Intrebare...

Creat de dragos2006, Noiembrie 09, 2008, 04:23:31 PM

« precedentul - următorul »

D006

Vreau sa stiu cat mai multe despre igiena in stup..si despre cat de repede pot si lucreaza albinele la igienizarea stupului fara ajutorul apicultorului...CINE MA POATE AJUTA????

catel

Citat din: TarantulaVreau sa stiu cat mai multe despre igiena in stup..si despre cat de repede pot si lucreaza albinele la igienizarea stupului fara ajutorul apicultorului...CINE MA POATE AJUTA????
cred ca inainte sa-ti raspunda o te intrebe de unde esti   :) . eu sunt incepator, nu am raspunsul.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

Citat din: TarantulaVreau sa stiu cat mai multe despre igiena in stup..si despre cat de repede pot si lucreaza albinele la igienizarea stupului fara ajutorul apicultorului...CINE MA POATE AJUTA????
Bine ai venit pe forum.
Intrebarea lui catel ramane in picioare.
Ca un raspuns general, pot sa spun ca albinele nu au nevoie de stupar ca faca curatenie in stup. Eventual in primavara daca le dai o mana de ajutor sa aduni ceara de pe fund, e bine.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Dle Tarantula,
Asa dupa cum spune bunul Prieten PricipArthur "Ca un raspuns general, pot sa spun ca albinele nu au nevoie de stupar ca faca curatenie in stup. Eventual in primavara daca le dai o mana de ajutor sa aduni ceara de pe fund, e bine." Acesta ar fi raspunsul corect, cu adaugire ce unele sint mai lenese decit altele(ca oameni) sau poate dorm mai mult la ora de curatenie din program.
Exista si un altfel de curatenie care nu o putem numi chiar curatenie. Prin 1930 o echipa de cercetatori compusa din ... dar asta nu are acum importanta, studiau Loca Americana au incercat sa gaseasca motivatia de ce unele familii  nu se imbolnaveau de loca desi stateau in aceeasi zona(stupina). Rothenbuhler prin 1964 a inceput sa faca asociatii si a vazut ca este o insusire care poate sa fie esploatata in selectia unor albine care se pot feri singure de boli.Albinele hyg (de la higenice) detecteaza , indeparteaza capacele puietului bolnav si il indeperteaza din celula. Cam asta este esenta albinelor Hyg. Cind se vorbeste prin manualele de peste ocean sau aiurea despre albine Hug sau despre testu hyg la aceasta sa face referire.Testul hyg s-a extins si la boli ca puietul varos si la varoa. Printre cei care se ocupa se numara si Marla Spivak care cu linia sa Minnesota si se pare ca o linie ruseasca pare sa fie avuta in vedere.Fiecare poate face un test familiilor sale iar cea mai simplu  este metoda acului.
Sper sa fi spus citeva lucruri care sa va ajute sa intelegeti albina.
Cu stima
PS. Imi aduc aminte de un titlu unei reclame"tarantula prietenul care te asteapta". Noi iti spunem ca bine ai venit.
Apropo, am vazut o tarantula pe simpatie.ro.

D006

Pt incepatori (ca mine), in ce consta testul acului?

bucovineanu

Citat din: mishuPt incepatori (ca mine), in ce consta testul acului?
Se inteapa cu acul un anumit numar de celule cu puiet capacit din mai multe familii  si se urmareste viteza cu care inlatura fiecare familie puietul din celulele respective.

D006

Multumesc, asa putem identifica caracteristica "hyg" a unei fam de albine.

filip

Acu ce sa zic fac ele treaba da..........
Faguri vechi trebuie schimbati,lazile macar la 2 ani flambate cu parlitorul.Albina face dar trebuie ajutata =D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Atata timp cat familiile de albine sunt sanatoase ajutorul pe care apicultorul trebuie sa-l dea pentru a ajuta la igienizarea stupilor se rezuma la curatarea fundului stupilor odata cu revizia de primavara, flambarea lazilor si inlocuirea fagurilor vechi, asa cum au aratat colegii mai sus. Flambarea se va face numai primavara, deoarece prin ardere se inlatura si stratul de propolis cu care albinele acopera interiorul stupului tocmai pentru a se proteja de germenii diferitelor boli. Daca vom face aceasta operatiune toamna ele nu vor reusi sa refaca acest strat.Daca nu avem boala in stupina eu consider ca e suficienta flambarea odata la 3-4 ani.
Situatia se schimba daca au aparut boli.In cazul nosemozei, pe langa tratament trebuie inlocuiti fagurii cu pete de diaree si inlocuirea stupului cu unul curat si dezinfectat. Cu atat mai mult trebuie dezinfectat totul  daca apare temuta Loca.
Dar mai usor este de a preveni,decat de a trata.Pentru aceasta trebuie sa actionam pentru a avea numai familii puternice,viguroase, care pot singure sa lupte impotriva diferitelor boli.

D006

Dle mishu,
Asa cum spune dl bucovineanu este folosit la intepalea celulelor capacite ptr a distruge fiintele din interior.De obicei se face un sablon de carton cu latura de 10 cm in care ar trebui sa se  gaseasca 100 de cellule.Daca albinele indeparteaza tot puietul omorit din cele 1oo de cellule in 12 h  e super OK adica poti sa fii bucuros ca ai o familie higenica .Sfat :foloseste-o.
Subsemnatul folosea metoda decuparii unei bicati din fagurre cu puiet capacity cu marimea de 10/10 pe care il puneam in congelator ptr o noapte apoi il inapoi de unde l-am decupat. La rezultate foloseam acelasi mod de apreciere. Ai grija dup ace ai decupat bucata de testare sa izolezi "gaura" ramasa s-o protejezi pentru ca albinele pina dimineata o vor cladi si ingreuneaza munca. Alta metoda este cea cu azit lichid. Toate metodele folosite au un singur scop omorirea puietlui din celulele copacite.
Ptr lamuriri exista "experti 60%" care au facut  si te pot lamuri mai bine ca mine.
Cu stima

filip

Ajungem vrand nevrand la selectie.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Dle filip,
Ce sa faci si in viata noastra de zi cu zi sintem obligati sa facem selectie.
Chiar daca avem 2 stupi facem selectie. Si daca nu selectam avind calitatea "hyg" ca reper atunci ne folosim de alte repere dar tot selectie se numeste.Ce sa-i faci.
Cu stima