Mierea ecologica intre mit si realitate

Creat de dragos2006, Ianuarie 10, 2009, 11:29:54 PM

« precedentul - următorul »

D006

"toti vorbim de bio de ecologie dar nu dam definitiile la acesti termeni , eu zic sa incepem discutia si sa stabilim ce inseamna mierea" Sa inteleg prin cele afirmate ca doriti sa stiti mai multe despre mierea care uni ii spun bio,natural,ecologica si variantele.
Oricum cele spuse nu ca nu ar fi valaabile dar sint de piata cind vrei sa vinzi un borcan de miere si nu de forum de apicultura.

filip

Citat din: albina proletara"toti vorbim de bio de ecologie dar nu dam definitiile la acesti termeni , eu zic sa incepem discutia si sa stabilim ce inseamna mierea" Sa inteleg prin cele afirmate ca doriti sa stiti mai multe despre mierea care uni ii spun bio,natural,ecologica si variantele.
Oricum cele spuse nu ca nu ar fi valaabile dar sint de piata cind vrei sa vinzi un borcan de miere si nu de forum de apicultura.
Mierea trebuie sa fie culeasa de albine din flora locala fara a interveni cu nimic sintetic pana la maturarea ei de catre albine.Asta ar fi o definitie a mierii.
Acum sa luam spre exemplu o stupina aflata langa un AGENT ce polueaza in zona,albina incearca sa-si faca treaba dar produsul nu va fi similar cu alta stupina aflata la zeci de km de o fabrica.
Procesatorii si in general cei ce achizitioneaza mierea pot cataloga si dirija un lot in functie de BULETINUL DE ANALIZA.
Cred ca accesta reflecta cel mai bine realitatea.
O miere BIO nu sta in faptul ca lada a fost vopsita sau nu in exterior ,etc.
Dar noi romani suntem mai catolici ca papa si apropos care e beneficiul apicultorului ce produce dupa toate standardele,aproape inexistent.
Nu poate sa faca pastoral decat in zone acreditate,lipsa de tratament adecvat cauzeaza pierderi in efectiv,iar productia scazuta nu acopera costurile unei astfel de investitii.
Daca recunoastem ca exista miere de o calitate deosebita certificata de BULETINUL de analiza e un pas important,restul e gargara.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Am vazut stuparii care sant in program bio in pastoral la rapita:la coreandru,la floarea soarelui.Aceste culturi sant tratate cu erbicide,pesticide cu ingrasaminte chimice.Miere de pe aceste culturi se poate numii miere bio.Programul bio in acest fel s-a esauat.Mai baeti minciuna curata.

Adrian MM

Citat din: TARANAm vazut stuparii care sant in program bio in pastoral la rapita:la coreandru,la floarea soarelui.Aceste culturi sant tratate cu erbicide,pesticide cu ingrasaminte chimice.Miere de pe aceste culturi se poate numii miere bio.Programul bio in acest fel s-a esauat.Mai baeti minciuna curata.
Ce mai conteaza, intara asta cel mai important este ca ai un certificat.

D006

Postarile de la Miere ecologica intre mit...e un subiect frumos dar care implica si niste cunostinte daca vrei sa vorbesti despre el.
.Am sa incerc cu o mica definitie care cu toate ce este simpla reflecta o totusi o realitate : atita timp cit nu se adauga chimicale sau aditivi in stup atunci mierea este organica sau daca vrei ecologica sau bio.
Odata cu aparitia parazitului cunoscut ca varoa(si nu numai vezi pesticidele folosite in agricultura si plantele modificate genetic) chimicalele si-au facut loc tot mai mult in stup care impreuna cu celelalte chimicale nu fac decit sa dauneze calitatilor mierii si a altor produse ale stupilui.Urmele acestor chimicale pot fi gasite in miere, ceara etc.
Dupa modul de rezolvare a problemei varoa apicultorii se impart in:organica si biologica. Cei de la apicultura organica se dazeaza pe celulele reduse iar cei de la biologica au in vedere relatia albinei cu mediu si cu ciclurile cosmice.
Momentan, din cite stiu, nu exista standarde unificate dupa care sa te ghidezi lucru care duce la confuzii.Uni de pe la noi folosesc asa numitele "chimicale moi" dar se isterizeaza cind aud de sirma care nu e inox.Din  cunostinte standardul american este inspirat de cel european din cite stiu.
Lucrurile pot fi prezentate din 2 puncte de vedere: al apicultorului si din punctul de vedere al consumatorului dar ca finalitate au o singura idee de a  comuna miere curata ne infestata cu cimicale
Am sa spun daca va intereseaza despre modul cum privesc altii aceasta problema dar se pare ca apicultorul roman le stie pe toate.
Sanatate

D006


valter

Vedeti dumneavoastra domnilor de ce mierea romaneasca primeste prea putin fata de ceia ce merita.
Calitate de neegalat in Europa.
Antibiotice zero.
Sabotaj dirijat de ACA BUT.
Rezultatul 1800 euro tona/ pret bun dar nu cel meritat.
Are grija Zoriciul si acolitii sa joace pe fals pentru noi si pe bune pentru priocesatori.
Daca ACA prin formele organizatorice ar lucra la imajine cu specialisti desavarsiti ca Mateescu C, Stangaciu S, tineretul din ICDA si prin achizitia de miere cu 5% mai mare la pret decat procesatorii, mierea ar fi platita cu 300 euro mai mult. Asa ia mogaldanul cadouri de la procesatori si-si face viloaie.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

filip

Domnul Zorici nu trebuia sa faca nimic si totul era mai bine decat acum.
In loc sa-i ajute pe apicultori ia conditionat si legat de procesatori.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Ce nu intelem noi este ca atunci cand Ministerul agriculturii initiaza vreo HG pe apicultura intai consulta reprezentantii apicultorilor , respectiv pa Zorici care are niste idei de ... nu mai ai cuvinte. Si uite asa , ca esti sau nu membru ACA tot vei fi influentat de conducerea ei.
  Subiect de gandire : daca anul acesta Guvernul Romaniei VA CUMPARA TOATA MIEREA ROMANEASCA DE PE PIATA ! la un pret de relansare a apiculturii,ce fac procesatorii ? si apoi pe iarna guvernul o scoate la vanzare ! :wink:

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

da faliment dupa  ce ne termina pe noi , mai ales ca orizont apare fantoma Moraru.

valter

Masura ar putea fi pusa in practica sub egida organizatiei''anti cartel''.
dragos a zis:''Subiect de gandire : daca anul acesta Guvernul Romaniei VA CUMPARA TOATA MIEREA ROMANEASCA DE PE PIATA ! la un pret de relansare a apiculturii,ce fac procesatorii ? si apoi pe iarna guvernul o scoate la vanzare !''
Ar intra apicultorii in normalitate.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

masura respectiva a fost aplicata de guvernul japonez dupa al doilea razboi mondial pentru a salva producatorii de orez care erau la mana en-grosistilor.
Intr-un an guvernul respectiv a facut ordine pe piata orezului , pentru ca nu a dat drumul la orez pana cand en-grosostii nu au SEMNAT CONTRACTE  normale si pentru producatori , iar pe producatori ia invatat sa se asocieze si sa-si vanda  marfa in bloc pt. a lua un pret mai bun , mimeni nu vinde in afara sindicatului.

D006

Monopolul nu este solutia.
Piata libera face pretul si calitatea.

D006

Deocamdata in Romania Nu exista piata libera ,  ACUM EXISTA MONOPOL DIN PARTEA MARILOR RETEILERI !