Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Aurel

Citat din: oroles din Octombrie 12, 2015, 09:42:23 PM
Citat din: Aurel din Octombrie 12, 2015, 09:35:04 PM
  Si mana de lucru pe ce loc e?Poate el sa tot calculeze daca nu e forta de munca. Acum taranul a invatat sa si-o foloseasca cand vrea si daca vrea si are folos. Asta nu vor sa inteleaga unii care vai ce mari intreprinzatori si producatori sant ei dar cu efortul prostului.
Mana de lucru intra la "cat ai investit". Dar cine nu il lasa pe "prost" sa fie si el intreprinzator? Trebuie sa intelegi ca occidentalii au renuntat la "efortul prostului" prin investirea in tehnologie. Si la noi se vede acest trend. In Suedia s-a redus ziua de lucru la 6 ore. Va veni o vreme cand si la noi costurile cu "mana de munca" sa fie insignifiante in procesul de productie. Si sa vezi atunci "revolta prostului" care nu mai are de munca!
   

Uita-te la ultimele doua minute din ultimul film postat de mine! E apoteotic!
Sa ma anunti si pe mine atunci cand in stupina ta sau in gospodaria ta, nu vei mai avea nevoie de forta de muca. Am inteles ca discutam despre proprietatea pe care inca ne o putem permite.,  Oricata tehnologie ar fi, cineva trebue sa o foloseasca.Daca cel ce o exploateaza nu este proprietarul,se cheama ca are sluga pardon angajat.Apropo de TARANI.Cat au trait parintii mei niciodata nu am fost multumit de modul lor de gandire si de lucru.Trebuia sa le gasesc eu cusur gandind ca in locul lor as fi facut lucrurile mai bine. Acum cand nu mai sant si eu ma apropii de varsta la care erau ei cand eu ai judecam , constat ca din varii motive. sant mai neputincios ca ei.

oroles

@Aurel. Sa nu crezi ca nu am probleme cu mana de munca. Am noroc cu socrul meu care ma ajuta foarte mult. E drept ca si el are o varsta si nu mai poate. Si la mine se vad repercursiunile muncii intensive de peste vara. In vara mi-am rupt degetul si am stat in gips cu mana in plina extractie la salcam. Daca nu era socrul meu sa ma ajute nu stiu ce ma faceam. Eu ii spuneam ce sa scoata si el scotea, punea la loc. Cat puteam, faceam si eu cu o mana. Cand a fost, l-am ajutat si eu. Am senzatia ca nu reusesc sa fac eu pentru el cat face el pentru mine si chiar mi-a spus ca are o satisfactie ca am datorii la el. Acum am niste dureri de picioare inexplicabile (poate e doar un semn ca imbatranesc!).

Iti inteleg neputinta. Si eu am tendinta de a ma "plafona" insa spun stop atunci cand vad! Sper sa pot spune asta si peste ani! Am stat vara aceasta la parintii mei si am vazut cata ineficienta e acolo. Bunica mea e tipul de taran care s-a vazut improprietarit de capitalisti si crede ca proprietatea e o conditie necesara si suficienta pentru a-si asigura traiul. Gresit - e nevoie si de ceva munca si de ceva minte. Cu munca se ocupa mama mea. Ti-am zis ca are vaci, are 17 porci, are pasari si cateva ha pe care le ingrijeste. Acum cativa ani isi prasea pamantul de doua ori si nu scotea mai nimic. I-am aratat ca exista oameni care isi ierbicideaza pamanturile si scot mai mult. A bagat la cap si a aplicat. I-am aratat ca samanta conteaza foarte mult la recolta, a inteles dar nu vrea sa aplice datorita costurilor. Eu daca ma duc la bunica mea, primul lucru pe care il aud din gura ei e sa se planga ca nu are o galeata de apa si ca e greu de carat. Si asta in  conditiile in care fratele meu i-a batut pompa mai aproape ca sa nu care apa si eu am contribuit la achizitionarea unei pompe electrice gen hidrofor. Ultima oara mi-am iesit din pepeni. Am calculat ca am carat 20 de galeti pe care ea cum le aduceam cum le folosea si seara tot nu avea apa de baut. I-am spus sa bage in priza pompa (care consuma curent mai putin decat mixerul meu de bucatarie) si sa lase economiile. Sa faca economii la ce trebuie: Sa mai stinga televizorul atunci cand nu se uita la el (si la ora 3 noaptea sforaia cu TV-ul aprins) si sa renunte la tigari (lucru pe care il face pe ascuns). Bineinteles ca am stricat "prietenia" cu bunica. Si eu imi iubesc parintii, insa lucrurile acestea nu le suport. Imi place eficienta - asta este!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

 Eu cred ca vedeti doar o parte din realitate. Cat de frumos e sa pui taranul sa munceasca fie ca poate fie ca nu, fie ca e rentabil fie ca nu. Nu stiu cum este in sud, dar la noi parcelele agricole sunt foarte mici, uneori doar de 2-3 ari, rar de 30-50 de ari si f rar de 1 hectar. Oamenii nu au vrut sa le comaseze, deoarece calitatea solului variaza mult de la loc la loc. In aceste conditii mecanizarea este dificila. In plus masini agricole detin doar unii agricultori. Preturile cu care se fac lucrari la terti sunt mari. Calitatea solului este slaba. Fara a socoti munca taranului, cheltuielile sunt mai mari decat castigul din produsele obtinute. Arendarea este tot imposibila, ca nu toti oamenii vor sa-si arendeze pamantul si nu se pot forma sole mari.

  Grav e ca statul nu vine deloc in sprijinul micilor producatori. Produsele obtinute se valorifica foarte greu, statul necreind un cadru necesar. Din strainatate intra in tara cantitati imense de produse straine mult mai proaste calitativ mult mai puternic subventionate de catre statele de origine. Astfel cartofii romanesti se strica la producatori, si noi mancam cartofi din Egipt, Turcia sau Polonia. Laptele romanesc nu il mai ia nimeni sau il ia la preturi de nimic, incat apa minerala e mai scumpa decat laptele. Fratele meu are 10 vite mari. A dat laptele cu 0,6 lei si acum cu 1 leu, dar sa il duca in alta localitate si plata dupa 1-2 luni. Vitele se vand la un pret de nimic. Abatoarele nu cumpara direct de la producator ci doar prin intermediari care scot 50 % din pretul animalului doar pentru operatia de transfer de la producator la abator. Cu cerealele se intampla la fel. Taranii nu au unde depozita cantitati mai mari si risca fie sa se strice fie le vand la pretul speculantilor. Acestia de multe ori acuza o calitate inferioara la grau (de ex) si il platesc ca furajer. S-au demonstrat cazuri cand graul romanesc era exportat doar formal, primind prime de export, iar dupa 1-2 luni era reintrodus pe piata ca gru de calitate superioara, de import, cu preturi f mari. Ceva mai in urma, anual erau scandaluri artificiale create de oameni influenti de pe piata graului, mereu se faceau presiuni ca riscam sa ramanem fara faina pentru paine si se aprobau importuri masive in prajma secerisului. Astfel ca noua recolta ajungea pe o piata saturata si trebuia ca taranii sa o vanda la preturi de nimic, acelor importatori care erau si exportatori. Statul nu se implica sa stopeze aceste smecherii, falimentand producatorii. Am mai spus ca tarile care vor sa protejeze producatorii trebuie sa asigure conditii de achizitie a productiei si preturi minime garantate, fara de care taranul e la mana speculantilor. Chiar pe vremea turcilor, acestia impuneau negustorilor turci (care aveau monopolul comertului cu grau din Tarile Romane) preturi minime de achizitie, astfel ca sa nu fie jupuit producatorul, ca acum. Fratele meu are un taur pe care de 2 ani vrea sa-l vanda si nu reuseste, preturile oferite fiind ridicole.

  Oroles, vorbesti cat de isteti sun unii care erbicideaza si trateaza culturile, obtinand productii mai bune. Asa este, dar aceste masuri, pe termen lung ucid solul. Pamantul nostru este inca viu, cu milioane de microorganisme pe cm3 in timp ce in Vest pamantul nu mai produce decat daca i se dau toate ingrasamintele necesare fiecarei culturi. Noi am putea cultiva ecologic (si chiar cultivam de multe ori din saracie), dar nu le vindem ca atare. Spui ca taranii sunt prosti. Posibil ca unii sa fie mai slab instruiti, dar statul ar putea plati consilieri care sa-i sfatuiasca si chiar sa elaboreze strategii de orientare a producatorilor agricoli pentru o mai eficienta productie.

  Ideia de a amenda pe cei care nu-si cultiva pamantul va face pe terani sa il vanda pe nimic, si o sa vedeti ca va fi cumparat de straini, care se vor comporta barbar cu el, chimizare puternica, fortarea productiei si distrugerea solului intr-o perioada nu prea mare de timp. De efectele asupra naturii nici nu mai vorbesc. Cum a spus si un coleg, in Vest de mult au disparut carabusii, calutii de iarba datorita unei chimizari exagerate si vesticii se minuneaza can mai vad la noi o natura diversificate, bogata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

Nea Stefane poate ar trebui sa precizezi ca "vitele"sunt bivolite si nu vaci (sper sa nu ma insel) pt a face diferenta intre calitatea si cantitea de lapte.
Statul nu are cum sa se implice in stoparea smecheriilor pt ar insemna sa dea cu piciorul la planul la care se munceste de 25 de ani de acaparare a pamantului prin orice mijloace de cine stie cine ...
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

stefan1

  Numai doua sunt bivolite (au si doi vitei de 4-5 luni, restul sunt vaci. Laptele de bivolita il platesc acum cu 2lei/l, dar la particulari se da cu 6. Intradevar, parintii aveau numai bivolite, pe care le folosea si la tractiune si la muncile campului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Nu stiu daca sa mai scris undeva de derogarea aia pentru Romania pentru neonicotinoide pe termen nelimitat. Daca da scuze, daca nu
http://agrointel.ro/41126/motivul-pentru-care-romania-ar-putea-primi-acceptul-ue-sa-foloseasca-neonicotinoidele-pe-termen-nelimitat/

NYK74

#9426
Citat din: stefan1 din Octombrie 13, 2015, 04:58:17 AM
Ideia de a amenda pe cei care nu-si cultiva pamantul va face pe terani sa il vanda pe nimic, si o sa vedeti ca va fi cumparat de straini, care se vor comporta barbar cu el, chimizare puternica, fortarea productiei si distrugerea solului intr-o perioada nu prea mare de timp. De efectele asupra naturii nici nu mai vorbesc. Cum a spus si un coleg, in Vest de mult au disparut carabusii, calutii de iarba datorita unei chimizari exagerate si vesticii se minuneaza can mai vad la noi o natura diversificate, bogata.
Mergem intr-o direcție care nu e greu de ghicit ce ne așteaptă cind vom ajunge la "capăt".
Egoismul si ipocrizia au devenit noile valori cu care suntem bombardați in fiecare zi prin toate mijloacele, au inceput deja de la rădăcină, noile generatii cresc cu aceste obiective in minte,"tu esti cel mai puternic,doar tu ai valoare, pentru a reuși(dar nu e garantat ca reușești),trebuie sa minți, să furi, să distrugi totul, aer, apă, pământ, tot ce se poate distruge, important ca tu ajungi,"mare", puternic, cu cit mai mulți bani, ajungi cit mai sus încât nimeni să nu te poată ajunge", dar nu își dau seama  ca toți avem un dușman de care nu scapă nimeni, oricât de mulți bani ar avea sau oricât de sus ar fi cățărat , ajuns acolo doar prin răul facut semenilor lui,
Ajungem a fi sclavi la noi "acasă", fără pământ, chiar si fără casă, muncind la stăpâni pentru a cumpăra din supermarkete o așa zisă hrană care de fapt e doar otravă mare parte, important e ca ei iau banul, poporul român nu are decât sa fie sclav pe propriul pământ in propria țară, la specia de locuitori care o are nu merită nici atât.
Sa trăiți(trăim)bine............... ))/ :qp:

D006

  Aceste pamanturi au fost contaminate  cu o rasa numita acum  romani care din totdeauna  nu a putut intra in randul lumii civilizate.

  Uitati ce scria un cronicar acum 1000 de ani ! :

"neamul vlahilor este cu totul necredincios si stricat", nu are "credinta dreapta nici fata de Dumnezeu, nici fata de împarat, nici fata de ruda sau de prieten", este un neam care "umbla pe toti sa-i însele si minte strasnic si fura mult", este nedemn de încredere si sprejur, întrucât "jurându-se zilnic cu juraminte preaînfricosate fata de prietenii sai si calcându-si usor [juramintele] si facând si fratii de cruce si cumetrii si închipuindu-si ca prin acestea va însela pe cei simpli si deoarece n-a pastrat niciodata credinta fata de cineva".

MirceaCalin

Citat din: Dragos G. din Octombrie 14, 2015, 07:58:28 PM
  Aceste pamanturi au fost contaminate  cu o rasa numita acum  romani care din totdeauna  nu a putut intra in randul lumii civilizate.

  Uitati ce scria un cronicar acum 1000 de ani ! :

"neamul vlahilor este cu totul necredincios si stricat", nu are "credinta dreapta nici fata de Dumnezeu, nici fata de împarat, nici fata de ruda sau de prieten", este un neam care "umbla pe toti sa-i însele si minte strasnic si fura mult", este nedemn de încredere si sprejur, întrucât "jurându-se zilnic cu juraminte preaînfricosate fata de prietenii sai si calcându-si usor [juramintele] si facând si fratii de cruce si cumetrii si închipuindu-si ca prin acestea va însela pe cei simpli si deoarece n-a pastrat niciodata credinta fata de cineva".

Să înţelegem că aţi dat citatul asumându-vă apartenenţa la "rasă", nefiind un migrant pe aceste plaiuri, nu ?

vranceanul

Sant cocalarii de azi, si sant tot mai multi  :uimit:
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

sorinma

Citat din: Dragos G. din Octombrie 14, 2015, 07:58:28 PM
  Aceste pamanturi au fost contaminate  cu o rasa numita acum  romani care din totdeauna  nu a putut intra in randul lumii civilizate.

  Uitati ce scria un cronicar acum 1000 de ani ! :

"neamul vlahilor este cu totul necredincios si stricat", nu are "credinta dreapta nici fata de Dumnezeu, nici fata de împarat, nici fata de ruda sau de prieten", este un neam care "umbla pe toti sa-i însele si minte strasnic si fura mult", este nedemn de încredere si sprejur, întrucât "jurându-se zilnic cu juraminte preaînfricosate fata de prietenii sai si calcându-si usor [juramintele] si facând si fratii de cruce si cumetrii si închipuindu-si ca prin acestea va însela pe cei simpli si deoarece n-a pastrat niciodata credinta fata de cineva".

Sunt curios care e sursa citatului...vreau sa mai citesc si alceva ce a mai scris acest cronicar
Multumesc
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bmdna

Eu cred ca orice generalizare este potential periculoasa. Cred ca citatul ala cu vlahii este tendentios. Ma bazez pe prezenta cuvantului imparat. Eu nu cred ca vlahii erau atat de rai iar alte popoare de locuitori ai acestor plaiuri (de fapt banuiesc ca e vorba de vlahii din Ardeal) aveau in componenta numai usi de biserica. Si eu sint obiectiv, pentru ca nu sint vlah.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Citat din: Dragos G. din Octombrie 14, 2015, 07:58:28 PM
  Aceste pamanturi au fost contaminate  cu o rasa numita acum  romani care din totdeauna  nu a putut intra in randul lumii civilizate.

  Uitati ce scria un cronicar acum 1000 de ani ! :

"neamul vlahilor este cu totul necredincios si stricat", nu are "credinta dreapta nici fata de Dumnezeu, nici fata de împarat, nici fata de ruda sau de prieten", este un neam care "umbla pe toti sa-i însele si minte strasnic si fura mult", este nedemn de încredere si sprejur, întrucât "jurându-se zilnic cu juraminte preaînfricosate fata de prietenii sai si calcându-si usor [juramintele] si facând si fratii de cruce si cumetrii si închipuindu-si ca prin acestea va însela pe cei simpli si deoarece n-a pastrat niciodata credinta fata de cineva".

"nu are credinta fata de imparat " ....aha am inteles cine este cronicarul    :qp:---alti cronicari scriau frumos despre neamul vlahilor

mape 48-petru manea

am postat in acelas timp ---gand la gand cu bucurie

D006

  Atentie , citatul este din secolul 11 !!!  este vorba de imparatul Bizantului . 
Atunci nu exista nici Moldova , nici Tara Romaneasca , nici Ardeal !  termenii de roman si romania in sensul actual sunt de data recenta.