Radu Andrei Nastase

Creat de AndreiRN, Octombrie 16, 2009, 09:04:38 PM

« precedentul - următorul »

D006

Grefurile polenizate de albinele mele.
La vecin se rup crengile la portocal.

D006

Azi am primit raspuns de la Joe Trynor in legatura cu contractul de polenizare.
Cerinta este de minim 8 rame cu albina si doua cutii de 1/1 la fiecare familie.
Acum am 2 luni sa echilibrez cat mai multe familii si la fel si partenerii mei.
Turta proteica iese din ce in ce mai bine acuma.
Am facut 4 rame pline si sunt superbe.
Azi merg pe camp cu sirop si turte sa vad ce pot face pana se intuneca.

D006

Cum Duminica o sa merg la albinele de la livada sa le verific si hranesc am mai facut rame implute cu turta proteica.
Am facut o imbunatatire la process.
Cand totul este mestecat pe plita si gata de turnat adaug un ultim strat de zahar si mai mestec pana se omogenizeaza si apoi o torn.
Zaharul nou coboara temperatura mai repede si cand il torn isi pierde din fluiditate si se intareste mult mai repede.
Fiind rame grele la 3 - 4 kg fola de aluminiu mai cedeaza daca este prea fluid si se intareste prea incet.
Inca 7 si sunt gata de dus la stupi.
Doi mai slabi vor veni acasa cu mine.
Azi la albinele de pe rau le-am dat 8 litri de sirop si la fiecare cate o bucata de turta proteica dar am observat ca familiile puternice nu prea se inghesuie la hrana.
Va trebui sa gasesc un weekend sa ma bag in ei si sa le mai fac o echilibrare.
Acum e in plina floare eucaliptusul si un arbore cu flori rosi foarte popular pe strazi, http://en.wikipedia.org/wiki/Callistemon

D006

Turte proteice

pharaonu75

Yam-Yam! Papa bun! :rotfl:
Sa ne spui si ce parere au albinele despre ele!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Ieri am pus bucati mai mici pe rame si azi cand m-am uitat erau albinele calare pe ele.
Astept 2 saptamani si verific ponta sa vad diferenta.

D006

Ce e si cu codul asta genetic.
Unii pomi au primit mesajul ca e toamna si au capatat culori frumoase.

D006

Iar alti pomi cum au simtit ploaia cred ca e primavara si infloresc si inverzesc.

D006

Dar pasarile calatoare spun ca e iarna undeva mai la nord.
Cea din pom facea un zgomot ....... salbatic, nefiresc pt o pasare.

D006

Am insamantat in vreo 50 de locuri samanta de salcam ce a stat in apa calda 3 zile de sa umflat bine.
Vom vedea ce va iesi.

D006

O amiaza placuta de plimbat calare.
Cand vad pe cate unu imi plange inima dupa un cal frumos.

D006

Steve Genta, Master Beekeeper din North Carolina, judecator la competitiile de miere ne-a facut o scurta prezentare. Sa adus pizza si baituri nealcoolice si vb despre miere.
Dupa opinia mea a pus oarte mult accentul pe calitatea prezentari decat mierea din borcan.
In astfel de competiti perfectiunea borcanului joaca un rol la fel ca si cantitatea de miere din borcan si bulele de aer si transparenta si cristale daca ar exista si pana si capacul borcanului.
Toate aste primesc punctaj inainte sa se desfaca borcanul pt a fi mirosit si apoi gustat.
In realitate se judeca calitatea comerciala a produsului si toate conteaza.
Am avut onoarea sa gust din 8 feluri de miere prezentate si intradevar arome ff puternice.
Mi-a placut mult gustul la sourwood care este o miere de $30/kg si destul de dificil de obtiut avand o productie de nectar instabila de la an la an precum salcamul.
Sa prezentat masurarea % de apa din miere si demonstrat cu un refractometru dedicat acestei functi.
Peste 18.6% nu mai este considerata miere.
El e cel din stanga in prima poza.

D006

Sa incheiat si ultima intrunire apicola pe 2010.
A avul loc la North Woods Inn si s-au strans vreo 60 de persoane.
Un loc frumos si rustic dar ne trebuia o sala mai mare.
Meniul a fost friptura de pui sau vaca cu un cartof mare copt si unt si salata.
Bautura exta.
Majoritatea nu au putut consuma tot si au luat acasa.

D006

Subiectul principal al prezentari si discutiei a fost Pest Integrated Management care s-ar cam traduce cu integrarea in managementl albinelor a metodelor impotriva unui pest sau virus.
Cum varrroa este topicul fierbinte acuma discutia sa concentrat in metodele antivarroa.
Metodele s-au clasificat in metode naturale si metode artificiale.
1. Metodele naturale fiind cele prin care nu introduci nimica strain in stup.
  a. Fundul cu plasa. Studiile au ajuns la concluzia ca daca intr-o familie de albine sunt 100 de varroa mature familia nu mai are sanse de supravietuire fara interventie urgenta. Dar daca sunt doar 80 sunt oarecare sanse de supravietuire. De asemenea sa observat ca fundul cu plasa elimina din grupul de varroa de reproductie 20% si asta ar insemna pragul de supravietuire pt unele famili fara nicio alta interventie.
  b. Rama crescatoare poate elimina pana la 80% dintr-o generatie de varroa in primavara cand apare explozia acestui parazit. El, Steve, doar o pune in congelator peste noapte si o da inapoi la albine a doua zi. Ele vor curata rama si vor incepe o noua generatie de trantori care vor avea aceasi soarta.
  c. Sechestrarea reginei. O metoda de care nu am auzit pana acuma si inca nu o inteleg complect. Se pune cusca peste matca si pt o perioada de timp nu poate ponta decat in cusca respectiva.
2. Metodele artificiale sunt cele prin care se introduce in stup o substanta straina. Aceasta substanta poate fi toxica sau nu. Dintre cele netoxice avem.
   a. Uleiuri aromatice cum ar fi mentholul, camphor sau thimol (cimbru) conving varroa sa se tina de nas si pica de pe albina. Daca e fundul de plasa acea varroa nu se va mai reproduce. Studiile spun ca poate elimina 15 - 25% din populatie astfel.
   b. Zaharul pudra peste albine le pune in situatia sa se linga si sa se curete si varroa are probleme tinandu-se de albina cu sistemul de ventuze pe care le are si .... pica. Aici % variaza in functie de gradul de prafuire si poate elimina 20 - 80%.
   c. Ulei de nuca de cocos se pune pe o panza si deasupra ramelor si albina atrasa de miros se unge si varroa pierde priza si pica.
   d. Fumul de la anumite plante si aici nu stiam dar se pare ca daca pui frunze de gref uscate in afumatoare si dai la albine varroa se ia de nas si nu se mai poate tine de albina si pica. Posibil si de la alte citrice ca acuma se vinde ceva de pus in afumatoare de miroase aportocale. Eu am uscat coji de mandarin si le-am pus in afumator pt ca imi placea mirosul.
La categoria de substante toxice a enumerat cateva dar el nu a folosit de 14 ani asa ca discutia a fost limitata.
Dar, analizele spun ca se absorb fff rapid in ceara care devine contaminata pe viata.
Un studiu interesant menit sa dovedeasca faptul ca albinele impart nectarul cu toate din stup.
Unei singure albine i sa dat o picatura de miere facuta radioactiva si astfel putea fi observata cum se misca prin stup de la distanta. In 24 de ore toate albinele erau radioactive.

D006

Steve Genta si-a obtint gradul de Master Beekeeper prin cursuri si teste si chiar preda apicultura si e un indivd sincer care isi imparte cunostintele fara retinere. Este singurul cu aceasta calificare din statul North Carolina.
Dar, opinia facuta este ca aceste cunostinte au fost invatate de pe hartie si nu din practica reala.
Are 20 de stupi cu care face fel si fel de experimente si incercari dar la nivel de hobby si nimica profesionist.
Unde este el sunt 4 anotimpuri si se face o apicultura mai .... traditionala in comparatie cu California.