Rame

Creat de filip, Octombrie 06, 2007, 04:36:52 PM

« precedentul - următorul »

leoman

Cand se pune rama claditoare (calendaristic vorbind)?
Cand se recolteaza ceara din rama claditoare?
Cand scoatem definitiv rama claditoare din stup?
Multumesc.

filip

Citat din: leomanCand se pune rama claditoare (calendaristic vorbind)?
Multumesc.
Rama claditoare se poate pune cand infloresc pomii fructiferi dar e de preferat sa cladesti rame.Apoi se poate pune pana la salcam,ceara se recolteaza odata cu puietul de trantore capacit,asfel se impusca 2 iepuri.Se aduna ceara si se distruge o importanta cantitate de paduchi.Ramele claditoare din a doua parte a verii nu isi mai au rostul ,albinele nu mai cladesc intensiv faguri.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Citat din: leomanCand se pune rama claditoare (calendaristic vorbind)?
Multumesc.
Rama claditoare este oglinda interna a stupului.
Rama claditoare se pune in stup odata cu inflorirea pomilor fructiferi si se poate folosi atat timp cat exista cules de nectar. Daca atunci cand introducem rame cu faguri artificiali avem si rama claditoare, albinele  vor cladi mai bine fagurii, fara celule de trantor.Pentru a obtine ceara rama claditoare se taie la 7 zile. Dar pentru a lupta contra varozei, este indicat sa fie taiata dupa ce puietul de trantor a fost capacit.

crombra

Eu am invatat de la batranul care mi-a pus dalta apicola in mana (si aplic si in ziua de azi) ca rama claditoare reprezinta "barometrul" cladirii fagurilor.
Eu pun rama claditoare incepand cu pomii fructiferi si o las pana la restrangerea cuibului toamna. Cand primele limbi de faguri au cam 1/3 din rama bag foaie la cladit. Tai ceara cand sunt capacite celulele de trantor sau la a 10-a zi daca vreau apilarnil.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

leoman

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Daca am inteles bine, deja pot sa pun rama claditoare.(?)
Cineva mi-a spus ca aceasta este bine sa fie a treia rama din stanga (sau din dreapta, nu conteaza). Este corect, sau nu are importanta locul ramei claditoare in cuib, mai ales in acesta perioada a anului cand cuibul este inca restrans?
Aceasta rama se pune la toate familiile, indiferent de puterea lor?
Multumesc si sper sa nu va plictisesc prea tare cu intrebarile mele, care, unora li s-ar putea parea naive. Din pacate eu nu am un "batran" pe langa mine, de la care sa pot invata.

filip

Citat din: leomanMultumesc tuturor pentru raspunsuri.
Daca am inteles bine, deja pot sa pun rama claditoare.(?)
Cineva mi-a spus ca aceasta este bine sa fie a treia rama din stanga (sau din dreapta, nu conteaza). Este corect, sau nu are importanta locul ramei claditoare in cuib, mai ales in acesta perioada a anului cand cuibul este inca restrans?
Aceasta rama se pune la toate familiile, indiferent de puterea lor?
Multumesc si sper sa nu va plictisesc prea tare cu intrebarile mele, care, unora li s-ar putea parea naive. Din pacate eu nu am un "batran" pe langa mine, de la care sa pot invata.
Rama claditoare nu o pui in cuib ci la margina lui.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Daca pomii frctiferi sunt infloriti si temperatura este peste 12 grade se poate pune rama claditoare. Dar atentie: in aceasta perioada cand temperatura inca nu s-a stabilizat claditoarea nu trebuie pusa langa o rama cu puiet deoarece exista pericolul sa raceasca puietul. Daca langa diafragma sunt doua rame acoperite cu albine  dar fara puiet, claditoarea se pune intre ele .Eu pun tot timpul anului claditoarea a doua fie in dreapta sau in stanga.Pentru inceput claditoarea se pune la familiile puternice si daca incep sa cladeasca si vremea se stabilizeaza se poate pune si la familiile mai slabe.

leoman

Multumesc pentru sfaturi si promptitudine. Colegi adevarati.
Sanatate si numai bine.

PricopArthur

Ceeace a scris bucovineanu e exact ceeace trebuie sa facut.
Miere multă şi inimă curată!

D006

astazi am asamblat prima mea rama.

D006

se fac destul de repede.........

D006

foita sa nu o pui numa cand bagi rama in stup

D006

gaurile le dau dupa asamblare sau inainte ?

D006

1/2 cum e mai bine sa fie insarmate oriz sau vert ?

D006

eu le fac orizontal si gaurile nu conteaza cand le dai
vezi pune sirma de inox ca la etaj te tin ramele 10 ani