• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 11:36:52 p.m.

« precedentul - următorul »

NYK74

Eu țin să cred,cã albina din zona noastrã,aceea care a fost mai puțin afectatã de corcirea cu alte rase,a menținut între caractere și acela de a nu pune puiet aiurea,de la 1 ianuarie.
Vedem cã nu mai sunt iernile de altãdată,dar nici albina,nu mai este aceeași,nu cred cã carpatina de odinioarã punea puiet la început de ianuarie.

stefan1

Citat din: NYK74 din Februarie 05, 2020, 01:39:42 a.m.Eu țin să cred,cã albina din zona noastrã,aceea care a fost mai puțin afectatã de corcirea cu alte rase,a menținut între caractere și acela de a nu pune puiet aiurea,de la 1 ianuarie.
Vedem cã nu mai sunt iernile de altãdată,dar nici albina,nu mai este aceeași,nu cred cã carpatina de odinioarã punea puiet la început de ianuarie.

 Si eu sunt de aceeasi parere. Poate in sud sa fi fost o rasa de albine mai grabite, dar in Ardeal si Nordul Moldovei erau mai precaute. De fapt selectia naturala le alegea pe cele mai precaute.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Nu am obiceiul sa deschid stupii iarna si nu m-am uitat in stupi, dar am presupus ca au puiet tinand cont de cum a fost vremea in ianuarie. Oricum ar fi nu imi pun problema ca familiile nu vor iesi cu bine in primavara. Am spus ca nu tin minte sa fi avut o astfel de iarna.

NYK74

În direcția  în care mergem în ultimii ani cu iernile,supraviețuiesc și rasele mai sudice,din zone cu clima mai blîndã,dar dacã s ar întoarce să fie 3-4 ani cu iernile de altădată am vedea un pic de selecție care nu cred cã strică.

bucovineanu

Daca tine vremea care e acum la mine pana la sfarsitul lui martie sigur se va face selectie.

Gemma

Am sperat si eu la polen pt ca vremea e tare blanda si temperaturile foarte ridicate pt perioada asta a anului, dar n au cules nimic. E inflorit , dar inca nimic adus in stup.
Am fost sambata si am deschis cativa stupi. Au iernat bine si daca vremea tine cu noi, sa speram ca vom avea un an bogat in miere.

Gemma


Gemma


stefan1

Citat din: bucovineanu din Februarie 05, 2020, 01:30:03 p.m.Nu am obiceiul sa deschid stupii iarna si nu m-am uitat in stupi, dar am presupus ca au puiet tinand cont de cum a fost vremea in ianuarie. Oricum ar fi nu imi pun problema ca familiile nu vor iesi cu bine in primavara. Am spus ca nu tin minte sa fi avut o astfel de iarna.

  Dupa cum am vazut ca aducea polen, aproape sigur acea familie are puiet. Dar, cum ai spus, iarna asta a fost cu totul atipica. Si tata, cand eram mic, nu se bucura daca erau perioade lungi calde in ianuarie, spunand ca atunci pot reginele sa inceapa ponta. Prefera perioade scurte de 1-2 zile calde dupa care sa vina din nou vremea rece.
  De fapt daca va veni o primavara timpurie, se poate ca familiile care au inceput mai repede cresterea puietului sa fie avantajate. Dar e suficient ca la 4-5 ani sa fie o iarna lunga care sa prinda familiile cu puiet prea mult pe care sa nu-l mai poata incalzi corespunzator si sa apara boli sau chiar moartea familiilor.
  Si eu aveam la inceputul lui februarie cel putin o familie care avea puiet, pentru ca la 5oC vedeam cate o albina iesind sau intrand grabita, sigur dupa apa.
  Poate odata cu schimbarea climei chiar vor prospera familiile care incep mai repede cresterea puietului. In Brazilia, albina 'ucigasa' a aparut tocmai din dorinta unui cercetator de a schimba albina germana existenta in zona si care era prea precauta cu inceperea activitatii zilnice si de primavara, comportament ce nu se potrivea cu clima generoasa din zona. Si nu e surprinzator ca hibridul obtinut prin incrucisari cu rase africane, desi foc de rau, era mult mai activ si expansiv si productiile apicole au crescut simtitor, desi stuparii au trebuit sa adopte metode mai incomode de lucru cu albinele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Vremea a luat-o razna de tot.Acum patru zile albinele carau polen asa cum se vede in filmul de mai sus, iar astazi stupina arata asa: In imaginile de azi nu e nimic anormal. Anormale sunt imaginile din film.

bucovineanu


bucovineanu

Citat din: NYK74 din Februarie 05, 2020, 01:27:51 a.m.Dl,Bucovineanu,care este rolul acelei chingi de lemn,de la stupul galben,din filmarea de mai sus.
Aceea care trece pe orizontalã deasupra urdinișelor ?
Acea chinga din lemn are un falt in care este introdusa o sipca ce culiseaza dreapta stanga si are rol de reductor de urdinis.

bucovineanu

Pregatiri pentru noul sezon

NYK74

Sã aveți sănătate și pe mai departe,astfel cînd mă voi stabili acasã vreau pentru reîmprospătarea șeptelului cîteva regine de la dvs. dl Bucovineanu.

dan sebastian

Sunt cateva sute de cupule. Cum alegeti matcile care vor ramane acasa de prasila, din sutele pe care le faceti?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.