Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Elimin inca de la eclozare tot ce nu corespunde. Nu fac o selectie deosebita pentru ce ramane in stupina.

NYK74

Cum ,nu vine făcutã o altă selecție în baza puietului depus,cantității de miere adunatã ș.m.d. ?
Este suficient doar aspectul morfologic la eclozionare,culoare,dimensiune .....?

bucovineanu

Intrebarea era cum aleg reginele care raman sa fie folosite in stupina proprie, dintre reginele produse intr-un sezon, daca am inteles bine si am dat raspunsul din postarea precedenta. Selectia familiilor de prasila o fac urmarind toate familiile. In fiecare an aleg 4-5 familii care in doi ani au fost intre recordiste la productia de miere si prezinta caracteristica de anecbalie. Deci fac transvazare de la reginele de trei ani care au indeplinit conditiile de mai sus. 

bucovineanu

Astazi 20 august am retras al doilea corp la ultimele familii si am facut poze la cateva rame din cuiburi

bmdna

Foarte frumoase! Mie imi place ultima. E perfecta pentru vremea asta. Dupa parerea mea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Stiam ca voi fi intrebat de ce unele nu au coronite. Erau din mijlocul cuibului, iar mierea era in corpul de sus.

NYK74

Au caractere diferite,sau cum se explicã cã la acest timp unele familii au coronițe cu miere în cuib împrejurul puietului căpăcite,iar altele nu au,avînd în vedere cã au avut caturi și unele și altele ?

bucovineanu

Cele care nu au coronite sunt din mijlocul cuiburilor din familii mai populate si reginele au pontat masiv. In ultima vreme nu am mai prea avut cules si au cam consumat ce au avut in mijlocul cuibului, cuibul fiind separat cu Haneman de cat. Pe de alta parte ponta in aceasta perioada depinde mult de varsta reginelor.

NYK74

Corect ceea ce spuneți.Eu mã refeream la familiile mele.Am luat zilele acestea și eu ultimele caturi,iar la control în familii am văzut,cum am spus,unele au coronițe căpăcite împrejurul puietului,altele nu au.Și asta nu doar la ramele din mijlocul cuibului.Unele au cărat în cat mai mult lăsînd puietul fărã coronițe,altele au făcut coronițele și au dus în cat ce lea mai rãmas.Care este criteriul pentru care fac așa,și la o selecție dacã s ar ține cont de acest factor,care ar fi de preferat ?

bucovineanu

S-ar zice ca cele care au coronite stiu sa se gospodareasca mai bine. Dar singurul lucru de care eu tin cont la selectie e productia de miere si predispozitia la roire.

bmdna

Albina se organizeaza in functie de configuratia spatiului. Si eu am observat ca ramele din mijlocul cuibului sint, de multe ori, ouate complet. Eu dupa ce extrag corpul de sus, il pun inapoi si iau gratia haneman. In situatia asta, de multe ori am puiet in ambele corpuri. Chiar si acum.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MirceaCalin

Eu prefer să nu mi se amestece mierea de consum cu cămășile nimfale...

NYK74

Citat din: bucovineanu din August 23, 2020, 01:34:40 PMS-ar zice ca cele care au coronite stiu sa se gospodareasca mai bine. Dar singurul lucru de care eu tin cont la selectie e productia de miere si predispozitia la roire.
La organizarea definitivã înainte de intrarea la iernare,avînd în stupinã 2 tipuri diferite( cred cã am mai scris pe undeva),unul este sigur ligustica galbenã cu fundul un pic negru,iar celălalt tip ei o numesc vechea albinã de munte,nu este galbenâ la culoare,aduce mai mult cu carnica,sunt închise la culoare.Cele galbene sunt blînde,fac coronițe de o palmâ pe ramele din mijlocul cuibului pentru iernare și ierneazâ cu ghemul deasupra ramelor.Cele închise la culoare,sunt mai agresive,la iernare ramele din mijloc le umplu cu coronițe de jumătate de ramã,și ierneazã jos dedesubt,nu stau deasupra.

bmdna

Citat din: MirceaCalin din August 23, 2020, 05:14:05 PMEu prefer să nu mi se amestece mierea de consum cu cămășile nimfale...
Care este efectul camasilor nimfale asupra mierii de consum? In sens negativ si, daca exista, in sens pozitiv.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Closcutz

Efectul negativ ar fi ca mierea capata o culoare mai inchisa.