• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Gratia Haneman

Creat de gore, Mai 11, 2010, 02:23:34 a.m.

« precedentul - următorul »

gore

Vreau sa va supun atentiei o problema intâlnită la mine. Am pus gratiile HANEMAN, stupi pe 10 rame verticali, iar dintre toţi la doi stupi am găsit pe una din ramele cu puiet gata de eclozionare din corpul 2 două botci pe mijlocul ramei, iar la alt stup era numai jumătate de botcă. Cum explicaţi, eu cred că albinele până s-au obişnuit cu gratia au crezut că sunt orfane, sau aşa se întâmplă atunci când se pun gratiile. La al doilea control, după 1 săptămână totul a fost OK, adică albinele lucrau liniştite iar botci nu mai aveau, pe acelea le-am rupt prima dată.
Aştept păreri şi sugestii.
Apropo, cei ce au folosit gratiile Haneman, cum se comportă albinele în timpul culesului având gratiile, ramele sunt o parte cu puiet gata de eclozionare iar altele pentru depus mierea? Am mutat rame cu puiet sus deoarece dau de lucru matcii prin înlocuirea ramelor, inclusiv cele care au miere le mut sus.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

bucovineanu

Odata cu montarea gratiilor Haneman albinele sesizeaza mai greu prezenta reginei care se afla in corpul de jos si daca in corpul de sus au rame cu larve mai tinere de 7 zile de multe ori fac botci de salvare. Regina nu poate sa intervina si de multe ori datorita acestor botci familia poate chiar sa intre in friguri. Pentru a nu avea astfel de probleme, trebuie ca dupa 7-10 zile de la montarea gratiei sa se controleze corpul de sus si sa se distruga eventualele botci.