• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stuparit stationar sau pastoral?

Creat de bucovineanu, Octombrie 14, 2008, 02:05:37 a.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

As dori o discutie despre cele doua moduri de a face apicultura, respectiv avantajele si dezavantajele fiecaruia.

indy_smd

locuiesc in craiova stupina la 27km de craiova comuna( varvorul de jos  )  mostenire de la bunicu 83 fam stationar am investit 2200euro si am facut miere 360 kg oare e profitabil.....sper ca in 2 3 ani sa o aduc la stadiul in care sa pot face pastoral cu cel putin 50 familii.....va salut..... indy_smd.....craiova.. :hi:

bee_lover

pai daca cu 83 de familii ati facut numa 360 de kg ceva nu e in regula... ori aveti o zona foarte saraca din punct de vedere melifer ori seceta de anul asta ori familii slabe.

indy_smd

nu problema e alta inca 2 stupine una cu 60    70 familii si alta ceva mai mica cu 30  40.......

D006

vrei sa spui ca ai bagat 2200eu si ai scos 360kg miere ....pai iesi la pastoral de la anu ca peste 2-3 ani vinzi stupii...ciudat cunosc zona eu am stupii la vreo 10km mai la sud de tine si de la 20 st am scos anu asta 600kg

bucovineanu

Din cate am inteles eu, in acest an,in zona Olteniei nici cei care au facut pastoral nu au avut rezultate deosebite.Productia de miere, atat in stationar cat si in pastoral depinde de mai multi factori: conditiile climaterice, puterea familiilor de albine,potentialul plantelor melifere din zona si nu in ultimul rand
priceperea apicultorului, daca e sa amintim numai cativa din acesti factori.

D006

Cat ar fi de saraca zona din punct de vedere melifer totusi ar fi trebuit sa recoltezi mai mult .La 83 de stupi ai scos o medie de 4kg de stup Eu am 20 de famili stationar si am scos o medie de 48 kg de familie.

D006

la stationar cam greu la atita miere dar sa zicem ca si cei care fac pastoral tot asa scot este o diferenta mare

indy_smd

domnilor o raza de 3 km cat de melifera ar fii nu poate sa tina 200....200si ceva de familii nu are legatura cu priceperea....pentru ca in sat la mine anul asta au fost decat 7..8 hectare de floarea soarelui si restul porumb si grau faneata se mai si coseste ca au oameni animale.......ce sa fac sa ii vand nu am vandut niciodata si nu am s.o fac.......ma adaptez...va salut :hi:

gudas valentin

Citat din: indy_smddomnilor o raza de 3 km cat de melifera ar fii nu poate sa tina 200....200si ceva de familii nu are legatura cu priceperea....pentru ca in sat la mine anul asta au fost decat 7..8 hectare de floarea soarelui si restul porumb si grau faneata se mai si coseste ca au oameni animale.......ce sa fac sa ii vand nu am vandut niciodata si nu am s.o fac.......ma adaptez...va salut :hi:

Nu-i vinde,fa un pic de pastoral macar la salcam sau tei ,si altfel va fi :wink:
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

milu56

Citat din: indy_smdlocuiesc in craiova stupina la 27km de craiova comuna( varvorul de jos  )  mostenire de la bunicu 83 fam stationar am investit 2200euro si am facut miere 360 kg oare e profitabil.....sper ca in 2 3 ani sa o aduc la stadiul in care sa pot face pastoral cu cel putin 50 familii.....va salut..... indy_smd.....craiova.. :hi:

felicitari,te invitam la noi
www.apitab.ning.com

mihaipop_55

domnule bucovineanu, imi cer suze respectuos pentru faptul ca am deschis si eu un topic stationar sau pastoral.
eu acum il vad prima data si stiti eram preocupat de problema mea :ma mut sau nu  mai ales ca pe alt forum d-l vancea radu spunea ca 3 km este raza optima de zbor si ca 2,5km este o distanta buna si sa nu mut stupina la alt masiv.cu multa consideratie. mihai

bucovineanu

3 km este distanta la care ajung albinele si mai ajung cu ceva nectar la intoarcere.In rest cu cat sursa de nectar este mai aproape cu atat vor culege mai mult nectar intr-o anumita perioada de timp.

eusebiu

Cand am facut cursurile de apicultura spunea profesorul ca distanta optima la salcam, tei este de 300m la floarea soarelui si rapita 300-800m.

mihaipop_55

aveti dreptate amandoi ,am hotarat ma voi muta langa salcam ,chiar daca apar cheltuieli in plus cred ca avantajele sunt mult mai substantiale. cu respect