• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Rame

Creat de filip, Octombrie 06, 2007, 07:36:52 p.m.

« precedentul - următorul »

Donbazil

Pentru Dl. Pricop Artur.
Eu lucrez cu stupi STAS (DADANT) de 12 rame in cuib, cu magazii de jumatate, cu cate 11 rame, achizitionati de la TECLEMPROD Faget, prin SAPARD, dar am si orizontali cu 16 si 2o de rame. Ramele sunt si cu distantator Hoffman si fara pentru ca stupii noi au in interior pe faltul pe care stau umerasele ramelor, distantatoare din tabla dintate la dimensiune si fiecare rama intra la locul ei.
Ramele sunt insarmate vertical din fabrica si au cate 6 sarme, primele la 2,5 cm de leatul lateral si intre celelalte sunt cam 7,2 - 7,5 mm.
Am vazut la targ si cu 5 sarme verticale dar parerea mea e ca daca distanta de la leatul lateral pana la prima sarma este peste 2,5 cm, fagurele artificial se indoaie sau la extractie se rupe.
Si asa la transport daca e foarte cald exista riscul de a se rupe ramele noi si pline, eu am patit-o cu vreo doi stupi dar  in general cred ca 6 sarme sunt suficiente, insa cei ce fac pastoral pot pune si mai multe, mai ales cei ce-si fac singuri ramele. eu asa le-am cumparat , asa le folosesc.
Sal'tare.
Donbazil - Faget.

PricopArthur

Donbazil, si asa cum am vazut din postarile anterioare, sarma este ondulata.
Eu am incercat anul acesta cu faguri de plastic, si au fost lucrati ca cei naturali. Am primit semnale de la colegi de pe acest forum privitor la avantajele si dezavantajele lor. Voi incerca sa iernez cu ei sa vad ce iese. In nici un caz nu se deformeaza.
Toate cele bune!
Miere multă şi inimă curată!

milu56

Ramele mele construite de mine,anul acesta am avut 1000 de rame in acest fel.
Aceste rame le-am facut fara hffman,distantiere cu grila metalica pe lazi.

stefan1

De la ce este mierea?
Ce fel de insarmare folosesti?
  Scuza-ma, la a doua intrebare vad ca ai dat raspuns la alt topic. Rezista acea insarmare in zig-zag la temperaturile de la voi, mai cu seama in conditii de pastoral?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

Citat din: stefan1De la ce este mierea?
Ce fel de insarmare folosesti?
  Scuza-ma, la a doua intrebare vad ca ai dat raspuns la alt topic. Rezista acea insarmare in zig-zag la temperaturile de la voi, mai cu seama in conditii de pastoral?


   Miere de eucalipt,anul acesta am avut 1000 de rame noi pline cu miere si am extras tut,credema ca nu m-i sa stricat nici o rama,asa ca am verificat,sunt super si nu mai schimb,merg inainte asa.Ce i-mi place la acest tip de insarmare:nu mai am sarma pe exteriorul ramei,dupa ce rama este cladita nu se mai vede nimic metalic pe rama totul este in interior acoperit cu ceara,de catre albine.

stefan1

Nu stiu ce rol are rasa de albine in trainicia fagurilor. Stiu ca rasa neagra germana creste faguri foarte frumosi, iar rasa spaniola este inrudita cu acea rasa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

Nu stiu,sa fie albine care construesc faguri mai rezistenti si albine care construesc faguri mai putin rezistenti.INTERESANT.