Albine rezistente genetic la varroa

Creat de dragos2006, Martie 03, 2010, 09:05:19 PM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: oarecare
Producerea de albine rezistente (tolerante) la varoa este un vis frumos trecut de la scepticism la realitate.
Vis frumos si necesar in a progresa de la chimicalele care au invadat stupul la acea apicultura curata la care toti tindem.
Din 1994 E.H.Erickson,L.H. Hines si A.H.Atmowidjojo se la "Centrul "Carl Hayden"de cercetare al albinei" au fost angajati intr-un studiu care sa determine da ca pot fi gasite albine locale rezistente la varoa. Raspunsul a fost pozitiv:este posibil sa gasim albine locale rezistente la varoa.
Reteta este urmatoarea:
Cum sa procedam
1 Identificarea familiilor rezistente la varoa din stupina
2.Grupati si mutati familiile gasite inr-o stupina separata
3 Monitorizati nivelul de varoa a familiilor selectate la fiecare 3 luni
4 Cresteti regine numai din familiile cu nivel scazut de varoa
5 Imperechere intr-o vatra de supina izolata
6 Schimbati toate reginele in masura in care aceste sint disponibile
Acest "vis" este deja realitate acolo unde apicultura este luata serios si stiintific.
1.Albinele rusesti din apropierea Chinei au avut de indurat varroa pt ceva mai mult timp decat in restul lumi si de aceea au dezvoltat un mecanism de combatere si rezistenta. Mari producatori de matci de calitate pt prasila folosesc de ani buni de zile material genetic provenit de acolo si prin incrucisari rationale sa  ajuns la lini genetice capabile sa elimine sau sa nu fie afectate de varroa.
2. Asta nu este nevoie. Identificarea stupilor si a familiilor din ei ff precis elimina nevoia de a tine stupine la distanta.
3. Famili infestate intentionat sau mentinute infestate vor fi subiectul de testare trimestriala.
4. Atat regina cat si trantori folositi trebuie sa care aceasta caracteristica genetica si imperecherea artificiala rezolva multe probleme.
5. Insamantarea artificiala permite impewrecherea pe aceeasi vatra chiar a 5 lini distincte de albine.
6. Lotul de testare va fi introdus in familii orfanizate infestate cu varroa si in 2 luni se poate observa diferenta.

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

D006

De fapt este o caracteristica tranmisa genetic prin care albina recunoaste varroa ca fiind un inamic si arunca din stup larvele infectate si in felul acesta sansa de infestare este minima.

Obombo

Citat din: livulik din Octombrie 14, 2012, 01:36:24 PM
Citat din: Obombo din Octombrie 13, 2012, 02:45:22 PM
...caz in care poate fi rezistenta la varroa, lucru pe care nu poti sa-l descoperi daca o tratezi.
imi cer scuze de offtopic dar am surprins o chestiune interesanta: exista cu adevarat familii rezistente la varroa sau doar familii care sunt la inceputul infestarii?
am citit ca unele "linii" au un caracter mai igienic si se curata mai mult dar aveam convingerea ca fara tratament este doar o chestiune de timp pana infestarea va fi fatala!
Exista albine rezistente la varroa si apicultori care le cresc dar nu stiu cat interes exista in Romania pentru subiectul asta. Dupa cum vezi, discutia aceasta e pe o linie moarta de mai bine de doi ani.
Rezistenza e data de comportamentul igienic si de factorii imunitari din hemolinfa, dar calea prin care se ajunge la albine rezistente nu e usoara, din cauza aceasta se da importanta albinelor "salbatice" capturate.
Bineinteles, e mult mai usor sa tratezi si sa nu-ti bati capul, dar apicultori mai batrani ar putea face o comparatie intre situatia actuala si cea de acum 20-30 de ani si o previziune pentru viitor, in cazul in care mentalitatea nu se va schimba.

livulik

Citat din: Obombo din Octombrie 14, 2012, 10:58:50 PM
Exista albine rezistente la varroa si apicultori care le cresc dar nu stiu cat interes exista in Romania pentru subiectul asta. Dupa cum vezi, discutia aceasta e pe o linie moarta de mai bine de doi ani.
Rezistenza e data de comportamentul igienic si de factorii imunitari din hemolinfa, dar calea prin care se ajunge la albine rezistente nu e usoara, din cauza aceasta se da importanta albinelor "salbatice" capturate.
Bineinteles, e mult mai usor sa tratezi si sa nu-ti bati capul, dar apicultori mai batrani ar putea face o comparatie intre situatia actuala si cea de acum 20-30 de ani si o previziune pentru viitor, in cazul in care mentalitatea nu se va schimba.
am inteles! mare pacat ca nu prezinta interes acest subiect!
personal inteleg comportamentul igienic si cred ca e singura cale de rezolvare (din ce am citit albinele din indonezia nu sunt afectate de varroa deoarece se curata foarte bine de parazit) dar nu inteleg partea cu factorii imunitari din hemolimfa...decat daca ar reusi albinele si natura "sintetizarea" unei substante care sa nu fie pe placul parazitului...
atat pot eu intelege!  :rusine: :rusine: :rusine:

Kiwi Bee

#5
Momentan incerc sa fac schimb de informatii cu un american care traieste de 5 ani in China(nu stiu exact in care regiune).
Are albine de cind sa dus sa lucreze in China(deci de 5 ani - a lucrat cu albine si in USA) doar la nivel de hobby. Are 10 familii si nu lea tratat cu nimic de cind le are - de 5 ani. Nimeni nu trateaza in zona unde este el.
Are si familii italiene si apis cerana. Ii place sa lucreze mai mult cu apis cerana. Sa vedem ce mai aflu de la el in viitorul apropiat.

stefeug


Kiwi Bee

Pai americanul nu prea stie ce sami raspunda la intrebari. Mia dat un link de wikipedia sa citesc acolo despre apis cerana. A mai scris ca el a cumparat stupii de A. cerana de la un apicultor batrin (sintem tot in China!!) de peste 70 de ani care are A. cerana din 1975 si nu lea tratat niciodata cu nimic. Nu a numarat niciodata mitele varroa(vezi metoda cu hirtie adeziva) si nici la alte intrebari nu stia ce sami scrie.... sau nu vroia sasi piarda timpul cu mine.

stefeug

pai cerana nu prea este afectata de varoa. convietuieste cu paduchele de multa vreme. poate omul nu stie ce sa raspunda sau nu face nimic pentru ca nu e necesar. problema este ca raza de zbor la cerana este sub 1km, de regula 700-800m.

stefan1

  De albinele rezistente la Varroa s-a mai discutat. Vezi aici:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1372.msg17376#msg17376

  Aici se vorbeste de rasa italiana, dar e si un grafic comparativ al mai multor rase:
     http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1371.10
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: stefan1 din Octombrie 19, 2012, 02:33:10 AM
  De albinele rezistente la Varroa s-a mai discutat.
Pai nu prea s-a discutat, s-au prezentat doar niste informatii, iar subiectul nu a interesat si continua sa nu intereseze pe nimeni.

stefan1

  De obicei pe Forum se scrie din experientele proprii. In acest domeniu sunt putini care au facut experimente personale si probabil de aceea nu intervin. Eu am mai scris din ceea ce am citit prin carti.
  Rasele care au mai aparut in SUA, mai rezistente la Varroa, fac alte compromisuri la productivitate, prolificitate, rezistenta la alte boli etc.
  Munca de selectie dupa acest criteriu al rezistentei la Varrooza trebuie continuata ca s-a observat ca parazitul capata dupa un numar mai mare sau mai mic de ani rezistenta la diferite tratamente antivarroa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

  Subiectul mi se pare foarte interesant si sunt convins ca sunt si altii care abia asteapta informatii in domeniu. Dar nu cred ca sunt persoane pe forum care sa faca experimente personale, cred ca este un domeniu de competenta institutelor de cercetare. Daca la noi in tara se ocupa cineva oficial de un asemenea studiu nu stiu cine ne poate informa. Oricum asta inseamna bani si timp.
  Dar ar fi interesant sa ne prezentam noi stuparii observatiile personale, sunt convins ca multi ar avea ce sa spuna daca ar vrea. Eu as putea incepe dar ma tem ca o sa radeti. :D

Obombo

Scrie, scrie, ca nu radem si oricum nu citeste nimeni pe aici :D
Cred ca selectia de albine resistente (sau tolerante) la varroa ar trebui sa fie un obiectiv prioritar, celelalte caractere sunt relativ usor de selectionat dupa aceea.
Cu riscul de a ma repeta, ii invit sa participe la discutie pe cei care isi amintesc care era situatia cu varroa acum 20-30 de ani. Cate tratamente se faceau si cu ce? In ce perioade? Care era numarul de paraziti pe care-l putea suporta o familie?
Eu pot sa spun ca acum douazeci si ceva de ani, timp de doi trei ani (nu mai stiu exact, pe atunci nu scriam nimic) nu am facut nici un tratament. Cine poate sa mai faca asa ceva in ziua de azi?

Kiwi Bee

Citat din: Obombo din Octombrie 23, 2012, 12:11:39 AM
....... ar trebui sa fie un obiectiv prioritar, celelalte caractere sunt relativ usor de selectionat dupa aceea................

Pai spunei tu asta unui apicultor cum ar fi D.M. din Canada si spunei ca acele albine vor rezista la varroa, la nosemoza la loca si la orice bola fara nici un tratament, de nici o culoare DARRRRRR ca nu poate face cu ele mai mult de 100kg de miere pe an(pe stup binenteles).

Tu gindesti bine. Si eu cred ca apicultura fara nici un chimical ar fi cea mai buna cale dar sint asa de multi in lume care cred diferit.

Ceea ce vad eu aici in NZ este ca sint 2 proiecte pe cale diferita de a obtine martci cu astfel de caracter tolerant la varroa. Ambele sint facute pe cite o insula pt o izolare cit mai buna. Eu nu umblu la conferinte si intilniri dar citesc intotdeauna ulterior despre aceste intilniri apicole sa vad ce fel de subiecte sau discutat. Din cite am tot citit mie imi reiese ca de ani de zile acesti "cercetatori" stau pe loc si consuma bani. Noi nu avem institut de cercetare apicola dar sint firme private care siau gasint finantare pt proiectele lor. Si se cred tari de tot acesti "cercetatori". Din articolele pe care leam citit pina acum asa reiese. numai ca treaba nu este asa deloc.Sint si alte tari cum ar fi UK sau GER unde se fac astfel de proiecte. Despre acestia nu stiu mai deloc dar am citi pe undeva ca nici altii nu stau si asteapta dupa "cercetatorii" neozeelandezi.

Eu nu am experienta de laborator dar imi pot inchipui ca sar putea schimba "gustul albinei" si adica sa nui mai placa mitei varroa sa guste din albina.
Oare albinele apis laboriosa si apis cerana au astfel de insusiri?