cat se tine mierea la maturat?

Creat de albinasebes, Iunie 09, 2009, 05:12:26 PM

« precedentul - următorul »

albinasebes

am pus mierea recoltata de la salcam la maturat. cat trebuie sa stea in bidoane pana sa o pun in borcane?
trebuie sa o strecor din nou?
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

timpul pt maturare depinde de:
- concentratia de apa din miere;
- temperatura locului de maturare.
asa ca este greu sa-ti raspunda cineva la aceasta intrebare.
orice filtrare suplimentara duce la cresterea calitatii.

albinasebes

deci e bine ca dupa ce o scot din bidon sa o strecor din nou sa inteleg. intr-o carte am gasit cam asa: la peste 20 grade  - 3 zile; +25grade - 1,5 zile; + 30 - 18 ore; +35 grade - 10 ore; + 40 grade - 6 ore. sunt reale aceste valori?
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

un mentor al meu tinea mierea la 48 grd timp de 24 h. cred va valorile prezentate sunt cam optimiste.

Nikolas

In carte ar fi trebuit sa puna si volumul si diametrul maturatorului; si de aici se pleaca cu calculul zilelor si temperatura.

gudas valentin

Citat din: albinasebesam pus mierea recoltata de la salcam la maturat. cat trebuie sa stea in bidoane pana sa o pun in borcane?
Se tine pana cand 1 litru de miere cantareste minim 1,4 Kg.
                                               valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

PricopArthur

Citat din: valy gudas
Citat din: albinasebesam pus mierea recoltata de la salcam la maturat. cat trebuie sa stea in bidoane pana sa o pun in borcane?
Se tine pana cand 1 litru de miere cantareste minim 1,4 Kg.
                                               valy
Superb raspunsul!
Nu e nevoie sa strecori decat mierea de la suprafata dupa ce se ridica toate corpurile plutitoare.
Miere multă şi inimă curată!

D006

??? voi nu o scoateti din rame direct buna?
i sa intamplat in-trun an lui taicameu sa se fluidezeze rau mierea din 2 bidoane ,nus motivu , le-a lasat cu o sitta in loc de capac ,sa nu intre ganganii si sa se evapore mierea si dupa 2 sapt era gata buna

mihaipop_55

s-a evaporat apa din miere si nu mierea!

D006

Citat din: NikolasIn carte ar fi trebuit sa puna si volumul si diametrul maturatorului; si de aici se pleaca cu calculul zilelor si temperatura.
Un strat de miere de 1 metru inaltime, la 20 grade C se limpezeste in circa 5 zile.
Supusa luminii solare si temperaturii de peste 40 grade C mierea isi micsoreaza insusirile terapeutice.
Extragerea mierii se face cand cel putin 1/3 din fagure este capacit; cand depaseste 18% apa, mierea este relativ foarte usor alterabila.
Greutatea unui litru de miere lichida:
- 1443 grame contine apa 16%
- 1429 grame contine apa 18%
- 1416 grame contine apa 20%
- 1402 grame contine apa 22%