Toamna atipica pentu apicultura?

Creat de bucovineanu, Noiembrie 04, 2008, 01:17:51 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Se pare ca aceasta toamna cu temperaturile ei ridicate poate sa ne aduca unele surprize neplacute. La aceasta ora, cand nu mai trebuia sa fie puiet in stupi, foarte multe familii au puiet in diferite stadii.Luna noiembrie se anunta in continuare cu temperaturi peste medie si daca acest lucru se va adeveri ponta reginelor s-ar putea sa continue. Daca si in decembrie va fi cald e posibil ca perioada fara puiet in stupi sa fie foarte scurta, sau cine stie sa nu existe. De aici doua pericole:
1.Atata timp cat au puiet, desi este cald consumul este marit si  spre sfarsitul  iernii unele familii sa termine mancarea.
2.Daca perioada fara puiet va fi foarte scurta, numarul paduchilor care vor iesi in primavara va fi mare si in anul urmator vom avea din nou o explozie a dezvoltarii
acestor paraziti.
De asemenea cei care au uitat rame cu miere dupa diafragma pot avea surpriza sa gaseasca in primavara familia moarta de foame deoarece exista pericolul ca unele familii sa  formeze cuibul pe aceste rame.

bee_lover

Oare la cei care nu era puiet inca de la sfarsitul lui septembrie e posibil sa fi reinceput ponta? Acesta fiind si cazul meu.

bucovineanu

In septembrie datorita temperaturilor scazute majoritatea reginelor au intrerupt ponta.In partea a doua a lunii octombrie multe din reginele tinere au reinceput sa oua. Desigur nu stiu daca aceast lucru este valabil pentru toate zonele tarii.Acolo unde albinele au adus polen in aceasta perioada in mod sigur au si puiet.

D006

da, si eu am obs asa ceva la mine in stupina.
stup cu trei rame de puiet, minus coronita de miere, in 7 zile au consumat 600 de grame de de miere.

PricopArthur

Citat din: bucovineanuIn septembrie datorita temperaturilor scazute majoritatea reginelor au intrerupt ponta.In partea a doua a lunii octombrie multe din reginele tinere au reinceput sa oua. Desigur nu stiu daca aceast lucru este valabil pentru toate zonele tarii.Acolo unde albinele au adus polen in aceasta perioada in mod sigur au si puiet.
La mine nu mai e puiet.
Miere multă şi inimă curată!

gudas valentin

Nici eu nu am puiet,decand cu frigul de la inceput de septembrie.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

stefan1

Ieri am controlat doi stupi dintre cei care zburau mai tare pe la ora 16.30, la 13-14 grade, aducand si ceva polen. Ambii aveau cate o palma de puiet, pe un singur fagur. Cel putin la unul din ei se vede clar ca matca a reluat ouatul de cam 13-14 zile.  La unul am vazut si vre-o 20 de trantori! La 1 oct. nu avea deloc puiet. Ma tem ca fenomenul e mai extins, desi temperaturile maxime s-au invartit cam in jur de 14 grade si doar in 2-3 zile au fost 17-19.
Trebuie ca a fost si un cules, nu stiu de unde, pentru ca stupul de pe cantar a scazut doar cu 600g in octombrie, fata de 1,2 in aceeasi luna, anul trecut.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bee_lover

Credeti ca toamnele astea tot mai calde si mai lungi sa fie o coincidenta sau efectul incalzirii globale si ce efect poate avea asupra albinelor?

bucovineanu

Este vorba despre incalzirea globala.Clima pe care o avem acum in nordul Romaniei este clima care era acum o suta de ani in sud pe malurile Dunarii, iar clima de acum de pe malurile Dunarii este aceeasi care era acum 100 de ani in nordul Greciei.
Albinele se adapteaza,dar din pacate incalzirea este prea rapida si nu se stie daca ele vor reusi sa tina pasul. Daca iernile vor fi tot mai calde si mai scurte, perioada in care nu mai exista puiet in stupi va disparea si lupta cu varroa va fi tot mai grea.

eusebiu

Ultimul puiet la sfarsitul lui septembrie.Sper sa am 3 luni lipsa puiet,asa scapam si de paduchii rezistenti la varachet si mavrirol.
Anul acesta este cosum ds miere mai mare si datorita viespilor. Eu am pus capcane si sunt foarte multe.