Lucrul la ferma

Creat de andrei_calinescu, Octombrie 15, 2009, 01:22:26 AM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Vant, vant, uneori mai gasim capacele pe jos, cu bolovanii e mai sigur.
La cata miere au in ei au depasit de mult bolovanii.

balanescuadrian

Citat din: andrei_calinescuIncarcam dintr-o stupina cu fata la Mediterana, unde au cules ceva ceva  la rozmarin.
Ii ducem la faneata.
Dupa frig si ploaie, e panica, in stupi mai e doar polen, e nevoie mare de nectar.
E bine ca au rezerve linistitoare in corp. Puietul in proportie de 75% e capacit, insa consumul subzista.
cum se manifeste fenomenul de panica?! :hi:

andrei_calinescu

Penurie de nectar datarata aportului extern aproape 0 (3 saptamani cu ploi si vant rece) si efectele colaterale:
-consum mare din rezervele din corp - si chiar din magazine pe alocuri.
-restrangerea pontei pana la blocaj - necesitate de stimulare artificiala.
-aparitia de micoze - mai ales la albina neagra care se degradeaza mai rapid decat caucaziana pe fondul carentelor de nectar/polen.
- la unele familii conditii de roire.
Inafara de asta unele matci au devenit trantorite(peste 50 ) , neputand efectua zborul de iubeala, in roi facuti timpuriu.

balanescuadrian

ieri verificam cativa roi ...iar la unul m-am intalnit cu urmatoarea situatie:
toate albinele erau pe rame , toate bateau din aripi (nu cred ca ventilau), isi aratau glanda de mirosea a parfum toata cutia... ce reprezinta?!
sirop le dau la 2 zile 50 ml!
roiul este pe 3 rame, matca  lipseste si le-am transvazat cateva larve din care ele si-au tras botci (asta inainte de cele 58 zile cu ploaie)...miere cam 1 fagure!  :hi:

andrei_calinescu

Adrian,
Spui ca si-au tras botci inainte de vremea rea.
Spui ca matca lipseste.
Ai certitudinea ca a eclozionat vreuna din botcile de salvare respective?
Daca da, sunt 2 posibilitati:
1. Matca nu a putut iesi la imperechere si a devenit trantorita - ar trebui sa ai oua sau puiet de trantor.
2. Nu a revenit de la zborul de imperechere si albinele sunt pe cale sa devina ouatoare.
Nu ai oua/larve proaspete?
Imi imaginez ca albinele se plimbau/alergau agitate pe rame si bazaiau frenetic, inafara de faptul ca bateau din aripi - semn de trantorire.

Mai ia o data la buchisit ramele, poate vezi totusi matca(daca e nefecundata nu e foarte diferita ca morfologie de o lucratoare) si mai asteapta cateva zile, desi sunetul si aspectul coloniei spune multe.
Ar trebui de asemenea sa ai o activitate sustinuta a trantorilor la urdinis(proveniti de la alte familii), ca efect al odoratului Nasanov al lucratoarelor. Asa este?

balanescuadrian

nu m-am uitat dupa trantori la urdinis! dar prima miscare a fost sa le dau o rama cu puiet de la oua de 1 zi la puiet capacit! sa speram ca s-au calmat!! voi vedea ce am facut!!..ma gandeam eu ca nu e bun comportamentul lor!!
lipsa matcii am remarcat-o acum 5 zile inainte de ploi de aceea le-am tranzvazat cateva larve din care ele si-au tras botci!
sa speram ca totul este ok! multumesc frumos de sfat..maine iau la puricat ramele!! :hi:

stefan1

Citat din: balanescuadrianieri verificam cativa roi ...iar la unul m-am intalnit cu urmatoarea situatie:
toate albinele erau pe rame , toate bateau din aripi (nu cred ca ventilau), isi aratau glanda de mirosea a parfum toata cutia... ce reprezinta?!
sirop le dau la 2 zile 50 ml!
roiul este pe 3 rame, matca  lipseste si le-am transvazat cateva larve din care ele si-au tras botci (asta inainte de cele 58 zile cu ploaie)...miere cam 1 fagure!  :hi:
Parerea mea este ca roiul si-a pierdut recent matca. Atunci aeste manifestari sunt cele mai puternice. Un stup cu matci false, trantorit, isi gaseste un fals echilibru, nu mai e asa nelinistit si chiar refuza de obicei alta matca.
  Spui ca de 58 de zile i-ai dat larve sa-si faca matca. De atunci nu l-ai mai controlat? Daca si-a facut matca din larve, de salvare, e posibil sa fi fost o matca mica sau chiar cu defecte, care au impiedicat-o sa se fecundeze. De atata vreme trebuia sa gaseasca cateva zile bune pentru imperechere. Daca nu reuseste sa se imperecheze, repeta zborurile multe zile si cresc ricurile de a disparea in afara stupului. Daca matca lipsea de multa vreme, trebuia sa ai puiet de trantori de la matcile false. Daca matca a disparut recent, trebuie sa intervi rapid, sa-i dai o matca nefecundata (acum se gasesc), altfel dupa asa o perioada de lunga fara a creste puiet, apar rapid albine trantorite.
  Pe de alta parte, un roi pe 3 rame cu albine mai vechi de doua luni, poate nu mai merita sa fie salvat. E interesanta si perioada cand te-ai apucat sa faci roi; daca l-ai format de peste 58 de zile, inseamna ca era prin 5-6 aprilie, cam devreme pentru roi. Adevarat ca matcile timpurii sunt utile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balanescuadrian

5 zile scuze ... :hi:
roiul a fost prins intr-un copac, matca batrana avea un defect, iar albinele au decis sa o schimbe! din pacate cred ca matca tanara  s-a pierdut la zbor asa cum bine spuneti, iar albinele erau nelinistite! matca batrana nu mai era deloc!

andrei_calinescu

Adriane,
Dupa verificare, daca in roi nu ai matca si nici oua depuse de albina ouatoare, roiul nu s-a bezmeticit.
Daca vrei sa-l redresezi unica sansa e introducerea in cusca a unei matci FECUNDATE.
Daca nu vrei sa-l redresezi ajuti alte fam cu ramele sale(cum albina nu s-a bezmeticit, nu exista riscuri ptr matcile coloniilor destinatie).

andrei_calinescu

Recolta la miere de "garrigue" - poliflora, cea mai cautata in sudul Frantei

andrei_calinescu

Detalii cu linia de extractie:

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/OofqFDw4GSU[/youtube]

andrei_calinescu

O parte din fam de productie s-au deplasat la munte, la castan.

andrei_calinescu

Alta stupina la castan. In total 180 fam la castan.
Vom duce alti 200 la lavanda.
Dupa recolte absolut toate fam se divizeaza si primesc matci fecundate de anul acesta.
Matcile actuale sunt din primavara 2010(martie-aprilie).
Astfel o familie realizeaza in medie 2-3 magazine miere si 2 roiuri.
Activitate la munte

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/mPhq9UPdK10[/youtube]

andrei_calinescu

Castan inflorit.

andrei_calinescu

Alta stupina la castan.