Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

stefanst

Salut! Sunt incepator - prima iarna cu stupi in curte - si am o nelamurire. De doua saptamani au fost aproape zilnic peste 12 gr afara. Am doi stupi , amandoi roiuri de anul trecut cu matca tanara , amandoi intrati in iarna pe 4 rame( stranse bine - cred eu...). La inceputul lui febr. , uitandu-ma sub podisor si vazand ca-s cam pe sfarsit cu proviziile le-am dat cate 500gr de beefonda cu timol. Unul dintre ei aproape a terminat-o , celalalt a mancat f. putin din ea. Mortalitatea la amandoi este nesemnificativa. Nelamurirea ar fi urmatoarea: la cel care nu prea s-a atins de turta sunt albine pe afara in fiecare zi , la celalalt nu-i nici macar una( m-am dus intr-o zi sa-i largesc putin urdinisul , au raspuns imediat cum m-au simtit , au si iesit vreo patru albine la urdinis sa vada ce se intampla , dar dupa un minut - doua au intrat la loc.Oare ce se intampla cu stupul respectiv de nu iese de loc?Ascultandu-l se pare ca este activitate normala inauntru.

Ioan Olaru

Iata un raspuns ,  presupunerea mea e ca albina nu are nevoie sa iasa dupa apa , iar activitatea se desfasoara doar in stup , totul se va rezolva in momentul intensificari ouatului matci cand albina va cauta apa .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

marian sima

Citat din: Eduard Rotaru din Februarie 14, 2014, 04:26:56 PM
Citat din: marian sima din Februarie 14, 2014, 04:22:42 PM

Nu gasiti an in care toate aceste culturi ,plantatii si alte alea sa dea nectar .
Ba pentru stationar adunate puse unele linga altele si grupate ies din raza economica de zbor a albinei,insa in realitate distanta dintre aceste baze melifere este mai mare.

Cumulat pe toata suprafata si pe toate plantele melifere poti obtine o medie de 65 de kg miere pe familie sau chiar mai putin  deoarece ai albinele la punct fix si datorita  aglomerari si distantei albina va cauta nectar acolo unde a fost alta inaintea ei.

La floarea -soarelui si la alte plante 300 de familii la un loc e mult,aceste familii mai si consuma nu numai baga miere.

Daca avei nr de stupi mai mic si te deplasai putin cantitatea de miere pe familie putea sa ajunga la 85-90 de kg pe familie.

Asta ipotetic si daca totul secreta nectar dupa cum spui.

Merci Marian pt raspuns.


In bazele melifere enumerate de dv se gaseste si "FANEATA"aceasta se gaseste intr-o anumita zona.
Asa ca dati in cap la floarea-soarelui ,scoateti salcamul si teiul din zona premium a secretiei de nectar.

La campie nu exista Faneata  ,este Pasiune unde totul este ras de animale,este loc parlog unde pirul si costreiul face legea si nu scoti nimic de la el ,poate pe asemenea loc necultivat sa gasesti palamida dar iese din aria Faneti ,in aceasta zona de cosit este lucerna si iarba neagra insa nu e Faneata.

Daca celelalte baze melifere  nu se afla in aria unde se afla faneata productia de miere putea sa fie mai mare.

Insa faneata o gasim la o alta forma de relief care iese din zona campiei si din zona premium a productiei de nectar.

stefanst

#7413
M-am gandit si eu la asta si am facut urmatorul lucru: la stupul care avea albine afara am pus chiar langa urdinis , pe puntea de zbor , un borcan cu apa calduta si putina sare(un varf de lg) - nici nu s-au uitat la el; in alta zi am pus din nou , de data asta in apa am dizolvat o lg de miere - acelasi rezultat... Daca le este sete , de ce nu vor sa bea? Apa era calduta , oricum mai buna decat ce gaseau ele , pe jos fiind inca petice de zapada...

bucovineanu

Cand ies afara albinele zboara, sau mai si stau pe peretele stupului?

stefanst

Mai stau si pe perete , dar numai cate una. In general zboara , unele chiar mai departe( in ian intr-o zi mai calda le-am mutat la vreo 50 de m. si unele inca mai dau cateva ocoluri pe vechea vatra , dupa care se reintorc)

ionel07196555

Eu nu cred ca se mai intorc
Spun asta din ce am vazut la mine
Acum sa mai derutat putin cu zapada dar din 16 noiembrie nu
au uitat si ramin pe gard                      DIFERENTA 30 m

marius_vfp

nu mai faceti prostia sa mai mutati stupii dupa ce ele se pregatesc de iernare , adica daca mai au puiet ala sigur nu va pleca spre vechea locatie , insa daca matca inceteaza ponta si toate din ele isi fac zborul de orientare te cam arzi la palarie , am patit si eu dastea nu vb din filme.

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefanst

Pe vechea vatra este inca un strat compact - desi subtire - de zapada; ma gandesc ca daca nu se intorceau trebuia sa le vad moarte in zapada , insa nu-i nici una acolo.

marius_vfp

daca atunci cand ies din stup, pe a2a locatie ,  nu mai fac zbor de orientare sa vada din care stup au iesit , ies glont isi fac mendrele in aer apoi revin , dar revin la vechea locatie , apoi daca nu gasesc stupii acolo se invart pana dau de alte albine in zbor si cauta un loc unde sa se adaposteasca , categoric ca vor intra intr-un stup , dar mare parte nu in stupul din care au plecat , intra in stupul cu matca cea mai puternica la feromoni . vei vedea ca poate un stup se depopuleaza , astfel ai sa-ti dai seama ce si cum s-a intamplat.
(e doar parere personala daca gresesc mea culpa)
spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefanst

Nu se duc glont la vechea locatie, si nici macar nu se duc toate , marea majoritate se invart in jurul stupului. Oricum nu le puteam lasa acolo , ptr ca erau chiar langa poarta. Cat au fost pe 3-4 rame nu au fost probleme , dar acum ma gandesc ca-i mai bine mai departe de casa...

istodorescu vasile

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 14, 2014, 05:35:56 PM
Iata un raspuns ,  presupunerea mea e ca albina nu are nevoie sa iasa dupa apa , iar activitatea se desfasoara doar in stup , totul se va rezolva in momentul intensificari ouatului matci cand albina va cauta apa .
albinele cind ies afara din lada, nu ies numai dupa apa. mai au si alte nevoi in afara de apa.
domnu STEFANST familia respectiva nu are nici o problema . faptul ca nu ies afara la fel ca ceilalti, poate fi datorat faptului ca in familia respectiva este puiet, si albinele stau pe puiet.trebuie sa  urmariti sa mai interveniti cu hrana , sa nu se termine .

stefanst

In afara de hraniri in continuare , oare ar fi bine sa-i deschid putin intr-o zi mai calda , si eventual sa-i reorganizez - stramtorez - , sau sa-i las in pace deocamdata? Desi e cald acum , aici fiind zona de munte , primavara e destul de departe , uneori poate ninge si pe la sf. lui martie.

istodorescu vasile

daca temperatura este peste 10 grade, puteti sa umblati, insa lucrat repede.

stefanst

Chiar daca astazi este duminica , am profitat de vremea frumoasa si am desfacut stupii; pe cel care avea tot timpul albine pe afara l-am gasit in felul urmator: matca este , mancare este de parca nici nu a fost iarna - ramele sunt in pat rece , si-i consumat din fiecare cate o fasie de ~ 7cm de jos pana sus , in rest totu-i capacit - umezeala nu matca inca nu ponteaza. Desi din cate citisem eu , cand albinele sunt sus pe leaturi inseamna ca nu mai au mancare ( motiv ptr care l-am dat turta la inceputul lunii) se pare ca in cazul acesta era o exceptie faptul ca o buna parte din ghem sta sub podisor. Le-am luat inapoi turta din care aproape ca nu consumasera gandindu-ma ca in felul acesta se vor apuca sa manance din rame facand astfel loc matcii cand va fi vremea sa inceapa ponta. La stupul care nu avea albina pe afara : matca era , consumasera cam jumatate din fiecare rama (la acesta ramele sunt in pat cald si , din cauza ca-l impachetasem prea tare avusesem probleme cu condensul (pe care le remediasem in ian - am deschis urdinisul mai mult si am deschis si o gaura facuta in soclu , in partea opusa urdinisului ptr tratamente) , inca nu am gasit oua sau larve. Desi credeam ca au mancat aproape toata turta , de fapt ele o carasera in celule(ma gandesc ca asta era motivul ptr care nu ieseau pe afara , aveau treaba inauntru spre deosebire de celalalt care efectiv nu avea unde cara turta. Ca o observatie , cu vreo 3 zile pana sa am turta(bee fonda cu timol) , gandindu-ma ca primul stup era fara mancare , am facut o placa de vreo 300 de gr de candi pe care am pus-o direct pe rame. Topindu-se putin , nu am mai putut-o lua cand am pus turta , iar acum uitandu-ma , am vazut ca ele  au preferat placa de candi ( care este aproape terminata) in defavoarea turtei (nu stiu care e mai sanatoasa ptr ele , dar stiu care le place mai mult...) Oare avea rost sa mai descapacesc putin din rame ca sa ajunga mai usor la miere , sau , avand in vedere faptul ca mancarea era pe ramele pe care este si ghemul nu-i nevoie? Multumesc ptr raspunsuri!