Va rog, sfatuiti-ma cum sa fac

Creat de dragos2006, Iunie 04, 2009, 01:34:36 AM

« precedentul - următorul »

D006

De vreo saptamana mi-a roit o familie. In familia ramasa in stup am gasit atunci matca tanara inca nefecundata. Azi cand m-am uitat in familia ramasa in stup nu am mai gasit matca, nici oua doar ceva puiet capacit. Dar ce ma surprins este faptul ca pe una dintre rame (in mijlocul acesteia) am gasit o botca. Oare sa fie o botca de salvare? Cu matca tanara ce s-o fi intamplat?
          Dc. familia a ramas fara matca, cum ar fi cel mai bine sa procedez?
    -sa las botca sa eclozioneze din ea o noua matca? oare matca ce va ecloziona   
     din aceasta botca va fi buna sau aceasta operatie este o pierdere de timp?   
    -sa unific aceasta familie cu o alta familie?
          Cu stima, va multumesc.

D006

As  face cam  asa:
-nu  as  unificao  cu  alta familie
-inlocuiesc botca  de  salvare  cu  alta  botca,daca  gasesc botci in  alti stupi
-bag  o  rama  cu  oua ,daca in  rama  bagata  am  oua  si  larve ,dupa  3-4 zile distrug toate  botcile  capacite si  las  numai  botcile  necapacite  ce  au  fost crescute din  oua si  vor  fi  capacite dupa  6  zile.(cind  bag  rama  cu  oua  distrug  botca  veche)
-daca  nu  am   rame  cu  oua  si  nici  botci ,las  botca  de  salvare

stefan1

In botca de care vorbesti este larva? uneori albinele pot incepe unele botce in perioada inca incerta pana noua matca incepe sa oua. Daca numai de o saptamana ti-a roit stupul, ar trebui sa mai ai si puiet necapacit (doar daca a fost al doilea roi si matca batrana a plecat mai demult cu primul roi).
Daca un stup este in stare de roire nu-si face numai o botca ci multe. Chiar daca acum o saptamana ai vazut o matca iesita, stupul este posibil sa mai fi avut alte botce si sa intentioneze sa mai roisca. O perioada de 16 zile dupa ce matca veche a disparut din stup, acesta poate sa mai roiasca. In momentul cand renunta la roit, matca aleasa inteapa botcele inca neiesite si ramane singura in stup, urmand ca in 6-12 zile, de obicei, sa inceapa sa oua.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da, in botca de salvare este larva si este si capacita insa nu este chiar asa de frumoasa. Alta botca nu am (nici o alta matca) , asa ca am sa o las pe aceasta, sper sa fie bine.
             Va multumesc pentru sfaturi.

Bătrânul

Gagica sa dus la "cordit" si tu iti faci probleme . Mai stai .

PricopArthur

E bine sa nu umbli prea des in stupii cu matci nefecundate. Matca e sperioasa. Botca poate fi ca o masura de siguranta a supului, in caz ca matca nu se fecundeaza.
Pune-i o rama cu larve de o zi.
Miere multă şi inimă curată!