Sfat ptr. 28.mar. 2009

Creat de Batrinul, Martie 28, 2009, 09:16:11 AM

« precedentul - următorul »

D006

al meu este cam la 100 de metri de grajd si cotet ,dar la toamna spre iarna as dori sa le mut mai departe. de ce? pt. ca sunt chiar laga gradina de legume,logodnica imi spune tot timpul ca se teme de ele,sper sa o pot convinge ca daca nu le are treaa nu o sa-i faca nimic :) ,incet incet vede si ea ca nu sar daca le lasi in pace. cat despte poziti stupilor lui Adrian nu stiu ce sa zic, cei ma vechi is au cuvantul, poate poti Adriane sa ii duci putin mai jos sau lateral marind distanta. spor la treaba in continuare :hi:

Bătrânul

Va doresc ca asa ceva sa vedeti numai in filme !!!   
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/8Jb3yRkCEVs[/youtube]
%3A%2F%2Fvandormehesz%2Eextra%2Ehu%2Ffor%2Fviewtopic%2Ephp%3Ff%3D7%26t%3D19&feature=player_embedded

catel

Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

stefan1

Foarte instructiv clipul! Poate unii nu au vazut niciodata un fagur afectat de loca americana. Se vede aici foarte clar aspectul pestrit al puietului capacit, celule gaurite in mijloc din care au scos cu chibritul acea pasta care se intinde si care miroase (nu in videoclip). Ati vazut si capacele afundate sub care se afla tot larve afectate. Fiecare, daca observa atent aspectul puietului, ar putea detecta o boala din stadiul de inceput, evitand extinderea si dezastrul in stupina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Profesoara mea cine are doctorat in apicultura si este si apicultor practicant la citeva sute de familii  :hi: la cursuri ne spunea " SINGURUL LUCRU IN CARE ALBINA NU SE POATE DISPENSA DE INTERVENTIA NOASTRA ESTE VAROA " Contesta cineva aceasta afirmatie ? Daca da sa fie sanatos . Eu am dat azi un tratament cu Tactic 5 % adica 5ml la 100 ml de petrol . Dragi incepetori si avansati aceasta scula este o minune , cine isi permite sa-l cumpere neaparat . Tratarea unei familii dureaza cit un puf cu dezodorantul. Alaturi este ciuperca din pom pe care folosesc la afumatoara.

Bătrânul

http://vandormehesz.extra.hu/for/viewto ... 3&t=70  Ducind pagina in jos  veti vedea metoda cea mai simpla de a creste matci de schimb prin metoda  ZSOLTI

PricopArthur

Citat din: Batrinulhttp://vandormehesz.extra.hu/for/viewtopic.php?f=3&t=70  Ducind pagina in jos  veti vedea metoda cea mai simpla de a creste matci de schimb prin metoda  ZSOLTI
Interesant dezvoltat subiectul. Necazul e ca nu inteleg nimic. Ne poti traduce?
Miere multă şi inimă curată!

crombra

Din ceea ce vad eu in poze, se pare ca este o varianta simplificata a cresterii reginelor din celule insamantate dar nu se mai face divizarea la nivel de celula ,ci se pun un grup de celule pe leaturile orizontale. In rest tehnologia trebuie sa fie la fel.
1. Se ia o rama bine cladita, de preferat noua si se aplica gratii Hanneman pe ambele parti.
2. Se introduce regina pe rama si se introduce in stupul de unde provine regina.
3. Se verifica aparitia oualelor dupa care se elibereaza regina si se taie in fisii celulele cu oua.
4. Se lipesc fasiile ca in poze pe rame special construite.
5. Se introduce rama(sau ramele) intr-o familie puternica in mijlocul cuibului  dupa ce in prealabil  s-a scos regina si toate ramele cu oua si larve de 1 zi.
6. Un cules bogat in natura stimuleaza aparitia botcilor pe rama speciala.
7. Se urmareste aparitia si capacirea botcilor dupa care se face divizarea.
8. Botcile individuale se introduc in mininuclee de imperechere sau se formeaza roiuri direct.
9. Se poate pastra in stupul unde s-au crescut botcile o botca frumoasa si vom avea o noua regina sau se aduce inapoi vechea regina pusa in cusca.
Repet, un cules bogat favorizeaza intreg procesul de crestere. In lipsa se stimuleaza cu sirop.
Va rog sa ma corectati daca nu este asa.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

Asa este!Eu asa procedez,mai putin izolarea matcii cu gratii Hanneman!

Bătrânul

Treaba este mult mai simpla ! :smile:  Se taie cu o scula care taie bine fisiile gata ouate si se aseaza deasupra letului pur si simlu , in 3 ore albinele le lipesc ,dupa care letul este intors asa cum se vede. Atentie !!! La aplicare SE IA MATCA. :hi:

filip

E asemanatoare cu metoda MILLER.Acolo se foloseste ram nouu cu taietura in dinte.Aici folosesti fasii de ram nou ouat.
Mi se pare foarte buna metoda pentru incepatori.Conteaza sa explicam cum facem orfanizarea familiei unde dam inspre crestere ouale sa fie transformate in botci,cand luam botcile capacite,etc.Asa ca va rog tastati........ :zzz:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Sa incepem!
1)ORFANIZAREA.
Din familia aleasa drept crescatoare,se ridica urmatoarele:
a)regina
b)toate ramele cu puiet necapacit
Cu aceste rame cu puiet necapacit +regina se formeaza un roi
Spre seara,in mijlocul familiei orfanizate,se introduce rama care are atasata de leatul superior fasiile de fagure cu oua de o zi;se strang ramele intre diafragme si se pune un hranitor uLuc care se umple cu sirop.
ACUM SA NU UITAM ROIUL FORMAT:trebuie sa avem grije si de el,sa-i dam apa in rame(el timp de 3 zile nu are culegatoare,si poate muri de sete,sau sa apara fenomenul de canibalism-sa-si manance puietul!A doua zi ,dupa ce suntem siguri ca a luat o garda corespunzatoare,putem sa-l hranim si pe el cu sirop in hranitor.
URMATORUL!
0

D006

as dori sa colectez niste polen pentru mine , am 2 colectoare de polen nu stiu de ce tip,am incercat sa le pun la urdinis dar albinele nu trec prin grile .poate cineva sa-mi dea un sfat? am citit pe forum ca grilele trebuie sa aiba gauri cu diametru de 4.9mm .

filip

Pui primadata colectoarele fara grile.Cand s-au obisnuit pui si grilele.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Porfy66

Citat din: cipi orlatas dori sa colectez niste polen pentru mine , am 2 colectoare de polen nu stiu de ce tip,am incercat sa le pun la urdinis dar albinele nu trec prin grile .poate cineva sa-mi dea un sfat? am citit pe forum ca grilele trebuie sa aiba gauri cu diametru de 4.9mm .
Instaleaza intai colectorul de polen dar fara placa activa. Dupa ce albinele se obisnuiesc sa intre in stup prin colector introduci placa activa. (3-4 zile)