Lucrul la ferma

Creat de andrei_calinescu, Octombrie 15, 2009, 01:22:26 AM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Cum intelegem ce inseamna matca, sau maica. Albinele ne invata care sunt valorile sacre.

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/watch?v=Vd4IsSVNQ08[/youtube]

andrei_calinescu

Schmbare matca+ unificare.

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/watch?v=Gn832JYebVI[/youtube]

andrei_calinescu

Mda, matcuta Mariuca a avut traheita pe care acum o am eu, ca daca dragoste nu e ...nici traheita nu e.
Livada plantata de tatal Mariei, viitoare vatra ce-si asteapta nucleii de fecundare.

andrei_calinescu

Peisaj transilvan cu flori melifere si fete frumoase.

andrei_calinescu

Sunt un mamaligar convins. La tusa Marioara la cina. Totul din curte si malai macinat cu moara de-acasa.

andrei_calinescu

Putina solitudine in locul unde fuzionez cu Marea: in rezervatia dintre 2MAi si Vama Veche , sau in Paradis cum l-am botezat eu.
Furtuna  venind dinspre Vama Veche. Pana acasa torentul m-a ajuns, m-am dezbracat pana la brau si am lasat ploaia venita din Mare sa-mi biciuiasca pielea. un fel de ritual de botez Dumnezeiesc.

filip

andrei_calinescu,am urmarit cu atentie postarile tale,dar am fost plecat un timp la albine acolo unde semnalul la telefon e doar in varful dealului iar net e rar pe zapp.
Acum studiind postarile tale am ramas incantat peste asteptari.
Vad ca ai discutii cu personalitati care conduc destinele apiculturii romanesti.
O concluzie:
Proiecte pentru accesarea fondurilor europene sau depus,din pacate sunt multi care nu au nici o treaba cu apicultura ,dar au relatii la judet.
Apicultura apuca pe un drum gresit,asa nu vom scoate Romania din criza.
Bani trebuie sa primeasca cel care produce
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

Ehei dragii mei, insa la sfarsit am lasat ceea ce pentru mine a reprezentat un privilegiu.
Intalnirea cu Domnul Alexei Racicovschi, in varsta de 94 ani, dar de fapt fara varsta. Am dialogat avid cu dansul, l-am atins si m-a atins, a fost ceva sufleteste datorat cred faptului ca si dansul ca si bunicul meu sunt nascuti in Basarabia: langa Cernauti.
Sa ai 94 de ani si sa strangi mana in felul Domniei sale, sa impartasesti amintiri de razboi asa cum o facea dansul, omul asta degaja acelasi aer ca al unui aluat de paine in covata.
Ee, cam asta a fost.

D006

  Pana in aceasta vara l-am cunoscut pe Andrei doar prin postarile de pe forum . Dar soarta a facut sa reusim sa ne intalnim si fata in fata si pot spune ca Andrei este un om pe cinste . Sper sa avem prilejul sa ne mai intalnim si sa stam mai mult de vorba .

sfantul spiridon

felicitari pentru traheita... :razz:
imi plac filmuletele grozav, da' cam scurte...poate indrepti situatia
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

andrei_calinescu

#175
D-le Filip, va multumesc pentru aprecieri si eu va stimez.
Ideea legata de subventii e ca nu subventiile determina o ocupatie. Ok, sa zicem ca iau, sau "ciupesc" 1500, 10000 sau 15k de euro. Subventie. Buuuun. Dar asta nu inseamna ca voi ramane stupar, daca nu stiu meserie. Vor fi probabil multi care vor lua subventii in felul asta, dar in putin timp nu vor conta ca stupari.
 
Am discutat mult cu Christian, si l-am intrebat la un moment dat: cum crezi ca s-ar putea mari pretul de desfacere la mierea romaneasca? In Romania, adica pe piata noastra.
Si omul , care are un simt comercial considerabil mi-a raspuns: ca si in Franta: sensibilizand masele ca mierea e un produs miraculos, ca de altfel toate celelalte produse ale stupului.
Cum au sensibilizat francezii masele? Nu prin reclame la tembelizor.
Ci prin intalniri in gradinite, scoli, descinderi de clase de copii in exploatatii apicole, copiii au comunicat acasa, au venit chiar insotiti de parinti, etc. Copiii sunt cel mai bun apanaj pentru o initiativa comerciala. Ei sunt irezistibili la ....dulce. In felul asta si multe altele francezii apicultori au sensibilizat masele si astfel consumul de miere/cap de francez a crescut.  In plus de asta , apicultorul aduce cu sine un stup de observati cu  pereti transparenti, iar copiii in felul asta observa universul inefabil al albinelor. Toate astea sunt lucruri pe care le-am putea realiza si noi daca nu ar exista uneori o atitudine obtuza a apicultorilor.

In Romania producatorul nu primeste bani frumosi pe miere deoarece lumea nu consuma...produsul.
Si asta deoarece lumea nu-l cunoaste.

andrei_calinescu

Si ar mai fi un aspect.
Intalnirile intre apicultori cu o anumita tematica. Spre ex, o zi in aer liber organizata in exploatatia/stupina apicultorului X, unde se va discuta si se vor analiza aspecte practice despre tehnica cresterii matcilor. Lumea participanta vine fiecare cu bucate, la pranz se organizeaza picnic si toata ziua se discuta apicultura.
Se organizeaza si la noi, targurile si altele, dar nu sunt neaparat intalniri laborator pentru o anumita tematica.
Am participat anul asta la un astfel de simpozion despre bolile albinelor. Organizat de sindicatul condus de Christian. Au invitat un patolog in apicultura, omul a venit cu laptopul, a proiectat fotografii cu fiecare boala in parte, totul concret , la obiect, fara vrajeli, fara aere, desi omul era mare cercetator pe problema.
Din asa ceva toata lumea are de castigat , numai stapanind din ce in ce mai bine aspectele apicole tehnice putem rezista. Si la noi exista oameni interesanti/importanti care ar veni cu placere la astfel de intalniri laborator. Cadrul exista, asociatiile exista, de ce  nu se fac?
Apropos de preturi, Christian mi-a spus: "Andrei, ce te astepti de la preturi, daca la voi mierea se vinde langa sosea in sticle PET cu eticheta de apa minerala sau bere?" Ca sa platesti mai mult pe un produs, acel produs trebuie sa iasa din anonimat. Prin ambalaj, atitudine, calitate.

stefan1

Citat din: andrei_calinescu din August 07, 2010, 02:44:09 AM
Salut Stefan, sa stii ca bunicul meu, basarabean, mi-a zis asa: in viata sa fii ca un burete. Deschis, numai asa poti avansa. Romania e un blestem frumos cum imi place mie sa spun. Cu conditia sa nu te uiti la televizor. Acum la televizor si in media in general e o politica de intristare a maselor. De inducere a unei tristeti generalizate. Dar poporul nostru, omul simplu de la tara nu e asa. E simplu, frumos, nobil, iti deschid usa zambind si fara sa te programeze cu 2 saptamani in avans asa cum se face printre cei "civilizati".

  Imi place mult ce scri si cum scri. Uneori, de la distanta poti sa vezi mai bine situatii anormale,  care pentru noi, cei ce le-am vazut zilnic, devin acceptabile si nu ne mai frapeaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: andrei_calinescu din August 07, 2010, 09:13:49 PM
In Romania producatorul nu primeste bani frumosi pe miere deoarece lumea nu consuma...produsul.
Eu totusi cred ca romanul plateste mult mai mult pe 1 kg de miere decat in Franta raportat la salariu.
Fa socoteala la salariul mediu si vezi.
Cand am fost acolo am dus si chiar cumparat miere pt copii unei famili de directoare de scoala si o tratau ca pe un desert deosebit doarece multi nu isi permit zilnic asa ceva.
Majoritatea nu are bani pt un borcan de miere.

filip

"Apropos de preturi, Christian mi-a spus: "Andrei, ce te astepti de la preturi, daca la voi mierea se vinde langa sosea in sticle PET cu eticheta de apa minerala sau bere?" Ca sa platesti mai mult pe un produs, acel produs trebuie sa iasa din anonimat. Prin ambalaj, atitudine, calitate."
Aici are perfecta dreptate,dar exista si o paricularitate.
Eu vand in borcane de plastic si sticla etichetate.
Dar sunt cetateni care ma intreaba daca pui in sticla de plastic nu-i mai ieftin?
Raspunsul e DA si automat scade costul cu 1 leu /kg.Leu care conteaza in buzunarul unor cumparatori.
Incredera consumatorului vine si din faptul ca trebuie sa stai de vorba cu el explicandui cum e cu mierea cristalizata si cea necristalizata.In ambele situatii poate fi o miere deosebit de calitativa si naturala in acelasi timp fara interventia apicultorului in proces.
Borcanele ursulet au fost o reusita in atragerea copiilor spre a consuma miere.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)