stupi

Creat de dragos2006, Octombrie 25, 2009, 08:07:11 PM

« precedentul - următorul »

bee_lover


centrifuga

lumea ajuns la concluzia ca cele mai bune sissteme de crestere sunt cele in sistem vertical.
cele doua sisteme sunt dadant si langstrom
In Ro,s-a ajuns la concluzia,in urma cercetarilor si observatiilor ,ca potrivit ptr conclitiile din tara,corpul sa aiba 10 rame!
dimensiunile standardizate ale tuturor elementelor le gasiti in orice manual al apicultorilor

ioanardelean55

daca te tii de 8 e posibil sa ajungi la 7 s.au chiar la 6 si e putin ,daca te tii de 10 e posibil sa ajungi la 11 si e deja mult .urca de la 8 spre 10 sau coboara de la 10 spre 8 si va fi bine . :hi:  :hi:

milu56

Cel mai bine este 8 mm.

ioanardelean55

D.le Milu o intrebare... dac faceti lazile iar eu fac ramele s,au invers putem garanta cei 8 mm s.au daca ar fi alti mesteri a.ti avea incredere ???? nu credeti ca ar fi totusi buna o mica toleranta ???? fie ea chiar de 1.2 mm ...

bucovineanu

Se stie ca albinele respecta distanta de 8mm.Intervalele mai mari sunt completate cu faguri, iar cele mai mici cu propolis. Aceasta constatare sta la baza constructiei oricarui model de stup, ma refer aici la stupii moderni. Aceasta distanta trebuie sa fie intre partea de sus a ramelor si podisor, intre lateralele ramelor si peretii stupului, intre partea de sus a ramelor dintr-un corp si partea de jos a ramelor din corpul de deasupra si chiar  intre fagurii din cuibul familiei.

ioanardelean55

Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar ceeace afirmati e pur teoretic nu stiu cite lazi a.ti facut fie s,au cumparat cert este ca  vorbiti mai mult din ce a.ti citit .
  chestia cu 8 mm pica in practica ..De ce ?????o sa va spun....
  1.   Cind facem o lada nu putem respecta dimensiunea milimetrica de 470 trebuie o toleranta de 1.2 mm s.au facem ramele de 468... cu lada lucrata la mm si rama la fel stim ca se lucreaza f greu .
2. avem cei 2 mm toleranta ,rama nu sta tot timpul centrata exact nici vorba si atunci intr.o parte avem 10mm iar in cealalta 8 ce se intimpla ??? NIMIC.. deci teoria cu 8 pe lateral  PICA.
3. multi mesteri lucreaza  cu metru la rame si 1mm e foarte greu de tinut sub control .lungimea o scoti dar la umeri e greu si aici poate aparea ceva plus s.au minus ,s.au lateralele nu se taia axact de 10mm ,1.2 mm plus s,au minus pot aparea foarte usor . si deci cei 8 mm pe lateral  ?? PICA . eu lucrez totul cu sublerul si tot mai am surprize .
concluzia e ca....nu trebuie sa speriem lumea peste tot merge o toleranta de plus  .1.2mm si chiar e buna ,nu minus  .

bucovineanu

Nu, nu vorbesc din ce am citit. Desi nu sunt tamplar de meserie, am unelte pentru aceasta meserie si imi fac singur stupii si ramele. Am vreo 150 de corpuri de multietajat si pot sa asamblez oricare din ele la un stup cu toleranta de 1mm. Intradevar daca nu lucram cu sublerul la falturi avem probleme. La umerii ramelor trebuie sa socotim mai putin de 8 mm pentru ca aici albinele pun propolis si daca vom pleca de la 9-10 mm vom ajunge sigur la 12 mm. Ca sa nu ziceti ca nu spun adevarul am ceva poze aici: http://apiardeal.3xforum.ro/post/587/3/ ... _BUCOVINA/

ioanardelean55

Citat din: romikele
Citat din: ioanardelean55daca te tii de 10 e posibil sa ajungi la 11 si e deja mult
Asta e pura speculatie.
Eu folosesc la trasaj 10mm in loc de 8mm, si niciodata nu am gasit mai mult, ci mai putin. Conteaza si cum e orientata fibra materialului.

mai citeste inca o data ce am spus .... speculatie in ce sens ca nu inteleg ????
eu am spus sa cobori de la 10 spre 8 si va fi bine nu stiu ce ai inteles ..vreau insa sa.ti mai spun ca in legatura cu confectionatul lazilor esti departe si nu stiu cine face speculatii . probabil ca faci stupi in miniatura ,eu vorbesc de confectionat stupi in serie adica peste 50 intr,o serie , se lucreaza numai la sablon ,ce.ar fi sa trasam fiecare piesa in parte ?? iar in legatura cu fibra chiar nu inteleg deloc .ce are una cu alta .probabil si asta e citita de undeva dar nu dintr,un manual de timplarie  . nu mai imbatati lumea cu apa rece ,, ce concluzii poate sa traga un incepator .??? ce va face el cind aude ca 8 mm sint sfinti si fara ei albina nu sta sau nu vrea sa stea in lada ???? sau care este acel timplar sa .i respecte cu sfiintenie cei 8 mm ?????
daca te crezi un as i.ti dau o comanda de 100 buc cu conditia ca toate sa fie la mm. astept raspunsul si nr.de cont ptr, primul avans /... atentie insa ptr,1mm diferenta de la o lada la alta  refuz toata comanda comanda .

milu56

Este important ca lemnul sa fie uscat si dimensiunile sa fie precise,cand e vorba de 8 mm. atunci 8 sa fie,ca mai lucreaza lemnul asta este altceva.

ioanardelean55

D.le Romikele primul care a intrat la polemica nu am fost eu . va amintesc afirmatia ..asta e pura speculatie...si de aici restul ,,asa ca putem discuta civilizat chiar daca nu avem aceleasi studii. si eu am invatat modelarie si stiu ca de la modelarie la turnatorie e si acolo un drum lung .dar nu astea conteaza ,eu nu m.am referit la contractiile lemnului ci la reglajul masinilor daca spui ca in modelerie se lucreaza cu cote precise care cote daca stiti ca sint intotdeauna cote de prelucrare cu plus functie de materialul de turnare daca nu stiti eu va spun ca am intilnit si chiar am patit.o cu metrul din lemn ca unul este mai lung chiar si cu 3mm fata de altul.si atunci nu e posibil sa apara diferenta ?? eu am dat cotele unui muncitor cu metrul el a facut rgglaj la subler ce ziceti a esit diferenta ?? va mai spun ca la confectionatul lazilor chiar nu are nimic de a face cu fibra lemnului mai ales la falturi atentie trebuie la rindeluire,

un_escu

Dle Milu 56 m am uitat pe schitele dv. pentru stupi .Frumoase .
   De ce la grosimea peretelui stupului folositi dimensiunea de 30 mm , cand de mult timp nu mai este folosita din cate stiu eu in Romania unde este mult mai frig decat in Spania?
   Cumva le aveti de cand a-ti plecat din tara si a-ti uitat sa le actualizati la conditiile prezente unde va aflati?

ioanardelean55

d-nu inginer multe nu a-ti inteles din ce am spus eu , o fac punctual poate e mai bine asa,
1, eu lucrez asa cum am mai spus cu sublerul mai bine prefer un 8 mm spre 9 s-au 10 catre 9 decit 8 fix s-au 10 fix dar de fapt eu am spus ca sint cote strict teoretice .
2,eu am facut referire la metul obisnuit care este in comert ce il folosim cu toti exista diferente intre metru si metru s-au intre metru si ruleta verificati si o sa vedeti,
,3, vreau sa va spun ca eu nu am facut lazi cu scindura pusa vrtical nici nu stiu daca mai face cineva asa ceva ,,se faceau intradevar asemenea stupi dar numai in extrior ca ,,,captusala ,,in interior scindura era pusa tot pe orizontal.
4, sa va mai spun ceva ,,,apopo,, de fibra lemnului vad ca nu stiati s-au a-ti uitat, o scindura nu scade din lungime ,,,e nesemnificativ ,,,ea scade din latime si grosime ,
  5.va rog sa-mi spuneti despre ce e vorba ca nu stiu ,,,unde spune-ti ca mi-am bagat coada????? eu fac stupi numai din ch,de rasinoase  ,d-le inginer,,nu sint adeptul decit a stupilor facuti din lemnn , asa ca va rog sa fiti mai atent cu afirmatile ,,

ioanardelean55

sint doua domenii in care lucrez non stop de 32 de ani nu le stiu pe toate inca mai invat si acum chiar i-mi place ,sa aflu lucruri noi altfel dupa o zi de munca n-as mai sta cu ochi pe ecran ,imi cer si eu scuze ,recunosc ca sint mai aspru din fire citeodeata dar nu o fac intentionat  asta e felul meu , de confundat sigur m-ati confundat,dar nui nimic toti gresim bine ca s-a lamurit,si eu sper intr-o intilnire chiar imi doresc.
  multa sanatate si succes.

ioanardelean55

eu fac lazi numai din scindura uscata in uscator, 10-12 % ,nu am probleme ,se stie ca, cheresteaua din rasinoase e ca sucativa ,probabil a-ti facut lazile din ch,verde s-au uda ,altfel nu vad cum putea sa scada atit ,mai e ceva si am mai spus-o odata ,uitat-va la lada mea are coltare peste tot ,lada magazie si capac ,acceste coltare nu permit lemnului sa mai lucreze ,cred ca m-ati inteles ,
multa sanatate ,