Zbor de curatire

Creat de PricopArthur, Noiembrie 10, 2007, 04:20:29 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Vine iarna, daca nu chiar a dat peste noi. Cum eficientizati zborurile de curatire?
    A facut cineva zbor de curatire in casa?
Miere multă şi inimă curată!

filip

Zborul de curatire se fac in zilele cu soare si fara vint.Zborul de curatire nu se face in casa.Daca aveti un stup rasturnat s-au deranjat acesta se duce in casa pentru aranjarea si formarea ghemului cu urdinisul inchis apoi se pune intr-o camera neincalzita si ultima data se scoate usor afara dupa care se deschide urdinisul dupa o jumatate de ora.La zborul de curatire daca e zapada e bine sa presarati paie sau fin in fata urdinisului pentru a preveni caderile in zapada.Daca iernati stupi in adaposturi atunci e obligatoriu sa-i scoateti in aer liber sa faca zborul de curatire dupa care pot fi dusi inapoi.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

..am citit despre zboruri de curatire in spatiu inchis si incalzit iarna ..dar este unul din putinele lucruri pe care nu le-am incercat macar...
...

D006

...ieri si azi pina pe la 11 au zburat albinele..nu multe dar au miscat...apoi a inceput ploaia...

PricopArthur

Acum 5 ani, am tras ceva miere la strugure. La sfarsitul lui ianuarie mi s-a parut in neregula zgomotul la mai multi stupi. Si pe letisoarele superioare erau pete mari de diaree. Am facut zbor in casa. Din 15 stupi, cred ca as fi ramas cu 2, poate 3 stupi. Am respectat instuctiunile din manuale si nu am avut probleme.

pngflorin

Baieti, la mine astazi a fost extrem de frig, dimeneata a plouat, iar pe seara a inceput lapovita, cred ca o sa ninga.
Eu am in rame cam 50% miere de strugure, sper sa pot face zbor de curatire.....................
:hi:

PricopArthur

Fara zbor de curatire poti sa ai probleme mari.
Un stupar batran spunea: "daca ai castigat, continua. Daca ai pierdut, continua."

pngflorin

Cam cate zboruri de curatire sunt nevoie intr-o iarna.
Cat timp trebuie sa treaca intre zboruri, ca sa fie in regula ?
Florin.

D006

Citat din: pngflorinCam cate zboruri de curatire sunt nevoie intr-o iarna.
Cat timp trebuie sa treaca intre zboruri, ca sa fie in regula ?
Florin.
florin, nu incerca sa-ti faci o schema generala in stuparit. stuparitul nu este matematica si este mai necesar sa intelegi care sunt necesitatile unei albine si sa le adaptezi la situatie.
legat de iernare zborurile de curatenie vor trebuii sa fie mai dese:
- daca le deranjezi prea des tu sau alticineva;
- daca hrana nu este de calitate;
- la sfarsitul iernii cand isi intensifica activitatea si incep cresterea de puiet.
asa ca stai mai aproape de forum pana prin februarie si nu le mai deranja.  :rotfl:

D006

La zborul de curatire daca e zapada e bine sa presarati paie sau fin in fata urdinisului pentru a preveni caderile in zapada----filip
Domnule filip daca daca ar fi sa cada ce ar pati ? Noi nu punem nimica si nu avem probleme.

D006

..care se aseaza pe zapada ..acolo ramine...Cind are ceva paie ,frunze uscate,fin...se aseaza pe acest ''suport'' si apoi reusesc sa zboare...

pngflorin

Cam la ce distanta se pun fata de stup, as pune o patura....

PricopArthur

Dupa ce se linisteste zapada, eu curat in fata stupilor. Si cum iarna la noi e mai blanda, la zborul de curatire acel loc va fi uscat.
Florin, daca ai miere buna, pot sta in lada si 5 - 6 luni fara probleme. Nu e o distanta la care sa pui patura. Oglnda stupului trebuie sa fie uscata. Si apropo: cand ies la zbor de curatre, sa nu ai rufe pe sarma la uscat.

pngflorin

Din nefericire am multa miere de stugure, bunul Dumnezeu cu mila......... :hi:

PricopArthur

Mai adune aminte prin februarie. Dumnezeu cu mila, si forumistii cu tine!