varroa

Creat de stefan1, Ianuarie 06, 2010, 01:48:17 AM

« precedentul - următorul »

adi-m

Cu ceva timp in urma,am citit pe un topic pe care nu-l mai gasesc,din experienta unui coleg apicultor din SERBIA, daca nu ma insel d-ul Brinda, despre lupta albinelor impotriva varroa.
Poate cineva sa-mi indice acel topic.Va multumesc

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Citat din: AndreiRN din Noiembrie 25, 2010, 05:38:42 PM
Eu nu cred ca varroa poate sari de pe o albine pe alta la floare.
Inca nu m-am uitat mai atent dar opinia mea este ca varroa sta numai in stup pe albinele tinere.
Cea scoasa afara are orele numarate.
Me: Can a varroa mite move from one be to the next on a flower?
Randy O." Yes, has been documented.

Deci greseala mea.
Varroa se imprastie intre albine si la flori sau locuri frecventate.

stefan1

  Lucrul asta il puteai verifica si singur. Pui intr-o farfurie un paduche luat de pe o albina, apoi pui acolo o albina, eventual care nu poate zbura. Sa vezi ce sprinten 'se transfera' paduchele...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

   
   Ce ziceti de reclama la Vodafone cu adevar sau provocare? Mie imi place mult din toate punctele de vedere. Inspirandu-ma din aceasta reclama vin cu urmatoarea provocare:
   Cu ajutorul catorva speculatii, cu putina intuitie si nu in ultimul rand cu o analiza in amanunt a situatiei (adica sa despicam firul in 4) nu credeti ca putem arata ca infestarea cu varroa poate fi motivul principal din care albina paraseste lada si lasa in urma fagurii cu hrana si tot ce este acolo?

D006

Citat din: stefan1 din Noiembrie 30, 2010, 01:26:52 AM
Pui intr-o farfurie un paduche luat de pe o albina, apoi pui acolo o albina, eventual care nu poate zbura. Sa vezi ce sprinten 'se transfera' paduchele...
Adica tu crezi ca albinele mele sunt paduchioase????
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

antiopa din ardeal

  Daca tot am pomenit de o provocare mi se pare normal sa incep eu, sper sa fie un dialog si nicidecum un monolog.
  Cea mai simpla situatie de parasire a lazii in care "avea domiciliul" familia de albine o consider cea petrecuta in sezonul rece. Eu am patit asa ceva si sunt convins ca mai sunt si altii care au trecut prin aceasta experienta. Poate o sa va plictisesc deoarece ca sa fie totul clar cred ca trebuie sa incep cu inceputul inceputului.
  Am inceput de la un roi probabil secundar din inceputul lunii august pus intr-o cosnita deoarece nimic nu era pregatit desi aveam multe lazi nefolosite de ani de zile. A reusit sa-si construiasca faguri si culmea fara sa fie in vreun fel ajutat si-a adunat suficienta hrana ca sa treaca iarna. In anul urmator a facut 3 roi pusi in lazi astfel incat am ajuns la 4 familii de albine, apoi in anul urmator fiecare a mai facut cate 3 roi si am ajuns la 16 familii  iar in urmatorul an am ajuns la vreo 36-37 familii de albine. In anul in care am avut 4 familii de albine am facut singurul tratament impotriva lui varroa bineinteles "dupa ureche" cum am auzit de la alti stupari. Tratamentul l-am facut cu fitile de mavrirol nu-mi amintesc in ce luna a anului dar imi amintesc ca erau in niste cutii de plastic verzi nu albe si cate 20 fitile intr-o cutie.
  Cand aveam cei 36-37 de stupi impachetarea pentru iarna am facut-o undeva la sfarsitul lunii octombrie si nu am mai vizitat stupina pana in primavara la primele zboruri de curatire. Am avut o surpriza foarte neplacuta in sensul ca din cei treizeci si de stupi  mai erau vii 12 iar din cei morti cam la jumatate am gasit albina moarta in stup la restul nici o albina moarta si mierea neatinsa. Stupii ramasi vii erau daca imi amintesc bine roi din anul anterior. Si la stupii morti in care am gasit albina moarta mai era suficienta mancare. Nu stiu cu exactitate cand a disparut albina.
  Nu am gasit in cartile despre bolile albinelor o explicatie plauzibila pentru ce am patit asa ca desi au trecut ceva ani incerc acum cateva variante, bineinteles excluzand varroa pe care il las la urma.
  1)De vina sa fie telefonia mobila sau alte mijloace de comunicare ale oamenilor care deregleaza liniile magnetice ale pamantului dupa care se orienteaza albina. Eu exclud aceasta cauza deoarece in aceasta perioada albina in cel mai rau caz a facut ceva zboruri de curatire care se stie ca sunt doar in jurul stupinii distanta prea mica pentru o posibila ratacire.
  2)Albina a prins o fereastra de curatire, a iesit din stup, s-a asezat si a surprins-o frigul astfel incat a inghetat. Exclud si aceasta posibilitate deoarece se stie ca la o fereastra de curatire nu toate albinele din familie executa acest zbor ci doar o parte care sunt mai puternic incarcate cu excremente restul asteptand o alta fereastra. In cazul in care au fost mai multe ferestre de asemenea exclud deoarece albinele simt ca absenta lor pericliteaza viata reginei si asigura in orice moment un nr minim de indivizi in stup.
  3)Alte cauze cum ar fi zgomotul din zona stupinei, soarecii, alte boli.Cred ca sunteti de acord cu mine ca nu sunt cauze care sa produca parasirea lazii.
  Imi pun intrebarea daca mai pot fi si alte cauze.

antiopa din ardeal

  Se mai pot trece pe lista si urmatoarele cauze mentionate pe forumuri nu mai stiu exact unde:
  4)Tratarea culturilor agricole cu substante toxice. In perioada rece nu cred sa se faca tratamente la culturile agricole, si daca s-a facut tratament la vreo cultura asta s-a intamplat doar in acel an in care am avut pierderile? De ani de zile agricultorii cultiva in zona aceleasi plante cu aceleasi metode si nu vad de ce in acea iarna sa se fi folosit ceva deosebit.
  5)O mana criminala care mi-a "spreiat" albinele la urdinis. Exclud si aceasta varianta, daca era asa cu siguranta albinele moarte le gaseam in lazi eventual cazute in fata urdinisului.
  Si am ajuns la ceea ce face obiectul topicului- acarianul varroa- care cred eu ca este vinovat de pierderile pe care le-am suferit. Incerc sa argumentez cele afirmate.
  Caracteristica principala a familiei de albine in perioada de iarna este faptul ca in stup nu exista puiet ci numai albina matura. In aceasta situatie varroa din stup cu siguranta nu se poate inmulti, dar mai este un lucru sigur si anume ca acarianul se afla pe albina adulta. Dar ca sa treaca iarna este stiut ca parazitul trebuie sa se hraneasca si prin urmare produce in abdomenul albinei rani urate de unde isi ia hrana. Dar sa nu-mi ziceti ca albina nu simte durere, ea are ca majoritatea animalelor sistem nervos si probabil sufera dureri cumplite. Sa consideram ca exista un nivel de infestare cu varroa peste care familia de albine intra in colaps pe care sa-l numim simplu: nivel infestare critica sau nivel critic.
  Imi imaginez 2 variante in care albinele ar putea parasi stupul
  a)Cand infestatia depaseste nivelul critic. Cu siguranta varroa intr-o iarna paraziteaza mai multe albine pe rand producand rani fiecareia dintre ele. Albinele din cate stiu eu simt cand li se apropie sfarsitul si prin urmare pleaca daca sunt in stare din stup scutind celelalte albine de o munca suplimentara. Este posibil ca albinele motivate de durere sa paraseasca stupul una cate una pana cand lada ramane goala.
  b)Inainte ca infestatia sa atinga nivelul critic. In anotimpul cald cand varroa se inmulteste se stie ca prefera in primul rand larvele de trantor, apoi de albina lucratoare si niciodata botcile. Dar in sezonul rece nu cred sa ocoleasca reginele in favoarea albinelor lucratoare. Deci exista posibilitatea ca matca ranita de varroa sub impulsul durerii sa plece din stup fiind urmata de albine.
  Este posibil un asemenea scenariu? Sau de ce nu un altul.

antiopa din ardeal

  Si am ajuns si la disparitia albinei in timpul sezonului cald. Nu am patit asa ceva dar din ce am citit pe forumuri am tras concluzia ca simptomele sunt aceleasi cu cele din sezonul rece. In plus din relatarile stuparilor am aflat ca albinele au disparut intr-un timp foarte scurt (cateva zile). Dar este posibil ca si in sezonul rece albinele sa fi disparut tot atat de repede, iarna in general stuparii viziteaza foarte rar stupinele sau deloc. Diferenta majora este faptul ca in sezonul cald in stupi este si puiet in diferite stadii si este straniu albina sa-si paraseasca puietul.
  Deoarece simtomatica disparitiei este aceeasi in cele 2 sezoane nu am de ce sa consider ca vara o alta cauza a produs plecarea albinelor decat iarna. Prin urmare mi se pare normal ca de la inceput sa exclud cauzele pe care le-am exclus si iarna, in postarile anterioare am explicat si de ce le exclud.
  Si ajungem iar la varroa. Dar in aceasta perioada parazitul se inmulteste si paraziteaza puietul de albina si se hraneste din larvele din care vor iesi viitoarele albine, albina adulta fiind doar mijlocul de transport spre tinerele larve care urmeaza sa fie capacite si unde parazitul incepe un nou ciclu de inmultire. Cel putin asa ar trebui sa se intample. Daca gasim motive din care varroa sa-si intrerupa ciclul de inmultire si sa paraziteze albinele adulte in sezonul cald cred ca este suficient ca sa putem concluziona ca poate fi o cauza a parasirii stupului.

antiopa din ardeal

  Si cu imaginatia mea (bolnava) am gasit 2 situatii in care varroa sa paraziteze albina adulta desi in stup este puiet.
  1)infestatia cu varroa depaseste nivelul critic. Cu siguranta larvele de albina lucratoare sau de trantor nu pot suporta orice numar de paraziti varroa, nu stiu daca sunt cunoscute aceste limite dar ele exista. Situatia cred ca poate sa apara dupa data de 21-22 iunie (solstitiul de vara) cand ponta reginei incepe sa scada astfel incat numarul de indivizi varroa raportat la nr de larve creste brusc. Situatia devine si mai critica in momentul in care regina nu mai depune oua de trantor, varroa fiind nevoit sa-si continue ciclul de inmultire pa larvele de albina lucratoare.
  2)numarul de paraziti care nu s-au fecundat este f. mare. Dupa cum a prezentat d-nul stefan1 daca masculul de varroa moare inainte sa se imperecheze si in celula nu mai este alt mascul femelele de varroa vor ramane nefecundate tot restul vietii. Mi se pare normal in aceasta situatie varroa sa paraziteze albina adulta si nu puietul hranindu-se din hemolimfa acesteia. Dupa datele prezentate procentul indivizilor nefecundati este pana la 46% din total. Poate exista conditii pe care nu le cunoastem care fac ca acest procent sa fie si mai mare.

balasbebe

Eu mai am o varianta la aceasta situatie. In cazul in care varroa a migrat sau vrea sa migreze. Am citit un material in care varroa migreaza cu 500 de km pe an. Sa nu va ganditi ca ar fi situatia in care este vorba de pastoral.

stefan1

  In mod sigur Varroa se intalneste si in timpul verii pe albine. Nu mai retin exact, dar se spunea ca intre doua cicluri de depunere a pontei, femela petrece 3-10 zile pe albine. Paraziteaza preferential albinele doice, dar se intalnesc si pe culegatoare sau trantori. De asemenea e problema sesizata de antiopa din ardeal. Nu cred ca femelele infertile sa mai intre in celule, deci vor trai pe albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

justy

pentru ca astazi a fost foarte cald am umblat un pic prin cutii, am verificat rezerva de hrana si la un stup am observat pe spatele catorva albinute varoua. vreau sa stiu daca in perioada aceasta se poate aplica vreun tratament sau ce pot face ? multumesc! mentionez ca in toamna am facut tratamente cu varachet, ultimul chiar in noiembrie.

pharaonu75

Tratamentul cu varachet se face doar daca afara sunt peste 12-14 grade, pentru ca albina sa iasa la zbor de curatire.
S-ar putea ca in aceasta perioada, mai rece,  sa dea ceva rezultate Mavrirolul!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

CRISTIAN71

Mavrirol am deasupra ramelor din decembrie , cite o banda la fiecare stup , si azi cind am umblat la ele nu exista niciun paduche pe albine .