stupi

Creat de dragos2006, Octombrie 25, 2009, 08:07:11 PM

« precedentul - următorul »

D006

Are cineva schite pentru stupi verticali mai detaliate?Si cateva pareri de la meseriasi daca se poate 10R sau 12R? multumesc anticipat.

milu56

ioanardelean55

Iti recomand pe acesta ,e pe 11 rame

un_escu

Citeste ce ii plce sa aiba si sa nu aiba albina in stup.corpuri straine,spatii libere prea mari sau prea mici ,aerul prea cald sau rsce,.masoara larimea unei rame si inmulteste cu nr. de rame pe care vrei sa fie in stup si gata l-ai conceput.primul cu erori dar urmatoarele din ce in ce mai bine .sa vezi ce mandru de tine vei fi.
Una din cele mai bune carti este  Forumu..... Citeste cu rabdare si de mai multe ori.Asa am procedat si eu si sunt multumit.SUCCES.

milu56

Citat din: ioanardelean55Iti recomand pe acesta ,e pe 11 rame
Da are aspect,frumos lucrat.

ioanardelean55

.stasul e respectat milimetric .indeplineste toete conditiile pentru pasroral si chiar stationar ,se lucreaza foarte bine si usor cu el .

dedu

ioanardelean55-imi place lada ta:wink: :hi:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

milu56

Citat din: ioanardelean55.stasul e respectat milimetric .indeplineste toete conditiile pentru pasroral si chiar stationar ,se lucreaza foarte bine si usor cu el .
Te cred,eu apreciez lucrul bun,dar mai o rama in plus ce se cunoaste?Are avantajul ca se poate pune rama si in pat cald,daca vrem sa ii punem intrun pavilion,punand rama in pat cald o sa fie in sensul de mers,nu riscam sa se rupa faguri in caz de o frana.

ioanardelean55

fac pastoral si eu si stupii ii transport in pat cald dar niniodata nu mi.sa intimplat sa am vreo rama rupta.. la lada pe 11 rame cind o canfectionam merge la croitul materialului multiplu de 1.m. adica fata spate 45 cm lateral 55 , pirdere 0%   ori la zeci chiar sute de lazi  se cunoaste.ceva economie.asta din punct de vedere economic.
   Tehnic norbind ce mai fac eu ,nu pun11 r in lada ci numai 10 de ce ? intotdeauna este problema la scosul si introdusul  primei rame cind lada este plina .transpiri pina o scoti s.au o bagi la loc omori albine se agita riscul ca si regina sa fie acolo ,,etc. dar daca in loc de ultima rama am diafracma si inca suficient spatiu pentru a o scoate fara ca albinele sa fi bagat de seama e ok,, mrge foarte repede si usor ,fara emotii .

ioanardelean55

Citat din: deduioanardelean55-imi place lada ta:wink: :hi:
daca esti din Sebes ai ocazia sa vezi multe stupine cu asemenea lazi ,

D006

care este distanta optima intre fundul stupului si leatul inferior al ramei?unii spun ca 1cm maxim altfel albina creaza punti de ceara pt a putea urca pe rame,altii 1,5-2cm iar dac distanta este sub aceste cote albinele vor lipi fundul de rame,cum e coreect?

filip

Citat din: cipthemancare este distanta optima intre fundul stupului si leatul inferior al ramei?unii spun ca 1cm maxim altfel albina creaza punti de ceara pt a putea urca pe rame,altii 1,5-2cm iar dac distanta este sub aceste cote albinele vor lipi fundul de rame,cum e coreect?
Sa poata trece albina pe sub ram,daca e mai mare vor cladi faguras.Daca e mai mica nu vor putea face curatenie si vei omora albine la manipularea ramelor,poate chiar regina.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55

multi autori si stupari cu experienta dau 2 cm distanta dintre fund si rama ..eu am probat mai multe dimensiuni am ramas la 18..20 .

bucovineanu

Cu 2 cm am si eu toti stupii. La aceasta distanta nu cladesc fagurasi ci numai niste ghemotoace de ceara .Daca e prea mica aceasta distanta vor uni ramele de fund si le va fi  greu sa curete fundul. Deasemenea in timpul iernii exista pericolul ca albinele moarte sa blocheze urdinisul si noi sa nu-l putem debloca.

un_escu

Dar distanta optima dintre ramele din cuib si cele de cat care este?