• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

ceara

Creat de dragos2006, Martie 08, 2008, 01:34:07 a.m.

« precedentul - următorul »

D006

Astazi am fiert cativa faguri vechi si mi-a ramas ceara ( siropul il dau maine la albine, plus Protofilul).
Sa pun ceara la vreo 50 de m de stupi pe o tava imprastiata, ca albinele sa curete eventualele resturi de miere, sau nu merita operatia ?

D006

Nu,Nu..................UUU.

D006

te rog sa ma lamuresti, de ce nu.
furtisag?
pot sa le pun in mai multe locuri si la o dist cat mai mare.

D006

Nici eu nu am inteles in totalitate ce este cu ceara aia ,mai pune si foto pe langa intrebari .
Nu din urmatoarele motive:
-furtisag
-miere f.putina in ceara
-vei avea surpriza sa dispara ceara
   P.S. De ce   n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.

D006

daca ai topit fagurii si ti-a ramas o zeama dulce aia nu se da la albine ! contine HMF . Daca ramele aveau miere trebuiau descapacite si duse la o distanta de stupi de unde albinele carau mierea din ele , apoi ramele goale le topeai.
daca ai topit faguri inseamna ca ai un calup de ceara , ca sa imprastii ?
La albine nu se da decat sirop din zahar , miere (controlata) si ceiuri sau protofil.
sau puteai da ramele la lins ca in poza:

D006

Am facut urmatorul lucru in iarna : mi-a ramas cam 7 rame dupa restrangerea cuibului cu miere de strugure necapacita sau partial capacita.Am taiat fagurii si i-am detasat de rame, am stors mierea cum am putut cu strecuratoare ( a iesit vreo 5 kg), iar resturile aceastea de faguri si miere le-am pus in congelator.Aseara le-am scos si le-am fiert intr-o oala pe aragaz cu apa.Ceara ce se ridica am luat-o cu sita.A rezultata o zeama maro, la care am adaugat zahar si Protofil.
Ce este HMF ?
De ce sa nu dau aceasta zeama dulce ?

balasbebe

Florine, nu fi zgarcit. Am fost la o familie, care avea peste 100 de familii.
L-am vazut cand a pus in borcan miere, ca au cazut cateva picaturi de miere pe jos. Imediat a luat o carpa a sters, si a dus la un stup sa linga, aceea miere. Doar el apreciaza munca albinelor.
Puteai acei faguri, sa-i dai dupa diafragma, sa fie linsi de albine, dupa care sa-i topesti.
Mierea fiarta este toxica. Nu se mai foloseste, decat in capcanele pentru viespi, sau furnici.

D006

Deci acel amestec obt nu e bun de nimic?
Am stricat  Protofilul si zaharul aiurea................

D006

E bun pt.tzuica.Hai noroc si sanatate.

viorel_v2000

Citat din: balas
Mierea fiarta este toxica.

De ce?
Sa inteleg ca si prajiturile cu miere sunt toxice. Cred ca la coacere in cuptor temperatura trece de 100 grade.
VV

leoman

teinegru64 a scris:   P.S. De ce   n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.
Va rogsa detaliati. Anul trcut am avut roi la sf. lui aprilie si inca nu am descoperit cauza. Poate ma lamuriti dvs. Nu as dori sa patesc si anul acesta lafel. Multumesc.

filip

Citat din: leomanteinegru64 a scris:   P.S. De ce   n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.
Va rogsa detaliati. Anul trcut am avut roi la sf. lui aprilie si inca nu am descoperit cauza. Poate ma lamuriti dvs. Nu as dori sa patesc si anul acesta lafel. Multumesc.

Sunt doua aspecte de discutat aici.Sunt unii stupi care in momentul in care ajung la o dezvoltare de 6-7 rame roiesc,nu conteaza cat spatiu au.Si a doilea aspect este supraaglomerarea si intrarea in frigul roitului.Apropo ieri am vazut la familiile bune trantori zburand afara,deci de acum se poate imperechea o regina daca e timpul prielnic.Daca e prima varianta incearca sa schimbi matcile cu unele mai slab roitoare,daca e a doua varianta asigura-i spatiu.Multa bafta!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Principala cauza este stimularea excesiva chiar si in prezenta unui cules de intretinere.Re strangerea drastica a cuibului(vedeti din pozele de pe forum ca majoritatea stuparilor tin 2-3 rame dupa diafragma,sunt cel mai bun barometru privind dezvotarea fam de alb).Incepand cu aceasta perioada se introduce cate 1 rama in fiecare saptamana(langa puiet)Fara sa vad macar o poza e greu de dat sfaturi.Numai bine.

leoman

Daca am inteles bine, trebuie sa introduc langa puiet, in fiecare saptamana cate o rama cladita pt. ca regina sa aiba spatiu suficient pentru ouat.
Dar fagure artificial cand sa pun si unde in cuib? Banuiesc ca deja se poate da la cladit. Dar pentru magazie cand se poate da la cladit?
Domnule Teinegru64, ce inseamna stimulare excesiva? In prezent eu stimulez cu sirop de zahar 1/1, 250ml de familie la 2 zile. Mentionez ca in zilele din urma, care au fost mai calduroase, aceasta cantitate de sirop a fost consumata intr-o singura zi de catre fiecare familie (desi au inflorit si pomii fructiferi in mare parte) si chiar m-m gandit sa le dau acesta portie in fiecare zi daca este cazul. Credeti ca fac o stimulare excesiva?
De asemenea nu cred ca am inteles prea bine ideea cu "cel mai bun barometru privind dezvoltarea familiei de albine in aceasta perioada" si asa "miros" ca ar fi un lucru important.
Domnule Filip, toate familiile mele (cinci la numar) provin din matci roitoare, dar deocamdata pentru mine procurarea de matci mai putin roitoare este o problema pe care inca nu stiu cum o voi rezolva.
Multumiri si numai bine.

D006

Asa cum am mai spus imi este foarte greu sa dau sfaturi de la distanta.Cantitatea de sirop mi se pare destul de mare avand in vedera ca, au inflorit si pomii.Personal nu stimulez familiile de albine nici toamna nici primavara .Acuma depinde de ce rezerve de miere aveti in fiecare familiile.Fagurii artificiali se pot introduce in functie de prognoza meteo pe o saptamana.De exemplu in aceasta perioada fac mai mult rau decat bine( ma refer la racirea timpului ).Daca totusi ati introdus faguri si este o temp. de aproximativ 10 grade faceti o stimulare la 2 zile a cate 250 g sirop.Referitor la ramele de dupa diafragma cand le vedeti acoperite cat de cat cu albine sau chiar polen si unele celule cu miere atunci largiti cuibul fara a mai controla familia de albine.Spor la treaba!