Pretul mierii

Creat de valy_cot, Ianuarie 02, 2009, 06:53:21 PM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Total de acord cu Danut... si asta deoarece e valabila in toate domeniile. Producatorul castiga cel mai putin. Ce nu inteleg este ca se vorbeste doar despre costurile pe care le au procesatorii dar oare apicultorii nu au costuri? Nu au costuri de transport in pastoral, costuri cu tratamente, hraniri de stimulare si completare, stupi, rame, mortalitati pe timpul iernii, investitii intr-un mijloc de transport, rovinieta, atestat etc etc ? In plus ca sunt si riscuri. Pleci in pastoral si bagi cheltuieli de transport si prinzi o vreme naspa si nu scoti nimic...  :hi: :hi: :hi:

pharaonu75

Perfect adevarat tot ceea ce ati afirmat!
Eu insa incercam sa explic de ce procesatorii vand cu preturi mult mai mari mierea cumparata de la apicultori pe bani putini, precum si pe ce se duc majoritatea acelor bani!
Diferenta de bani intre pretul de cumparare si cel de vanzare a mierii nu reprezinta profitul procesatorului ci adaosul acestuia!
Iar din acest adaos se scad cheltuielile despre care vorbeam! Asta incercam sa lamuresc!

Primele (si cele mai la indemana) modalitati de maximizare a profitului sunt:
1. scaderea pretului de achizitie
2. cresterea pretului de vanzare
Asta urmarim si noi, asta urmaresc si procesatorii! Insa se pare ca ei sunt mai eficienti!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

danut

Nici vorba ca afirmatia mea sa te vizezeze,am vorbit pur si simplu de o situatie generala din Romania care exista la ora asta .Daca sunt si oameni supermultumiti cu ce se intampla azi cu apicultura sunt sigur ca astia  mai au si alte surse de venit si avem si  aici exemple ,insa cand traiesti numai din asta se schimba situatia.De filozofi si filozofii  sa nu le zic altfel  si de prostit pe fata cred ca romanii s-au saturat nu stiu daca e cazul s-o mai facem si intre noi!

Porfy66

De ce oare tocmai noi "oile" cautam scuze si justificari "lupilor"?  Se vorbea ca un procesator manevreaza 2000 tone de miere pe an. La aceasta cantitate daca pune 1 euro adaos la kg de miere va avea un venit de 2 000 000 euro, sa fim generosi si sa consideram ca are cheltuieli de un milion de euro, iar din ce ii ramane plateste 16% impozit pe profit, tot ramane cu minimum 800 si ceva mii de euro. Dar eu cred ca achizitionand mierea (de salcam sa zicem) cu aprox 3 euro/kg o va vinde cu cel putin 4 euro/kg.
Dar hai sa impartim acest euro. Jumatate la producator, jumatate la procesator. Sa achizitioneze cu 15 lei, iar daca vrea profit mai mare sa o faca marind cantitatea de miere achizitionata. Ar fi mai mult de munca, nu? Asa nu e mai bine sa muncim mai putin si sa castigam mai mult pe seama "turmei de oitze"? 
Are curaj vreun praocesator sa fie transparent? Sa zica cinstit cumpar cu 13 lei/kg si o vand cu 20lei/kg. Profitul meu net este de ... la%. Comerciantii obisnuiti ce au un mic magazin in oras practica un adaos de 10-15%. Din acest adaos platesc si chiria, curentul, personalul si ce ramane se impoziteaza. Cred ca si procesatorii ar trebui sa mearga pe acelasi procent. Din pretul cu care o vand sa scada 15- 20%, iar acesta sa fie pretul de achizitie.

D006

Tot nu scapati de boala datului cu presupusul ! V-am spus si ma repet , intrati pe saitul ministerului finantelor si vedeti acolo toate datele. La nivelul anului trecut un procesator care a rulat 2000 de tone de miere a ramas in buzunar cu 300000 euro net .

Vreti si voi banii acestia , apucati-va de procesare ! cine va opreste ?

Si mai terminati cu prostia aia in care unii "luminati"striga sa nu mai dam mierea la procesatori pt. ai baga in faliment ... :) , baietii se adapteaza si lucreaza cu miere din import. Cu ocazia aceasta ii raspund si lui Bucovineanu care intreba de unde atata miere de salcam in magazine , simplu , DIN IMPORT !  atata timp cat produsele din Turcia au taxa vamala 0 ( ZERO) va intra miere in draci in Ro la pret de rahat care merge perfect pe gustul romasului.

stupar

http://www.medicina-naturista.ro/wp-content/uploads/2010/11/Analize_miere_procesatori1.jpg

Nu de aici provine atata miere?
Va mai intreb unde protectia consumatorului?De ce nu intervine?De ce nu retrage Licenta de fabricatie?Asta caz penal!!! :redcard:

pharaonu75

Citat din: Porfy66 din Iulie 03, 2011, 07:57:39 AM
De ce oare tocmai noi "oile" cautam scuze si justificari "lupilor"? 

Nu cautam scuze, ci incercam sa explic, doar, cum merge treaba cu externalizarea cheltuielilor! Adica plasarea lor in sarcina altuia!
In cazul nostru, apicultorul care vinde en-gross externalizeaza o serie de cheltuieli, pe care nu le mai reiau pentru ca le-am expus deja!
Apicultorul are cheltuieli specifice muncii sale, procesatorul la fel, insa sunt si cheltuieli "neutre", care sunt undeva la mijloc, cheltuieli care pot fi pasate de la apicultor la procesator sau invers!
Spre exemplu cheltuielile de transport! Le platesti tu si iti duci mierea unde doresti, sau le plateste procesatorul si iti ia mierea din camp sau de la poarta!
Tot asa merge treaba si cu chiria unui spatiu de desfacere a produselor! Platesti tu chiria pentru taraba/magazin sau nu platesti aceasta chirie dar vinzi mierea en-gross!

Vorbeam despre chestiuni de management, nu de scuze pentru procesatori!
Credeti ca mie nu mi-ar conveni sa vand salcamul cu 20 lei/kg sau rapita cu 15 lei/kg direct din camp?
Bineinteles ca as dori un pret mai mare, insa aici faceam doar o "disectie" a procesului de stabilire a pretului mierii in momentul in care aceasta pleaca de la apicultor sau de la procesator!

P.S. Atat timp cat procesatorii au alternativa cumpararii mierii ieftine din Turcia sau China, chiar daca aceasta miere este amestecata cu toate rahaturile, nu vom obtine preturi prea bune pentru mierea noastra!

Daca autoritatile ar face "pe bune" controale la mierea de pe rafturile supermarketurilor, lucrurile ar sta cu totul altfel!
Mierea aia chinezeasca sau turceasca, inmultita cu glucoza industriala sau cu cine stie ce, este comercializata pe plan intern, pentru ca, asa cum spunea si Dragos, romansul mananca orice!
Niciun procesator nu are curajul sa se prezinte cu o astfel de miere la export, pentru ca i-ar fi respinsa si si-ar pata reputatia!
Asa ca acolo vand mierea nastra, pe care o cumpara dupa analize facute la sange!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bee_lover

Pharaoane, ce ar fi daca toti apicultorii romani de la anul ar face miere din bidoane, as fi curios ce ar face procesatorii. E doar o idee, asa, sa avem ce discuta.

pharaonu75

Ar mentine aceleasi preturi pentru mierea naturala si ar respinge (nu ar achizitiona) mierea contrafacuta!
Ca d-aia contrafacuta aduc din Turcia la preturi foarte mici!

alvo

Credeti ca mie nu mi-ar conveni sa vand salcamul cu 20 lei/kg sau rapita cu 15 lei/kg direct din camp?

pai astea sunt preturile cu care vand apicultorii europeni mierea en grosse!

http://www.apiservices.com/cgi-local/view.cgi
zice ca nu vrea
dar,intrati pe  www.beekeeping.com ,intrati pe petite anpunce si dati click pe miel!

D006

Alvo iti dau un sfat : incarca toata mierea produsa de tine intr-un camion si du-te cu ea in vest si siiigur procesatorii de acolo iti vor da preturile propuse de tine .  Dupa ce inveti drumul iti dau niste ponturi de unde sa cumperi poliflora cu 9 lei si tu sa o vinzi in vest cu 15 lei , faci si tu un ban gramada. ce zici ?

alvo

Dragos,de ce crezi ca doar tu esti detinatorul adevarukui privind preturile en grosse la miere?
chiar asa,daca tot am intrat in Europa,de ce sa fim 'educati"de Cobre si fii,Beorgescu, sau ala de la Plaj?
ei au tot interesul sa ne prosteasca,sa ia miere ieftina da'buna,sa se iscaleasca pe borcan si sa ia premii la expozitii(asta in cazul in care o pun in borcan).
in Ro au inceput producatorii sa se organizeze-vedeti agricultorii din localitatea aia aradeana care au reusit sa-i sunteze pe precupeti.
miere sub 3 euro/kg la poliflora si 5 euro/kg salcam, nu se gaseste nicaieri in Europa!,doar in Ro!
DACA NOI NU NE APRECIEM MUNCA LA ADEVARATA EI VALOARE ASTEPTAM PE ALTII SA NE-O APRECIEZE?
NICIODATA!
PS.VA DAU SI EU UN SFAT LUI COBRE,BEORGESCU ETC,SA INCERCE SA INCARCE UN TIR DE MIERE DIN EUROPA ,LA PRETURILE DIN RO SI DUPA NU STIU CAT TIMP SA O PLATEASCA!

D006

Putem sa ne dam noi cat vrem cu curul de pamant Romania tot la periferia Europei va ramane si in consecinta preturile care ne sunt oferite noua vor fi mereu mai mici ca ale lor.
  Apicultorii sunt prea needucati si prea neorganizati incat sa impuna un brend in domeniul mierii astfel incat in rafturile din marketuri sa gasesti miere romaneasca sub eticheta romaneasca. Momentan mierea romaneasca tot la cupajare se foloseste in vest.
   A injura procesatorii reprezinta varianta cea mai simpla de a gasi un vinovat pentru pretul mierii , situatia este mult mai complicata si cauzele sunt mult mai profunde.
   Sa stii ca si procesatorii citesc aceste postari dar se rezuma doar la a zambi subtil.

alvo

trecand peste jignirea apicultorilor,incercati un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va cam cum ar arata Beorgescu sau Cobre incercand sa achizitioneze miere in Franta,la pretul din Ro si sa le platesca doar un avans de 20%!
este?

"situatia este mult mai complicata si cauzele sunt mult mai profunde."
ia zi-ne si noua cam ce e asa de complicat si de profund,asa ca sa nu ramanem "neintrodusi"

pharaonu75

Citat din: dragos2006 din Iulie 03, 2011, 04:49:44 PM
   Sa stii ca si procesatorii citesc aceste postari dar se rezuma doar la a zambi subtil.

Zambesc subtil pentru ca stiu ca apicultorii romani nu le vor pune probleme niciodata, iar daca apicultorii vor incerca ceva, nu vor avea sorti de izbanda pentru ca puterea economica (banii, influenta si relatiile) se afla la procesatori, nu la apicultorii arsi de soare in camp!

Sa nu mai vorbim ca ar fi fair-play ca in momentul cand ridici mierea sa imi dai si banul!
Asta este inca un motiv pentru procesator de a zambi subtil... pentru ca timp de 30 de zile, pana imi plateste mierea, el  se foloseste de banii mei!
Ce dobanda luam daca puneam in banca 30.000 lei pentru o luna?