Cum faceţi igienizarea stupilor primăvara?

Creat de filip, Octombrie 14, 2007, 03:58:38 PM

« precedentul - următorul »

filip

Eu la inceput cind aveam mai putini stupi ardeam stupii cu pirlitorul de porci cu butelie.Cum procedam,aveam o lada goala dupa ardere o puneam in locul lazii din care urma sa mut ramele si scuturam albinele in ea.Dupa ce faceam acceasta operatie aveam o dezvoltare exploziva.Ce rol are,curata lada de mucegai si umezeala si dezinfecteaza.Astept alte pareri.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

pngflorin

Stupii mei sunt confectionati anul acesta din scandura de brad uscata, mai este necesar sa ii dezinfectez in primavara.
Unul din stupii a avut o scandura verde si am vazut putin mucegai. :hi:

filip

Citat din: pngflorinStupii mei sunt confectionati anul acesta din scandura de brad uscata, mai este necesar sa ii dezinfectez in primavara.
Unul din stupii a avut o scandura verde si am vazut putin mucegai. :hi:
Nu ,e necesar dar la citiva ani e bine sa-i dezinfectati prin flambare .
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Dezinfectez doar cutiile unde familia s-a pierdut peste iarna...a murit sau o unific primavara pt ca nu mai are matca ...Pt dezinfectare folosesc formolul..formaldehida comerciala o  diluez cu apa,o parte fomaldehida si 9 parti apa...Stropesc interiorul stupului si il inchid cel putin o saptamina ... temperatura aerului trebuie sa fie de minim17 grade .Vaporii care se degaja patrund si in crapaturi ..peste tot si omoara orice...distruge toti sporii germenii,astfel:-sporii nosema sunt distrusi in 48 de ore de contact cu vaporii 
             -sporii loca in 6 ore contact cu vaporii sol 10%
Se aplica usor..udam interiorul cutiei o inchidem si asteptam cel putin o saptamina ca vaporii formati sa actioneze...ATENTIE in folosirea formolului ..
"Intoxicare cu formol  produce depresiunea sistemului nervos..ingerarea
determina iritatia mucoasei aparatului digestiv..contactul cu piele produce iritatii si eczeme"-am copiat aceasta fraza dintr-un manual pt ca este totusi o substata periculoasa care reclama multa atentie in timpul folosirii...EU personal de cite ori am dat nu am avut nici o problema..

D006

Curat cu dalta sau un cutit toate crescaturile de ceara si propolis de pe peretii stupului apoi il spal cu o solutie de soda caustica 5%. Il clatesc de doua trei ori si-l las la aerisit sub un sopron . Se poarta obligatoriu manusi de cauciuc. Cand frecati cu peria peretii feriti ochii.

PricopArthur

Cam la 2 ani, cu formol 1:4 pensulez toti stupii. Intai golul stupului, mut ramele si dau si in rest. Dupa ce curat ceara si propolisul. Nu am avut mortalitate dupa tratament.  :cool:
Miere multă şi inimă curată!

Gib Cristian

Pana la urma cu ce ii cel mai bine sa ii dezinfectez cu formol sau soda caustica?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

orbanstefan64

formolul ii pt morti  =)) =)) =))
eu curat ceara si propolisul dupa care  cu lampa de gaz desinfectez  si gata
:hi: :hi: :hi:

nicu68

si eu dezinfectez tot cu lampa de gaz si frec lada cu o perie doar atat

jonny_it

Eu incerc sa evit situatia cand trebuie sa dezinfectez, adica evit sa imi moara familii de albine.
Nu dezinfectez decat daca a murit o familie de albine in lada respectiva sau sunt urme de diaree.
In ultimii 5 ani nu am folosit lampa de gaz deloc .. sper sa nu fie nevoie nici pe viitor de ea.

Gib Cristian

Deci sa inteleg ca daca nu vad pete de dearee sau nu a murit o familie de albine in acea lada nu trebuie sa o dezinfectez?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

bucovineanu

Atata timp cat in stupina nu sunt semne de boala,  nu e nevoie sa dezinfectam cu soda sau alt dezinfectant lazile, nici sa le ardem cu lampa. Prin spalare sau ardere inlaturam stratul de propolis din interior prin care familia se autoprotejeaza. In schimb orice stup vechi in care nu mai sunt albine trebuie dezinfectat cu mare atentie inainte de a fi refolosit.

Gib Cristian

Am citit despre loca, nosemoza aceste boli de la ce apar? Dezinfectia aceasta nu se face preventiv ca sa nu apara acele boli?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

Bătrânul

 :) :) Fiecare stup in fiecare primavara la revizia de fond trebuie igienizata indiscutabil !!!! Pentru ca acest lucru sa fie rapid si facil cu un deranj minim pentru albine indiferent daca folosim fund plin sau antivaroa : FUNDUL SA FIE DETASABIL. !!!! Sa avem un fund in plus pe care spalam cu soda caustica si CLATIM abundent cu apa (daca este posibil CURGATOARE) . Stuparul ridica stupul , sotia sau prietenul scoate fundul murdar si pune pe cel curatat. Operatiunea dureaza citeva secunde. Albinele nici nu obsearva ca au primit scutec curat. Acest lucru este valabil in conditii normale , exceptiile intaresc regula.  :hi: Daca fundul este fix toate ramele se transvazeaza in stup curat (fara scuturare) si dupa igienizarea stupului se trece la urmatorul stup. :thanks:

jonny_it

Citat din: Dinstup.ro din Ianuarie 21, 2012, 11:26:01 PM
Am citit despre loca, nosemoza aceste boli de la ce apar? Dezinfectia aceasta nu se face preventiv ca sa nu apara acele boli?

Loca se poate lua de la alte familii infectate, de obicei cu ajutorul trantorilor, albinelor care fac furtisag sau cu ajutorul apicultorului(schimb de rame intre familii).
Nu poate fi prevenita decat prin mentinerea unor familii puternice si a unei exploatari rationale pentru mentinerea unei capacitati normale de lupta importiva virusilor,bacteriilor.
Daca apare familiile respective se "igienizeaza" de tot prin ardere ...

Nosemoza este prezenta tot timpul in familia de albine, si apare cand gaseste familii slabite din diverse motive.

.. asa pe scurt  :smile: