• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

recunoastere oua de o zi

Creat de cocobeny, Iunie 11, 2010, 03:48:11 a.m.

« precedentul - următorul »

cocobeny

Am o nelamurire in privinta recunoasterii oualor de o zi pina la 3 zile, am 3 stupi si unul a ramas fara matca de vreo 3 saptamani si nu mai are nici un puiet nimic, cilalti au puiet capacit da oua sau larve nu se vad, sau cel putin nu le vad eu (recunosc), puteti sa imi ziciti un indiciu cum sa le observ mai usor si pe unde sa ma uit dupa ele, stupul fara matca nu stiu ce a patit a avut botci de roire jos le-am taiat de 2 ori in fiecare saptamina si acuma am observat ca nu mai are oua si nici matca, am stupi din aprilie nu am mai lucrat pina acuma la vreun stup, o sa chem pe cineva cel care mii ea vindut sa imi arata la fata locului , ca asa tot zicind ca arata mici si albe sau ca sclipesc in fundu celulelor nu merge, tre sa imi arate la fata locului, daca imi dati ceva sfaturi va multumesc. scuze scrisu da m-am cam grabit.  :roll:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

stefan1

Daca nu ai 'ochii buni' se poate sa nu observi ouale. In faguri mai albi (noi), cu rama orientata favorabil in lumina soarelui, ouale se vad mai usor. Mult mai usor se vede insa puietul dupa trei zile in sus, cand in fundul celulelor este depus si laptisor, care e usor de vazut. Daca vezi portiuni cu astfel de puiet, regulat depus, nu ai de ce sa suspectezi ca nu ar fi si oua in zonele invecinate, chiar daca nu le vezi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cocobeny

Si in fagurii mai negri se vad mai usor sau mai greu ? intreb in privinta oualor pentru a nu fi necesar sa mai caut matca, pentru ca am ramas fara matca intr-un stup si nu am stiut sa ma uit dupa oua. :uimit:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

stefan1

Contrar unei prime impresii ('logic' ar fi ca in faguri inchisi ouale sa se vada mai usor, fiind albe pe fond negru), ouale se vad mai usor in celulele fagurilor deschisi. Probabil peretii laterali ai celulei deschise la culoare reflecta lumina spre fundul celulei, pe cand peretii inchisi absorb lumina si ouale nu se vad decat daca lumina 'bate' direct pe fundul celulei.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Citat din: stefan1Contrar unei prime impresii ('logic' ar fi ca in faguri inchisi ouale sa se vada mai usor, fiind albe pe fond negru), ouale se vad mai usor in celulele fagurilor deschisi. Probabil peretii laterali ai celulei deschise la culoare reflecta lumina spre fundul celulei, pe cand peretii inchisi absorb lumina si ouale nu se vad decat daca lumina 'bate' direct pe fundul celulei.

Stefan are mare dreptate. Mult mai usor se vad ouale in faguri mai deschisi la culoare. Am observat un fenomen la cei negri. In fundul celulei, muchiile unde se imbina cele trei planuri care formeaza fundul sunt mai lucioase cand tii rama avand soarele in spate. Daca esti mai chior(asa cum sunt eu) si nu ai ochelarii la tine sau nu te uiti mai atent, poti usor confunda muchiile mai lucioase cu oua.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

mihai83

In fagurii inchisi la culoare vezi cel mai bine ouale cu o lanterna, de preferat mai spre seara sau la umbra. Si eu port ochelari dar cu lanterna le vad si fara.

D006

Ouale se vad superb in faguri de plastic negru proaspat construiti.
Dar uite si o poza in fagure normal.