• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Gladita ( ROSCOVUL )

Creat de stefan1, Februarie 06, 2010, 03:43:18 a.m.

« precedentul - următorul »

crombra

si stadiul incipient de dezvoltare a tecilor la florile femele,
De aici si observatia mea anterioara cu pistilul in forma de semiluna.
Pe site le puteti vedea marite foarte mult.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

stefan1

In postarile anterioare am scris de florile feminine si cele masculine, numai ca de obicei un arbore are si un fel si altul de flori. Exceptia este ca un arbore sa fie exclusiv feminin sau exclusiv masculin si am explicat ca acestia sunt rezultati din inmultire vegetativa, dintr-un butas din ramura care facea doar flori de un anume sex.  Concluzia pe care eu, de la distanta, am tras-o din relatarea lui Spiridon care spunea ca arborele 'bun' nu face pastai, a fost ca acela era un arbore masculin si albinele luau preponderent polen. Sigur ca si florile 'femele' trebuie sa produca nectar, altfel nu ar atrage insectele polenizatoare. S-ar putea insa ca oferta de polen sa fie mai atragatoare pentru albine decat cea de nectar si de aceea florile masculine sa fie mai vizitate de albine. Asta am cerut sa observe cei care au astfel de arbori in zona.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Stefane, uite ce se intampla daca nu citesti cu atentie ceea ce au scris altii inaintea ta. Si eu care credeam ca am inventat coada de la pruna.
Mea culpa.
Pe viitor o sa fiu mai atent.
Pe mine ma macina iceea ca fiind nevoit sa imprejmuiesc cei 4000 mp de stupina cu salcam si gladita vreau sa profit si de aportul de polen si eventual nectar pe care il vor produce acestia. Si nu stiam ce fel de seminte sa seman.
Eu ma gandesc asa: dac abia peste 10 ani va produce pastai daci atunci vor apare florile feminine inseamna ca pana atunci apar doar flori masculine. Asta cred pentru ca langa blocul meu sunt cativa puieti de gladita pusi acum vreo 6 ani si sunt plini de flori masculine.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

stefan1

Zece ani pana la inflorire nu cred ca este o cifra batuta in cuie. De exemplu la Evodia sunt exemplare care incep sa infloreasca de la 3 ani, iar in alte zone, mai reci, doar de la 10 ani. De asemenea stiu la salcam, dar cred ca si la Gladita e la fel, daca inmultirea este vegetativa, varsta de inflorire e mai mica, caci butasul are deja o varsta. De asemenea in orase sau in apropierea la constructii care reflecta caldura de la soare, copacii infloresc mai repede decat in camp deschis.

  Mai poate fi o diferenta de perioada de inflorire intre florile feminine si cele masculine, ca in cazul Evodiei, la care florile masculine se deschid ceva mai repede decat cele feminine si la un anumit moment ai putea gasi doar unul din tipurile de flori inflorite.
  Daca ai plantat mai multi puieti de Gladita, grija ca este o vegetatie savuroasa pentru iepuri, caprioare, capre etc, deci in special iarna, in primii ani trebuiesc protejati de animale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Aoleu, pai cum sa protejez 140+140 metri + capetele?
Mai ales ca sunt ceva iepuri prin zona. mai bine le pun mancare(ceva fan de lucerna) si-i mai domolesc.
Ai dreptate cu diferenta de inflorire dintre florile masculine si cele feminine. Primele infloresc primele. Am facut un filmulet si sper ca azi sa-l pun pe forum.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Filmuletul promis.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/3FkCT-nvwmU[/youtube]
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

stefan1

Instructiv filmul. Stiam totusi ca arborii cu flori mixte sunt majoritari si cele cu un singur fel de flori sunt exceptii. Polenul se pare ca este galben si eu cred ca albinele iau si nectar din flori, de fapt chiar la formarea ghemotoacelor de polen este nevoie de nectar ca sa faca aderenta granulelor de polen.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Ieri am fost in parcul municipal care se afla la circa 700 m de blocul meu. Cresc acolo o multitudine de specii printre care si gladita.Este vorba de arbori cu varsta peste 30 de ani. Am observat aceeasi diferentiere florala. Nu am vazut nici unul cu flori mixte. Si aici florile feminine erau partial inflorite in timp ce pe arborii cu flori masculine bazaiau albinele. Teci cazute am vazut doar in jurul celor cu flori feminine(logic, zic eu).
Cautand mai 'adanc' pe net am gasit niste referinte interesante vis-a- vis de utilizarea tecilor. Se pare ca Amerindienii le foloseau la fabricarea berii. De altfel aici:
http://www.wildpantry.com/beans.htm
Spune ca de pe un Ha de gladita se poate obtine prin distilarea compostului fermentat de teci pana la 730 l de alcool(etanol.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

sfantul spiridon

mierea de gladita are o aroma "de vis"
oare, din semintele care sunt in teci ies si "barbati si femei"...logic asa ar fi
eu nu vreau femei, eu as vrea barbati :rotfl:
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

crombra

Nu stiu inca ce va iesi. O sa vad dupa 5 ani (durata minima pana la prima inflorire) daca are pasarica sau putza. :rotfl:  :rotfl:
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Bătrânul

Astazi (dupa trecerea sfintilori ) am semanat semintele de gladita (Multumesc CRISTI CIUC !!) dupa o inmuiere de 24 ore in apa  calduta . Am constatat ca semintele sint de doua feluri si le am semanat separat . O fi dupa sex???

crombra

Si eu am gasit doua varietati de culoare la seminte. Una Brun- roscata si alta Crem spre maron deschis.
In timp ce nu toate semintele brun - roscate se umfla prin inmuiere , cele crem se umfla in totalitate.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

gheco

Iata gladita semanata in camp, fara nici o tratare a semintei:

gheco

Revin cu o rugaminte: Cine cunoaste un loc de unde pot culege la toamna-iarna o cantitate mai mare de seminte de gladita? Vreau sa inconjur cu gard de gladita un perimetru de circa 4000 m.
Multumesc

cristi ciuc

Domnule Gheorghiţă, în zonele Bacău şi Neamţ, există condiţii prielnice pentru dezvoltarea acestui arbore, astfel că acesta, fie creşte spontan în diverse locuri, fie este cultivat.
În judeţul Bacău, la Valea Budului, există o parcelă aparţinînd Ocolului silvic Fîntînele (cred, nu sunt sigur), amplasată la drumul judeţean Moineşti-Bacău, lîngă un teren, unde foarte mulţi cetăţeni din Bacău ies la agrement în weekend, iar aici există foarte mulţi arbuşti de glădiţă care au teci.
În zona Buhuşi din Bacău, cumnatul meu (inginer de formaţie "mecanică agricolă"), a protejat un teren împotriva pătrunderii animalelor cu glădiţă, şi am fost martor la evoluţia sa, de la stadiul de puiet de 1 an, aşa cum deja aveţi d-voastră, până la stadiul de arbori în toată regula (din aceştia am şi recoltat seminţele).
Deşi nu i-a toaletat (retezat de la o anumită înălţime) şi aşa se poate observa efectul de impenetrabil gard viu.
Dacă-mi mai daţi un mesaj, la căderea primei zăpezi, o să vă strîng seminţe, pentru că, acest lucru, chiar nu constituie un efort pentru mine.
Totuşi, recomand la toată lumea ca recoltarea să se facă cu scara "în două părţi" sau de la sol, folosind un arac, fără căţărarea pe arbust, pentru că înţepăturile de la acele lemnoase, probabil, se compară cu cele ale albinelor ucigaşe.