despre gratia dintre rame

Creat de dragutul_ionel, Aprilie 04, 2010, 10:21:39 PM

« precedentul - următorul »

dragutul_ionel

un paste luminat tuturor apicultorilor
as dori si eu cateva sfaturi pt gratia dintre rame
cum se numeste?
ce rol are?
cand se pune?
ce dimensiune au gaurile?
multumesc anticipat

D006

1. se numesc gratii Hanneman se pot face manual (un fel de sipci cu sarma; se uzeaza mai repede)dar se pot si cumpara, fiind mai sigure
2. are rol de a separa/bloca accesul matcii in o parte din stup
3. se pune cand se doreste evitarea aparitiei puietului in caturi sau pe anumite rame
4. dimensiunea gaurilor nu o cunosc

tassevasi

Citat din: komy din Ianuarie 16, 2011, 10:39:27 PM
se numesc gratii Hanneman se pot face manual (un fel de sipci cu sarma; se uzeaza mai repede)dar se pot si cumpara, fiind mai sigure

( Un fel de sipci su sirma )
  V-as ruga, daca se poate pune, și o foto, ori să explicați modul de lucru al acestei gratii.  Mulțumesc!
  Numai bine! :hi: :hi:

D006

Nu stiu foarte multe despre cum se confectioneaza gratiile hanneman manual; unii spun ca sunt bune altii spun ca nu merita, cum ca ar avea un procent de 5-7% in care matca reuseste sa treaca de gratie. Stiu apicultori care folosesc si nu s-au plans, ce-i drept erau gratii cumparate, eu unul inca nu am folosit. Cat despre confectionarea lor sincer iti spun ca am gasit pe un forum dar nu m-am documentat amanuntit, stiu doar ca se pot face si din bambus sau din sipci de lemn, matisate cu sarma. Mai multe detalii din ceea ce am aflat poti gasi aici:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7401/1/Gratie_Hanemann_din_BAMBUS_/

tassevasi

PricopArthur

Despre confectionarea gratiilor hanneman, pot sa va spun ca am incercat sa fac dintr filmele de la radiografie din spital, cu o preducea. Treaba merge greu, si daca ai gresit, o iei de la inceput cu alt film. Nu recomand construirea lor, cel putin sa cum am incercat eu. Mai sigur este o stanta, dar excecutia ei e destul de costisitoare .
In ce priveste folosirea lor, usureaza munca de extractie daca este pusa intre corp si catul de recolta, si mierea extrasa va fi curata. Combinata cu gratia izgonitoare de albine, face minuni intr-o stupina mare la extractia mierii.
Am probat gratia si la imperecherea matcilor. In cuib si in cat cate o matca la fecundat (si catul are urdinis pe directia opusa cuibului). S-au fecundat amandoua matcile, albinele alegand pe una dintre ele, dar nu au omorat-o pe cealalta, ci doar au abandonat-o. Aceasta a 2-a matca am folosit-o in stupina. 
Miere multă şi inimă curată!

tassevasi

Am inteles domn Arthur ,trb sa le cumparam .
  Interesanta metoda de inperechere .
   Multumesc .
  Numai bine  :hi: :hi: