Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

daca atunci cand ies din stup, pe a2a locatie ,  nu mai fac zbor de orientare sa vada din care stup au iesit , ies glont isi fac mendrele in aer apoi revin , dar revin la vechea locatie , apoi daca nu gasesc stupii acolo se invart pana dau de alte albine in zbor si cauta un loc unde sa se adaposteasca , categoric ca vor intra intr-un stup , dar mare parte nu in stupul din care au plecat , intra in stupul cu matca cea mai puternica la feromoni . vei vedea ca poate un stup se depopuleaza , astfel ai sa-ti dai seama ce si cum s-a intamplat.
(e doar parere personala daca gresesc mea culpa)
spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefanst

Nu se duc glont la vechea locatie, si nici macar nu se duc toate , marea majoritate se invart in jurul stupului. Oricum nu le puteam lasa acolo , ptr ca erau chiar langa poarta. Cat au fost pe 3-4 rame nu au fost probleme , dar acum ma gandesc ca-i mai bine mai departe de casa...

istodorescu vasile

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 14, 2014, 05:35:56 PM
Iata un raspuns ,  presupunerea mea e ca albina nu are nevoie sa iasa dupa apa , iar activitatea se desfasoara doar in stup , totul se va rezolva in momentul intensificari ouatului matci cand albina va cauta apa .
albinele cind ies afara din lada, nu ies numai dupa apa. mai au si alte nevoi in afara de apa.
domnu STEFANST familia respectiva nu are nici o problema . faptul ca nu ies afara la fel ca ceilalti, poate fi datorat faptului ca in familia respectiva este puiet, si albinele stau pe puiet.trebuie sa  urmariti sa mai interveniti cu hrana , sa nu se termine .

stefanst

In afara de hraniri in continuare , oare ar fi bine sa-i deschid putin intr-o zi mai calda , si eventual sa-i reorganizez - stramtorez - , sau sa-i las in pace deocamdata? Desi e cald acum , aici fiind zona de munte , primavara e destul de departe , uneori poate ninge si pe la sf. lui martie.

istodorescu vasile

daca temperatura este peste 10 grade, puteti sa umblati, insa lucrat repede.

stefanst

Chiar daca astazi este duminica , am profitat de vremea frumoasa si am desfacut stupii; pe cel care avea tot timpul albine pe afara l-am gasit in felul urmator: matca este , mancare este de parca nici nu a fost iarna - ramele sunt in pat rece , si-i consumat din fiecare cate o fasie de ~ 7cm de jos pana sus , in rest totu-i capacit - umezeala nu matca inca nu ponteaza. Desi din cate citisem eu , cand albinele sunt sus pe leaturi inseamna ca nu mai au mancare ( motiv ptr care l-am dat turta la inceputul lunii) se pare ca in cazul acesta era o exceptie faptul ca o buna parte din ghem sta sub podisor. Le-am luat inapoi turta din care aproape ca nu consumasera gandindu-ma ca in felul acesta se vor apuca sa manance din rame facand astfel loc matcii cand va fi vremea sa inceapa ponta. La stupul care nu avea albina pe afara : matca era , consumasera cam jumatate din fiecare rama (la acesta ramele sunt in pat cald si , din cauza ca-l impachetasem prea tare avusesem probleme cu condensul (pe care le remediasem in ian - am deschis urdinisul mai mult si am deschis si o gaura facuta in soclu , in partea opusa urdinisului ptr tratamente) , inca nu am gasit oua sau larve. Desi credeam ca au mancat aproape toata turta , de fapt ele o carasera in celule(ma gandesc ca asta era motivul ptr care nu ieseau pe afara , aveau treaba inauntru spre deosebire de celalalt care efectiv nu avea unde cara turta. Ca o observatie , cu vreo 3 zile pana sa am turta(bee fonda cu timol) , gandindu-ma ca primul stup era fara mancare , am facut o placa de vreo 300 de gr de candi pe care am pus-o direct pe rame. Topindu-se putin , nu am mai putut-o lua cand am pus turta , iar acum uitandu-ma , am vazut ca ele  au preferat placa de candi ( care este aproape terminata) in defavoarea turtei (nu stiu care e mai sanatoasa ptr ele , dar stiu care le place mai mult...) Oare avea rost sa mai descapacesc putin din rame ca sa ajunga mai usor la miere , sau , avand in vedere faptul ca mancarea era pe ramele pe care este si ghemul nu-i nevoie? Multumesc ptr raspunsuri!

bucovineanu

Acum albinele au nevoie de cat mai multa liniste. Lasa-le in pace, ele stiu mai bine ce au de facut. Descapacire se poate face mai tarziu, cand iarna va fi trecut cu adevarat.

stefanst

Bun , atunci , chiar daca , sincer vorbind tare mi-s tentat sa tot trec pe la ele , am sa evit de acum incolo , mai ales ca m-am linistit (mancare este , matci sunt...) Multumesc!

Eugen B

Si eu am vrut sa verific azi la stupi ponta matcii, dar cineva cu experineta a zis ca sa nu ne bagam inca sa mai lasam, mancare este suficineta. Nu am observat nimic de polen ca nu am stat sa verific, dar aici in vest a fost tot cald, deja de cateva zile albinele ies zilnic la curatat si verificat zona. Apa au pusa sa nu se duca aiurea. Aici deja a cam venit primavara  :bzz:

G. Iulian

Eugen, să dea Dumnezeu să fie cum zici tu, dar în martie se mai anunță ninsori chiar dacă sporadice, nu știu ce să zic...

D006

Zăpada mieilor nu influentează cu nimic dezvoltarea coloniei de albine primăvara , dar lipsa de polen da !

Eugen B

Nu cred ca daca va veni putin frig cateva zile va influtenta stupii, sunt impachetati, au mancare, au de toate, si in plus daca ai albine treci bine peste frig, daca ai putina e cam riscant. In plus eu nu comentez ce zic alti colegi cu 1 rama de albina, dar din cate am vazut si stiu nu cred ca treci peste iarna cu asa ceva. In plus datorita multor povesti(basme sau chiar SF in toata regula) stuparii normali au de suferit, deoarece statul crede ca la toti ne merge ca la Ursu sau la altii sa facem cu sutele de euro pe stup. Fratilor mai taiati din ele. Eu is si pescar si am auzit aceleasi povesti la pescuit, pescari de nimic care prind un peste si zice ca la prins pe balauru cu sapte capete. Asa ca bafta la miere la toti si un an bun

Marius-ursulakhe

Eu zic ca ce este cel mai important acuma cu timpul asta frumos in vestul tari este sa stimulam familiile si sa se schimbe cat mai repede albina din toamna asigurarea hranei si strangerea cuiburilor pt asigurarea calduri cat mai bine in cuib

cristian87

Eu am la ora asta familii la care ar trebui sa largesc cuibul, asa ceva nu am mai vazut
e drept ca in toamna i-am strans de i-am sufocat
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

gore

Dragos, ai pregatiti turtele proteice?, sau le-ai pus deja. Daca se pun acum, cu aceasta vreme  dificila cand albinele nu prea ies la zbor, nu isi incarca intestinele si fac diaree? Anul trecut daca le-ai pus pe  in a doua decada a lunii februarie, cum au iesit albinele in primavara?.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming