Lucrul la ferma

Creat de andrei_calinescu, Octombrie 15, 2009, 01:22:26 AM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Vreme de 12 zile in zona Montpellier a plouat si dupa au fost cateva zile de vant recedin nord.
Salcamul a fost compromis, in tot acest interval n-am facut altceva decat sa hranim la interval de 5 zile roii si familiile  de productie(cele cu caturi).
S-a cheltuit 1,5 t de sirop vital in scopul dezvoltarii roilor si mentinerii puterii familiilor pentru cules. De asemenea pe timpul rece, tendinta matcilor era de a reduce ponta, siropul a ajutat f mult.
De 2 zile e foarte cald,albinele sunt pe plus,culeg de intretinere, familiile incep sa fie transhumate catre munte la zmeur, castan si vom sfarsi cu leventica.
In foto impreuna cu Monsieur Jo Rouqette, cel care a pus bazele stuparitului profesionist in sudul Frantei. Acum la 82 de ani. Vreme de zeci deani a ingrijit pana la 1300 colonii.

andrei_calinescu

Incarcam dintr-o stupina cu fata la Mediterana, unde au cules ceva ceva  la rozmarin.
Ii ducem la faneata.
Dupa frig si ploaie, e panica, in stupi mai e doar polen, e nevoie mare de nectar.
E bine ca au rezerve linistitoare in corp. Puietul in proportie de 75% e capacit, insa consumul subzista.

andrei_calinescu

O parte din fam de productie la destinatie. Suntem linistiti. Dupa 2 zile calduroase nectarul apare vertiginos in magazine. E bine.
Toate familiile poseda matci din primavara sau toamna trecuta.
La sfarsitul sezonului matcile ale caror familii n-au avut recolta importanta, vor fi sacrificate si vom face roiuri.
De la  jumatatea lui iulie.

andrei_calinescu

O parte din faneata.

andrei_calinescu

Poza asta am botezat-o "Degetul Maestrului".
Impreuna cu Maitre Michel, intr-una din stupinele de reproducere.
Aici se aduc o parte din roi, iar cele mai curente operatiuni sunt hranirile artificiale si observarea stadiului de fecundare/dezvoltare a matcilor/roilor. Dupa ce sunt transvazati in cutii pe 10 rame,pleaca in productie sau vanzare.

proapi

Citat din: andrei_calinescuVreme de 12 zile in zona Montpellier a plouat si dupa au fost cateva zile de vant recedin nord.
Salcamul a fost compromis, in tot acest interval n-am facut altceva decat sa hranim la interval de 5 zile roii si familiile  de productie(cele cu caturi).
S-a cheltuit 1,5 t de sirop vital in scopul dezvoltarii roilor si mentinerii puterii familiilor pentru cules. De asemenea pe timpul rece, tendinta matcilor era de a reduce ponta, siropul a ajutat f mult.
De 2 zile e foarte cald,albinele sunt pe plus,culeg de intretinere, familiile incep sa fie transhumate catre munte la zmeur, castan si vom sfarsi cu leventica.
In foto impreuna cu Monsieur Jo Rouqette, cel care a pus bazele stuparitului profesionist in sudul Frantei. Acum la 82 de ani. Vreme de zeci deani a ingrijit pana la 1300 colonii.
Saluta-l din partea mea pe Jo si poate si la insistentele tale ne face si noua o vizita

andrei_calinescu

Proapi fii linistit,
Nu trece o data cand ne vedem sa nu pomeneasca de tine. Stand si discutand cu el realizezi ca daca in viata nu esti mistuit de o pasiune, ai trecut cam degeaba prin poarta timpului.
Cum poate fi cineva care a fost contemporan si prieten cu Remy Chauvin?

andrei_calinescu

O stupina de reproducere

andrei_calinescu

O alta de productie

andrei_calinescu

Imagini cu ferma lui Jo Rouquette:
Sala de stocare a caturilor(Langstroth) dupa ce in prealabil sunt linse de albine:

andrei_calinescu

Masina de dezoperculat cu bac decantor

andrei_calinescu

Centrifuga radiala capacitate 16 rame Langstroth

andrei_calinescu

Detaliu

andrei_calinescu

Sala maturatoarelor

andrei_calinescu

Furtunul venind dinspre pompa de miere, racordata la bacul decantor care colecteaza mierea de la 3 centrifugi.
Sub robinetii maturatoarelor butoaiele de 300kg intra perfect, dupa care pe paleti ies catre magazie.