Bun venit pe Forum discuții apicole Apiardeal. Te rugăm conectează-te sau înregistrează-te.
Mergi Jos Pagini: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9
Re: varroa
De D006, Neptun. Noiembrie 17, 2010, 10:16:56 PM.
 Ai facut foarte bine !

Re: varroa
De Profesor off-line bucovineanu, com Vicovu de jos jud Suceava. Noiembrie 17, 2010, 11:18:09 PM.
Daca celulele mici nu permit dezvoltarea varoa, ar fi suficient sa folosim numai rame foarte vechi care au celulele micsorate din cauza multelor generatii care au fost crescute in ele si am scapa de paraziti.  :razz:

Re: varroa
De D006, Neptun. Noiembrie 17, 2010, 11:28:10 PM.
Studiile au dovedit ca nu este o solutie si de aceea chiar sa incetat producerea de faguri cu celule mici.

Re: varroa
De Profesor off-line stefan1, Racovita-Sibiu. Noiembrie 18, 2010, 01:19:55 AM.
Citat din: antiopa din ardeal din Noiembrie 17, 2010, 03:06:10 PM
  Va multumesc pentru raspunsuri. Dar celula mica mai are si alte efecte asupra parazitului, pe care cu siguranta le-am auzit in urma cu vreo 7-10 ani la o prezentare a unei cercetatoare din Olanda. Din pacate atunci nu am dat importanta informatiilor si nu-mi aduc aminte cu exactitate explicatiile date de cercetatoare asa ca daca gresesc astept sa fiu corectat. Daca nu ma insel spunea ca temperatura in stup este mai mare in cazul celulelor mici ceea ce il deranjeaza pe varroa in dezvoltare. Credeti ca este adevarat?

  Am mai auzit opinia ca temperaturile mai inalte deranjeaza parazitul Varroa. Eu cred ca explicatia poate fi alta. Se stie ca durata de 21 de zile de la ou la adult la albine poate sa fie mai mica sau mai mare in functie de temperatura la care se dezvolta respectiva larva. Se poate vedea la roi de ex ca primii pui eclozioneaza la 20 de zile de cand a inceput matca sa oua. La nuclee sau la stupi slab populati se pot gasi inca celule de puiet de albina si la 22-23 zile de la depunerea oului, alteori chiar mai mult. Paduchilor le convine foarte mult o perioada mai lunga de incubatie a larvei de albina, ca atunci se pot maturiza mai multi pui de Varroa. In aceeasi postare initiala am spus ca la eclozionare raman in celula atat masculul de Varroa care nu este adaptat sa paraziteze o albina adulta, cat si puii femele de Varroa inca nematuri. In general pe larvele de albine pot sa se maturizeze una sau doua femele de varroa viabile. Daca perioada de incubatie a larvei de albina se prelungeste cu una-doua zile, sunt sanse mari ca inca un pui Varroa sa se maturizeze. Daca ies doi paraziti viabili in loc de unul, inseamna ca s-a dublat infestarea. Si asta doar pentru ca din cauza temperaturii mai scazute, s-a prelungit perioada de incubatie a larvelor de albine.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Re: varroa
De antiopa din ardeal, mures. Noiembrie 19, 2010, 08:44:06 PM.
 Cu siguranta s-a vorbit si de acest aspect al micsorarii duratei metamorfozei albinei cu influenta asupra numarului de descendenti ai parazitului si era legat de temperatura mai mare din stup. Cred ca este important si daca vorbim de ore si nu de zile. Folosirea ramelor vechi chiar daca face bine la varroa nu cred ca este recomandata, se stie ca ramele negre sunt purtatoare a altor boli ale albinelor.
  Tot intr-o postare mai veche s-a spus ca unii stupari nu fac tratamente antivarroa si nu au probleme deoarece respecta peste 10 cerinte printre care si rame cu celule mici. Nu am vazut nicaieri enumerate aceste cerinte si oricat m-as stradui nu gasesc mai mult de 6-7.

Re: varroa
De adi-m, Orsova Mehedinti. Noiembrie 19, 2010, 09:11:54 PM.
Puteti sa enumerati cele 6-7 cerinte pe care le-ati gasit d.stra

Re: varroa
De gheco, Balanesti - Neamt. Noiembrie 20, 2010, 05:51:21 AM.
Faguri vechi > celule micsorate > albine lucratoare subdimensionate > necesitatea schimbarii fagurilor din cuib la cel putin 3 ani. Este foarte usor sa fie inoiti jumatate din fagurii din cuib in fiecare an si nu este decat de castigat.
Este adevarat ca varroa prefera celulele mari (special cele de trantor). Folositi rama oarba si veti colecta foarte multi indivizi varroa care nu vor mai ajunge la albine. La mine ajung hrana la pui impreuna cu larvele de trantori.
Departe de mine sa afirm ca putem ilocui tratamentele antivarroa cu aceasta metoda. Dar are o contributie mai ales in perioada in care nu putem aplica tratamente.

Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Re: varroa
De antiopa din ardeal, mures. Noiembrie 20, 2010, 09:18:04 AM.
Citat din: adi-m din Noiembrie 19, 2010, 09:11:54 PM
Puteti sa enumerati cele 6-7 cerinte pe care le-ati gasit d.stra

  Majoritatea au fost postate de AndreiRN undeva pe prima pagina a acestui topic daca nu ma insel. Le mai pun si eu odata:
1)rama claditoare
2)faguri cu celula mica
3)fund antivarroa
4)zahar pudra
5)panza impregnata cu ulei aromat
6)plante aromate pulverizate (cimbru ......)
6,5)regine genetic antivarroa (am pus doar 6,5 deoarece nu cred ca are cineva in tara noastra)

In ce priveste uleiurile eterice, acidul oxalic etc. acestea nu cred ca se pot clasifica aici ele sunt tratamente eco, dar sunt tratamente

Re: varroa
De Global Moderator orbanstefan64, Sighişoara. Noiembrie 20, 2010, 09:26:28 AM.
intradevar sint tratamente dar fara prea multe rezultate pozitive

Re: varroa
De D006, Neptun. Noiembrie 20, 2010, 06:48:39 PM.
Ultima editare: Noiembrie 20, 2010, 08:45:42 PM de AndreiRN
Cunosc apicultori care de 10 - 15 ani le folosesc si uni chiar nimica nu folosesc.
Eu sunt in al treilea an fara tratament medical.  :hi:

Re: varroa
De Global Moderator orbanstefan64, Sighişoara. Noiembrie 20, 2010, 06:53:16 PM.
ma andrei da aia ii la voi unde mai este si putina       legi     ordiene        si constinta mai multa................. datorita legilor
ce zici?

Re: varroa
De D006, Neptun. Noiembrie 20, 2010, 08:48:47 PM.
Asa este cum zici.
Dar e bine sa se stie ca sunt si alte alternative folosite de alti.  :hi:

Re: varroa
De Global Moderator orbanstefan64, Sighişoara. Noiembrie 20, 2010, 09:04:37 PM.
is f deacord cu tine eu unul urmaresc cu interes postarile tale in leg cu aceasta tema (celelate nu prea benefice forumului sincer ma deranjeaza)dar in momentul de fata la noi nu vad alta alternativa decit tratamente chimice cu antibiotice s s m d din pacate singurele care au efect in momentul de fata. pacat. dar hai sa folosesc cea ce ii la moda azi la noi aici in romanica noastra si ne absolva  de multe.... asta e.....??????

Re: varroa
De antiopa din ardeal, mures. Noiembrie 21, 2010, 12:38:24 AM.
Citat din: AndreiRN din Noiembrie 20, 2010, 06:48:39 PM
Cunosc apicultori care de 10 - 15 ani le folosesc si uni chiar nimica nu folosesc.
Eu sunt in al treilea an fara tratament medical.  :hi:

  Situatia de acolo nu cred ca se potriveste cu cea de aici. Cu siguranta in livezile alea imense indiferent de ce fructe se produc, se fac tratamente impotriva acarienilor si prin urmare si albinele sunt tratate. Cred ca la fel este si in spectaculosul LA. La noi natura e mult mai salbatica, are chimicale incomparabil mai putine asa ca greul tratamentelor cade pe capul apicultorului. Este punctul meu de vedere foarte posibil sa ma insel. Daca am vazut bine v-ati facut o stupina departe de livezi si civilizatie. O sa vedem peste vreo 2-3 ani daca albinele supravietuiesc acolo fara tratamente.

Re: varroa
De D006, Neptun. Noiembrie 21, 2010, 03:37:10 AM.
Eu nu vad nicio legatur intre stropitul agricol si varroa.
Varroa nu traieste in afara stupului si nu se inmulteste decat in stup.
Albinele stau lang livada doar cateva saptamani cat este inflorita.
Da, este varroa in stupi dar partea cea mai importanta este abilitatea albinei de a o da afara din stup singura.
Si aici sunt care fac tratamente dar sunt si care nu fac si accepta 20% pierderi de selectie naturala.
Dar deocamdata este experimentul meu si vom vedea cum va decurge.  :hi:

Mergi Sus Pagini: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9