• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

vecinatate buna sau rea..

Creat de Adrian Roman, Ianuarie 02, 2010, 04:05:28 p.m.

« precedentul - următorul »

Adrian Roman

Vecinul meu m-a intrebat daca poate sa faca o crescatorie de rate si gaste in vecinatatea stupinei mele, adica daca dauneaza sau nu albinelor. As dori pareri asupra acestui subiect, cu atat mai mult cu cat omul este de buna credinta si asteapta un raspuns categoric. Va rog.....Sanatate la toti ! :hi:

filip

Daca face iazuri cu apa,o mare parte din albine vor muri inecate ori mancate de rate.
In rest nu ar fi probleme zic eu.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

puiu

Esti vecin in intravilan sau extravilan?

bucovineanu

Crescatoria de gaste sau rate presupune sursa de apa care probabil exista. Albinele care se vor duce la acea apa vor fi mancate asa cum zice si Filip.

centrifuga

+mirosuri specifice,care ar putea sa agite albinele!

Adrian Roman

Suprafata apei existente e de 8/25m, plus un sant de imbunatatiri funciare, care ar fi curatat, latime 1-2 m, lung de aprox.30-50m. Cu toate ca am asigurat sursa de apa intre stupi, majoritatea albinelor mergeau la bazin . distanta e sub 30 m.

puiu

Daca esti in extravilan,cum am inteles exista posibilitatea intelegerii.
Tu esti nevoit sa amplasezi stupina la2-300 metri de acele canale.Daca in canale este apa curgatoare,nu e problema. Ai posibilitatea ca in apa din adapator sa fie sarata.Alte pierderi sunt neinsemnate.

Adrian Roman

Suntem in intravilan, dar in afara satului. Stupina si balta sunt la 150m de la drum.In sant nu e apa decat putina, chiar si cand ploua f. mult. Eu cred sa nu fie probleme neplacute. Multumesc ptr. parerile exprimate. :hi:

nicomico

Adrian te-as sfatui ,fara nici un gram de rautate din partea mea ,daca poti oprii infintarea unei crescatorii de rate aprope de stupina,fa-o!!!!!!!!!!!!!! Am crescut rate in gospodarie si stiu ce inseamna,mirosul si apa murdara o sa-ti aduca si boala in stupi.SI sa stii ca odata infintata ferma n-o sa o poti desfinta,asa ca sfatul meu este sa nu acepti!!!!!!!!!

PricopArthur

Mai demult, albinele mele au tabarat pe apa gastelor vecinului puse la ingrasat, si nu a fost mare distanta sa ramana fara gaste. De aici, normal, pot apare problme.
Miere multă şi inimă curată!

Bătrânul

Dupa cum poti vedea pe sunphoto la mine VORBESC DIN EXPERIENTA. Am avut si rate si giste pe lacul meu la 20 m de stupina. Gistele si ratele nu maninca albine ca nici lor nu le place sa fie intepate in git. Sa vezi daca totusi inghite cu apa o albinuta ce urit face si cum urla :rotfl:  :rotfl:  Fara grija .

nicomico

Adrian m-am cam pripit cu sfaturile.Cum ai spus ca in tot cursul anului este putina apa pe canal nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme,in plus spui ca folosesti adapator in stupina,dar ca nu il prea viziteaza.Eu cred ca daca o sa-l folosesti acum din primavara  o sa se obisnuiasca mult mai bine.As dorii ca apicultorii mai experimentati sa ne dezvaluie o metoda de "dresaj"
Am sa va povestesc o intamlare de a mea.Am cumparat o familie de albine,spre uimirea mea dimineata am vazut citeva asezate pe rufele intinse la soare.atunci mi-am adus aminte ca in curtea stuparului am vazut un canal mic plin cu apa de la spalatul rufelor de aici am facut legatura.Rog stupari cu experienta sa ne dea un sfat,pentru ca "as vrea sa inpac si albina si rata"