibului, daca este prea tarziu spatiul pt ouat se va bloca
???????????????????

kiloz

-catul se va pune peste cuib cind toate ramele sint bine acoperite de albine, dar cind ai familii mai multe lucrezi dupa un anumit sablon,se pune caturile si la familii mai putin dezvoltate dar acoperind  cuibul cu o folie , favorizind pastrarea temperaturii in cuib dar in acelasi timp dind posibilitate la surplusul de albinele eclozionate sa urce in cat,cu aceasta metoda se reduce nr interventiillor la familii.
-tot asa se procedeaza si cind punem catul numai cu faguri artificiali,se acopera jumatate din cuib cu folie fortind albinele sa urce in jumatate de cat, cind au fost contruite ramele se poate amesteca intercalat cu artificiali
-"daca este prea tirziu spatiul pt ouat se va bloca?"   :nod: da familia a ajuns la o dezvoltare in momentul in care nu mai urca in cat ,ci roieste !!!!! :nebun:
Sa fii drept si scrie adevarul.

bucovineanu

Florine,
Ai primit foarte multe sfaturi,atat aici cat si pe celalalt forum. Ai inteles ce ai de facut?

D006

Am sa fac urmatorul lucru :
am sa tai ramele cu  faguri construiti 1/1 la dimensiunile unei 1/2.
am sa intercalez printre acestea si foite 1/2 noi.

kiloz

dar nu strica tu ramele ci pune linistit catul cu faguri artificial ,acopera jumatate din cuib cu folie si asa pune catul ,dar citeste mai atent postarea anterioare :sad:
Sa fii drept si scrie adevarul.

D006

florine in loc la claditoare baga rame de etaj si las sa fie rau