Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Aici e smecheria zaharul cristal cum este daunator omului la fel este daunator si albinelor . Nu te omoare pe loc dar in timp face ravagii, dai zahar la albine toamna tarziu sau iarna nu le omoara pe loc dar in primavara ies slabute pt. ca multe albine sunt uzate.
O solutie este zaharul invertit pt. ca nu uzeaza albina !

D006

O problema mai sunt familiile care datorita caldurii din decembrie  matca a ouat si familia din instinct este blocare pe puiet si nu mai pleaca dupa miere si o gasesti primavara moarta cu mierea langa ea.
O alta situatie intalnita in practica este atunci cand iernam familia sa zicem pe 8 rame dar familia s-a strans pe 4 rame di datorita frigului albina nu poate trece pe miere si iar moare cu mierea langa ea .
Poza cu familie care a iesit sus la 5 ianuarie :

D006

O  alta familie care nu pune probleme inca mai are coroane consistente pe 5 ianuarie :

D006

Astazi 5 ian . printre roi

D006

Pentru a fi sigur ca unele familii nu mor azi ap prelucrat serbetul cumparat

D006

neamtul stie ce face zici ca e cascaval lucrezi cu el cum vrei,marfa

bucovineanu

Doctore Dragos,
In cartile de apicultura pe care le-am citit nu am gasit nicaieri recomandarea de a fierbe zaharul din siropul folosit pentru hrana albinelor. Din contra unii autori recomanda prepararea acestui sirop la rece. Concentratia maxima de zahar in acest sirop este de 64%. Daca vom mari aceasta concentratie siropul  va cristaliza dupa racire.Iernez albinele pe sirop din zahar in proportie de 75-80% si numai 20-25% miere de vreo 25 de ani si nu am avut probleme. La iesirea din iarna la putine familii trebuie sa retrag cate o rama goala.Stimularea o fac tot cu sirop.

D006

In cartea " tehnologii apicole moderne " vei gasi retete . Voi veni si cu poze , eu sunt convins ca "nu am inventat roata " dar si nemtii merg pe zahar invertit si eu m=am invatat sa nu pun intrebari la orice si sa iau de bun ce gasesc la oameni care sunt mai departe decat noi.
Eu sunt un pasionat de carti apicole , tu ce carti ai poate face un schimb ?

bucovineanu

Eu am scris ce stiu si cum procedez.Nu oblig pe nimeni sa procedeze ca mine.Nu vreau sa discut in contadictoriu.
Fiecare este dator sa se informeze si sa  faca asa cum crede ca este mai bine.

D006

Eu consider ca facem un schimb de idei si nicidecum in contradictoriu.
Dv. nu utilizati serbet ?
Pana la ce data dati siropul toamna ?

bucovineanu

In postarea anterioara am spus ca incep hranirea in jurul datei de 12 sept. O sa ma explic. Avind stupina intr-o zona submontana in unii ani avem cules la mana care uneori se prelungeste pina la inceputul lunii septembrie. De aceea  la inceputul lunii septembrie extrag aproape tot si pun zahar.In stup mai las doar citeva coronite cu miere capacita care va fi consumata abia in primavara.Fac acest lucru deoarece se stie ca mierea de mana contine  multe saruri minerale si albinele isi incarca intestinul daca o consuma.
Zaharul il dau sub forma de sirop. La 1l de ceai de plante facut cu apa fiarta pun 1,9 kg zahar. Amestecul astfel obtinut nu se fierbe. Dau cite 9-12 kg de zahar de familie in functie de puterea familiei.Parerea ca zaharul uzeaza albinele nu este adevarata. La revizia din primavara la putine familii trebuie sa scot cite o rama care nu este acoperita cu albine. Cind am inceput apicultura iernam pe miere si familiile ieseau din iarna slabite si cu diaree. In zona noastra sunt ani cind albinele nu fac zbor de curatire din octombrie pina la sfirsitul lui martie.
Am reprodus o postare facuta de mine in dec.2007. In toamna trecuta am inceput hranirea pe 15 sept.

D006

BUNA.Dupa  atitea  carti citite si  dupa  spusa  lui  domnul  Bucovineanu,plus  exp  mea  siropul  nu  trebuie  fiert,prin  fierbere  se  optine zaharul  candi.eu  cind lucram  la  ocolul silvic ,foloseam ceai caldut  pt  dizolvarea   zaharului  si  in  totdeauna  am  iernat albinele pe  un  procentaj  foarte  mare  de  sirop(pt  ca trebuia  sa  faci planul la  miere  si  zahar  aveai  din  belsug).Domnule Dragos  cred  ca  este  rusinos  sa  te  indoiesti  de  profesionalitatea  apicultorului  roman.,in  carti sint pareri si  nu  cred  ca  tot  ce  se  scrie se  si  poate  practica .Va  salut.

D006

super tare !
cartea

D006

astazi am facut un control de rutina si am gasit un caine

D006

Eu nu vreau decat sa-mi exprim parerea si sunt convins ca nu sunt detinatorul adevarului absolut din acest motiv nici nu vreau sa generalizez.
NU ma indoiesc de "profesionalitate apicultorului roman" mai ales ca in timp am cunoscut niste apicultori batrani care m-au facut sa ma simt mic copil .Dar totusi nu putem generaliza nu exista "padure fara uscaturi"  iar cel mai bine se verifica acest lucru in pastoral unde vin stupari si se pun in fata ta , s-au in borcanul de miere de pe raft unde gasesti orice dar mai putin miere.( nu in toate cazurile) :wink2: