• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

schimbare linistita?

Creat de dragos2006, August 07, 2009, 07:56:58 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

Date: stup orizontal, 17 rame, la salcam, extras 5 rame pline, familie buna, cutia cam mica pentru ea.
Filmul evenimentelor:
05.06 - rupt botci de roire, fara sa caut regina;
10.06 - oua nu, regina nu;
15.06 - puiet capacit, nimic necapacit;
24.06 - bagat rama cu oua de la alt stup;
01.07 - botci trase, unele capacite (vreo 15 - 20). Am lasat doar 6. Pe rame puiet de trantor in celule de albina, adunat cam 2 rame pline;
15.07 - regina noua;
30.07 - puiet de toate varstele, pe 5 rame;
04.08 - 3 botci in mijlocul ramei, regina doua rame mai incolo. Oua si larve, totul pare normal.
Curiozitati:
1. ce s-a intamplat cu albinele ouatoare, ca sigur au fost?
2. de ce schimba regina, e babana si pare zdravana? Oare faptul ca e o regina de salvare?
Urmeaza pozele ...

D006

botcile...

D006

... si regina

stefan1

In stupii fara matca, dupa o perioada mai lunga apar matci false, adica albine ouatoare. Dupa unele pareri ,aceasta se datoreste lipsei substantei de matca,  hormon care,printre multe altele, inhiba dezvoltarea ovarelor la albinele lucratoare. Unii sustin ca lipsa puietului necapacit duce la aparitia matcilor false, dar daca ar fi asa ar trebui ca dupa un timp stupii besmetici sa nu mai aiba albine ouatoare, deoarece in stup apare mult puiet de trantori necapacit, care trebuie crescut.
Daca un stup bezmetic accepta o matca, este posibil ca aceasta sa oua in paralel cu albinele ouatoare o perioada destul de lunga de timp, uneori peste trei saptamani, probabil pana cand albinele trantorite dispar biologic, iar prezenta matcii face ca sa nu mai apara altele.
Situatia prezentata, cu matca pe care vrea sa o schimbe, este mai greu de explicat, mai cu seama ca in poza arata chiar foarte frumoasa. Este, totusi, posibil ca inainte de acceptare, matca sa fi fost stransa in ghem de catre albinele stupului besmetic (de multe ori asta se intampla chiar cand vine de la zborul de imperechere, ca de multe ori la astfel de stupi. matca initial vazuta, dispare inainte de a incepe sa oua). Matcile stranse in ghem pot ramane cu probleme si poate deea vrea sa o schimbe.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Daca in stup este REGINA care oua ,apoi din oua ies albine e bine.Orice Botca de schimbare linistita se datoreaza unei imperfectiuni a REGINEI din stup.
Nu se intampla nimic rau daca va iesi o alta regina din botca.Daca nu corespunde albinele o vor elimina.Daca corespunde va ponta cu vechia REGINA in paralel o perioada iar in primavara viitoare vei gasi REGINA tanara.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

:hi:
Regina e chiar foarte mare, pot spune ca e cea mai mare din cele 8 pe care le am in stupi. Nu ai cum sa nu o vezi cand deschizi cuibul.
Afirmatia ca albina nu gandeste ci reactioneaza, mi se pare foarte corecta. Noi doar banuim anumite lucruri, facem supozitii cu pretentii de axiome si avem impresia ca suntem aproape de adevar, dar degeaba, daca nu suntem albine ... "gandim" ca oamenii!!! :nod:

D006

:hi:
Dupa calculele mele, noua regina va iesi dintr-un ou depus pe 31 iulie. Ma mai uit in stup pe 12 august, sa vad in ce stadiu sunt botcile si daca mai oua regina. Si mai vedem!

D006

Am descoperit o situatie similara.
Matca este noua de aprox o luna.
A ouat centrul unei rame si acuma are botca chiar acolo.
O sa las albinele sa decida.

bucovineanu

Citat din: kiobotcile...

E posibil ca una din cauzele pentru care albinele vor sa schimbe regina este faptul ca ea provine din botca de salvare. Dar nu de fiecare data cand incearca schimbarea si reusesc. Este o lupta intre dorinta albinelor de schimbare si regina care vrea sa mai traiasca. Din ce vad in poza se pare ca in botca mare nu mai este larva ci numai un rest de laptisor, iar in cele mici inca nu sunt oua.As fi curios daca ma insel sau nu. Atunci cand albinele schimba o regina tanara numai ele stiu motivul. Noi doar facem presupuneri.
Cat despre albinele outoare, odata ce in familie a aparut un  "stapan" adevarat,au fost eliminate. Nemaifiind hranite cu laptisor inceteaza sa mai oua. Acest caz a fost unul fericit, pentru ca de cele mai multe ori odata ce are albine outoare, familia accepta foarte greu regina.

D006

:hi:
Asa este, un caz fericit.
In botca cea mare nu am putut sa ma uit dar in cea din dreapta se vede larva de una, maxim doua zile. Pun si poza.

D006

:hi:
Incerc un detaliu ...

D006


teoalbina

Parerea mea: Cu toate ca si-au schimbat regina, albinele raman o perioada cu inclinatia exagerata de a cladi botci. Aceasta inclinatie va dispare insa curand, regina avand grija sa distruga botcile atunci cand ele incep sa devina o amenintare reala pentru ea. Prin urmare, consider ca regina va fi pastrata in continuare dar, ca sa fii si mai sigur, cred ca ar fi bine sa o marchezi.

D006

:hi:
Imi e cam teama sa o marchez in perioada asta. Nu am mai marcat nici o regina si daca fac vreo boacana, gaia m-a luat! Primavara sau vara e altceva, acum e prea riscant.

D006

Fa ceva practica pe trantori.