Revizia

Creat de dragos2006, Ianuarie 14, 2008, 05:34:10 PM

« precedentul - următorul »

D006

Stimati colegi,
Acum ca in unele zone temperaturile au trecut de 7,8 grade, pe cind va propuneti sa faceti o mica revizie informativa.
Va salut

bucovineanu

O revizie a stupinei, fara sa deranjam albinele, o putem face oricand.
O revizie sumara, pentru a vedea cum stau cu rezervele de hrana, o vom face in prima zi in care temperatura trece de 12 grade. Vom controla prin sondaj cateva familii, despre care stim ca ar avea mai putine rezerve. Acest lucru trebuie facut rapid, fara a tine stupul mult timp deschis.
Adevarata revizie de primavara o vom face dupa ce albinele au zburat 2-3 zile la rind si temperatura depaseste 14-15 grade.

D006

Prima verificare de cand au intrat in iarna facuta astazi temperatura fiind de 7 grade prin ridicarea inpachetajului si vazand pozitia ghemului miam dat seama cum stau cu hrana din 95 familii 5 stau mai slab dar inca nu intervin cu nimic.  Astept sfarsitul luni incepuaul lui feb.si atunci la care va fi nevoie voi interveni cantarul arata un consum de 2 khilograme de la intrarea in iarna .

pngflorin

Ferice de voi si de albinele voastre , la mine astazi au fost  -10 grade si ceata, nici vorba de a umbla la ele.Am curatat cu un betisor intrarea, scotand cateva albine moarte.

viorel_v2000

Citat din: pngflorinFerice de voi si de albinele voastre , la mine astazi au fost  -10 grade si ceata, nici vorba de a umbla la ele.Am curatat cu un betisor intrarea, scotand cateva albine moarte.
...si pe frigu asta de -10 grade pe ala micu tot la pielea goala il tineti?
:rotfl:  :hi:

PricopArthur

Florin, daca ai scos numai cateva albine moarte, iar temperatura e constanta, chiar si negativa nu trebuie sa iti faci probleme.
Mai fii atent daca, din cele cateva albine recent moarte ce le scoti la urdinis, atunci cand le strangi intre degete din abdomen ies multe reziduuri.
                  Toate cele bune
Miere multă şi inimă curată!

pngflorin

...si pe frigu asta de -10 grade pe ala micu tot la pielea goala il tineti?
:rotfl:  :hi
Viitor vanator si de ce nu apicultor, sa fie rezistent de mic.

pngflorin

Deci, daca le strang de abdomen si ies excremente ce inseamna ?
Am sa ma duc maine sa fac experimentul asta, apoi am sa postez rezultatul ( culoare, miros, textura, cat de unflat era abdomenul)....

bucovineanu

D-le ing.
Pentru incepatori curiozitatea e foarte mare. Stim acest lucru pentru ca toti am trecut prin aceasta faza. Dar in timpul iernii cu cat le deranjam mai putin, cu atat mai bine. Cu fiecare zgomot prin care le deranjam ele mai inghit putina mancare, ceea ce duce la incarcarea intestinului. Daca in toamna s-au asigurat cel putin 12 kg de hrana de familie, s-a facut corect tratamentul antivaroa,nu avem de ce sa ne facem griji. Ele stiu sa-si poarte singure de grija.Temperaturile scazute nu le deranjeaza. Am mai spus in alta postare ca stuparul este cel mai mare dusman al albinelor. Din curiozitate, sau nestiinta le provoaca cel mai mult rau.
                                        Deci multa rabdare si noroc.

pngflorin

Pentru d. bucovineanu, va rog frumos spuneti-mi Florin, asa ma cheama.
Cat despre curiozitate si nerabdare aveti perfecta dreptate.....
Cu stima, Florin.

bee_lover

Azi m-am uitat la un stup.Albinele sunt in fata.In spate mierea e inca capacita,cel putin deasupra la coronite ce se vede intre rame,ce credeti se mai deplaseaza dupa ea?

Cristian IONITA


bucovineanu

Citat din: bee_loverAzi m-am uitat la un stup.Albinele sunt in fata.In spate mierea e inca capacita,cel putin deasupra la coronite ce se vede intre rame,ce credeti se mai deplaseaza dupa ea?
La majoritatea familiilor ghemul se afla in partea din fata daca urdinisul se gaseste orientat spre sud.Albinele s-au grupat linga peretele mai cald.Atita timp cat marginea ghemului ajunge la zona cu miere nu e nici o problema.Albinele se vor deplasa incet de-a lungul intervalelor spre zona cu mancare. Probleme ar fi daca ar trebui sa treaca dintr-un interval in altul.Aceasta nu se intampla in timpul iernii.La familia din poza trebuiau scoase la impachetare cel putin 2 rame si atunci ghemul ocupa o suprafata mai mare din rame. Singura problema ar fi daca pana in primavara ar termina toata mancarea. De aceea repet inca odata: ramele pe care  urmeaza sa ierneze trebuie sa fie pline toamna, albinele nu consuma mai mult decat au nevoie , restul va ramane in stup, iar noi putem dormi linistiti.

pngflorin

Astazi au fost 1 grad si am desfacut un capac, albinele erau in partea de sus a ramelor langa diafragma.

gore

Pune turte cu miere. Eu astazi am fost nevoit sa umblu la toti stupii si sa mut ramele cu mancare mai aproape de ghem. Am gasit chiar mortalitate crescuta din cauza lipsei de hrana. Albina nu s-a mutat pe alta rama, a cautat miere in celula iar daca nu a gasit a murit ca proasta inauntru.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming