Stup mort

Creat de dragos2006, Martie 19, 2010, 07:34:17 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Da, aceia sunt inamicii. Daca s-a imputinat asa de mult albina slabe sanse sa iasa in primavara. E tarziu pentru benzi de Mavrirol acum. Cate famili ai? Varachet ai?

stefanm

Am avut 6, mai am aprox.5 :sad:(ca asta pe 2 rame aproape ca nu o mai pun la socoteala ), dar Varachetul inteleg ca nu mai merge acum, e prea frig! Asta e, am mai invatat ceva, si anume ca ce e comod nu e si eficient.Dar cum am zis, nu observ pe spatele lor parazitul!Nu trebuia sa se vada?
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

bucovineanu

Este destul de greu de vazut parazitii pe albine la un control sumar. Cei mai multi sunt intre inelele albinelor si nu se vad.
Cu cativa ani in urma era cineva din zona mea in situatia care esti tu acum. Mai avea 3 familii din 6. L-am sfatuit sa procedeze cum o sa zic in continuare si le-a salvat, au ajuns in primavara.
Odata cu inserarea se face foc in soba dintr-o  camera neincalzita, dupa care se duc cu mare grija stupii in camera respectiva dupa ce am inchis cu grija urdinisele. Cand temperatura din camera  ajunge la 18-20 de grade se deschide urdinisul la cate un stup si se introduce rapid banda de hartie pe care am pus picaturile de varachet si am aprins-o la ambele capete, dupa care se inchide rapid urdinisul. Numarul de picaturi se calculeaza in functie de spatiul din stup in care se afla albinele. Dupa 20 de minute, timp in care se stinge focul din soba, se stinge lumina din camera si se deschid urdinisele. Se deschide putin usa pentru ca sa scada treptat temperatura din camera. Inainte de a se face ziua se inchid din nou urdinisele ca sa nu iasa albinele. Dimineata se duc cu grija stupii  in stupina fiecare la locul lui si se deschid urdinisele.. Dupa ce s-a facut tratamentul trebuie stat cat mai putin in camera respectiva pentru a nu inhala fum. Astept intrebari daca sunt nelamuriri.

bucovineanu

Eu am aratat cum se pot totusi trata stupii atunci cand temperatura afara e prea mica. Singur hotarasti daca o faci sau nu.

filip

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 27, 2010, 09:06:28 PM
Eu am aratat cum se pot totusi trata stupii atunci cand temperatura afara e prea mica. Singur hotarasti daca o faci sau nu.
Daca faci aceasta operatie sa ai grija sa-i pui la loc asa cum au fost.Fara a inversa stupii intre ei.
Saptamana viitoare se anunta pana-n 20 grade.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

In Oltenia e posibil sa fie zile bune pentru a face tatament afara.

stefanm

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 27, 2010, 09:12:17 PM
Cate grade sa fie afara sa pot face tratamentul( ca in casa nu am unde)?
Am vazut la prof.Ursu o metode buna ,cea cu banda arsa in hranitor pe o sita.

filip

Citat din: stefanm din Noiembrie 27, 2010, 09:19:19 PM
Trebuie sa fie in jur de 14 grade
Tratamentul se face dimineata ori la pranz cand sunt intrunite conditiile de temperatura.
Pana seara cand albinele se strang in ghem sa reuseasca sa ventileze fumul.
Asta-i secretul afumarii stupilor toamna tarziu.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Citat din: stefanm din Noiembrie 27, 2010, 09:19:19 PM
Daca trebuie sa deschizi toti stupii si sa pui benzile ai sanse sa inhalezi multa otrava. Mai ales in pavilion ai toate sansele sa te intoxici.

bucovineanu

Nu trebuie uitat ca amitrazul  e cancerigen si nu are antidot.

stefanm

Era vorba de benzile de Varachet, cele cu picaturi pe ele.Nu am pavilion sunt in aer liber.Nu stiu daca voi mai prinde o vreme cu temp.mare dar ma gandesc la faptul ca si Mavrirolul se evapora in stup cand creste temp. si poate e mai mult decat nimic.Oricum ,va multumesc mult ,sunteti toti foarte amabili si nu voi evita sa va intreb in diverse situatii.

pharaonu75

Citat din: stefanm din Noiembrie 27, 2010, 09:48:46 PM
Era vorba de benzile de Varachet, cele cu picaturi pe ele.
Varachet-ul contine Amitraz! :nod:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Pentru a-si face efectul fluvalinatul din benzile de mavrirol trebuie sa vina in contact cu albina. Ori acum albina se afla in ghem si nu urca deasupra ramelor.

stefanm

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 27, 2010, 09:50:17 PM
Asa e ,scuze, deaia am vrut sa evit otravurile astea si am folosit Bee Vital dar e ca si cum te-ai spala cu apa fara sapun !

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: stefanm din Noiembrie 27, 2010, 10:05:27 PM
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 27, 2010, 09:50:17 PM
Asa e ,scuze, deaia am vrut sa evit otravurile astea si am folosit Bee Vital dar e ca si cum te-ai spala cu apa fara sapun !

putin mai dur, dar poate mai aproape de adevar:

e ca si cand doar ai mima spalatul si nici macar nu esti sub jetul de apa
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333