• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

uscator de polenn

Creat de dragos2006, Decembrie 05, 2007, 08:27:51 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

nelu despre acesta tiam spus

pngflorin


D006

florin costa in jur de 200 euro

Cristian IONITA

intrebare .... polenul merge uscat in cuptorul cu micronude?
nu de alta dat eu echiv a 200 Kg de miere nu dau nici batut pe-un uscator

D006

Citat din: Cristian IONITAintrebare .... polenul merge uscat in cuptorul cu micronude?
nu de alta dat eu echiv a 200 Kg de miere nu dau nici batut pe-un uscator

cristi acest uscator ii luat de la lega itali si atit ii pretu

maximus

cuptorul cu microunde distruge toate enzimele si hormonii,si ce are mai bun polenul in el,ca dealtfel la orice aliment,ramanand o masa inerta si seaca.

D006

Polenul nu trebuie incalzit mai mult de 45 de grade, parca, temperatura ridicata distruge vitaminele, aminoacizi, enzimele,...tot ce ii da valoare polenului...Acum vreo 4  ani am incercat si eu cuptorul cu microunde dar nu mai tin minte exact ce s-a intimplat ..dar nu a mers si am abandonat ideea cu toate ca am vazut ceva de curind despre microunde ..''uscator pt fructe''..sa mai studiem problema...
  In momentul de fata recoltez polenul..cum ajung la citeva zile acasa il intind pt a nu se incinge...  Cind ajung cu el acasa am facut un uscator de polen cu ajutorul caruia reusesc sa il usuc multumitor...dar mai ma gindesc cum sa-l ''upgradez''...

D006

nu recoltez polen, dar o idee de uscator va pot da.
un frigider vechi. scos agregatul si congelatorul. eliminat capacul din spate de la congelator si inlocuit cu grila de aerisire. construite cateva sertare, un circuit pentru incubator (25 ron), o rezistenta de 120w tip frigider (5 ron), un ventilator (15 ron).
cred ca poate fi rezonabil pentru un incepator care nu are productii prea mari.

D006

...''un circuit pentru incubator[25 ron]''...are termostatul bun pt uscator?...Nu prea le am cu tehnica..
  Eu la uscatorul meu am folosit un termostat de la un fier de calcat--asa cred ca este...ceva cu o tabla mica care cind se incalzeste se misca de pe contact taie curentul, apoi cind se raceste iar cupleaza...M-am chinuit putin dar acum am rezolvat problema...

D006

circuitul pentru incubator se poate folosi pentru multe aplicatii care se "invart" in zona 25-55 grd. singurul inconvenient este ca la o rezistenta  mai mare de 150 w nu prea mai rezista, dar problema poate fi rezolvata cu un releu.
cu un asemenea circuit se poate realiza si un topitor pt mierea cristalizata.

D006

Citat din: cristi xcircuitul pentru incubator se poate folosi pentru multe aplicatii care se "invart" in zona 25-55 grd. singurul inconvenient este ca la o rezistenta  mai mare de 150 w nu prea mai rezista, dar problema poate fi rezolvata cu un releu.
cu un asemenea circuit se poate realiza si un topitor pt mierea cristalizata.

  Este foarte la obiect realizarea unui topitor pt mierea cristalizata...nu total dar macar sa o imuiem bine ca vine vremea turtelor si nu ne mai rupem miinile in miere cristalizata beton.

D006

da BIO ar fi bun ceva de genul acesta

echo

In Bucuresti la Conex Electronic (prin zona Lizeanu) se gasesc diferite regulatoare de temperatura de la cele cu reglaj manual (potentiometru) pana la cele digitale cu sonda de temperatura si afisaj electronic.
Preturile sunt accesibile, zic eu, si cu putina munca se poate face o treba buna.
Ideea lui Cristi cu frigiderul e foarte buna, cu multiple aplicatii:
- uscator de polen - se baga sertarele, ventilatorul, si grila de aerisire in spate:
- topitor de miere cristalizata - se inlocuieste grila de aerisire cu un PFL, eventual si cu ceva izolatie termica pt a nu avea pierderi. Tot pt economie, ventilatorul se intrerupe (apropo, ventilator se poate folosi de orice fel, daca aveti pe cineva care se ocupa cu calculatore, puteti lua o sursa veche de calc  care are ventilatorul si alimentarea inclusa - ventilatorul se poate incorpora in grila de aerisire si elimina odata cu aceasta cand se folosesta ca si topitor)
- topitor de ceara (de ce nu??)  - prin cresterea temperaturii. Daca se investeste de la inceput intr-un regulator bun de temperatura, cu afisaj, eu cred ca se poate folosi fostul frigider pt toate aceste aplicatii.
totodata se pot folosi becuri cu infrarosii in loc de becuri simple, tot la fel, din motive de economie (raport caldura/lumina mai bun)
Am un frigider vechi, cand ma apuc, daca iese o sa vin cu poze
Bafta
:)  :)
Tel: 0312263853

D006

Salut!
Stiti cum arata uscatorul de polen model canadian?
Am facut unul de tipul acela din lemn si placaj, am pus poze in Proapicultura la Photos " albine by bunka-jap"...usuca foarte bine!
Pot usca in jur de 20 kg la 24 de ore.
Are o turbina(ventilator montat intr-un cilindru de tabla turtit la un capat ) si o rezistenta in interiorul turbinei, termostat in interiorul "dulapului" si asta e tot; rafturi cu plasa fina de plastic, si pe lateral niste foi de tabla indoite care dirijeaza aerul in zigzag printre sertare.
Am muncit cam 2 zile la el, si sunt foarte multumit de el!
Puteti intra pe Proapicultura sa-l vedeti!
Adi Murgoci :hi:

Nikolas