roinita

Creat de dragos2006, Octombrie 23, 2007, 01:03:55 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Pe langa roinita la acelasi raion mai aveau si seminte de cimbru, cimbrisor, coriandru, salvie/jales de gradina, magheran, rozmarin!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

albine

Detin doua varietati de melisa  cu aroma de lamaie si aroma de menta -lamaie.La noi i se  mai spune iarba stupului sau mataciune.Pentru prinderea roiurilor se poate folosi si produsul abejar care are la baza extract de melisa.
Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii .De cand a murit bunicul nu m-a pacalit nimeni.

Kiwi Bee

Cum spune Stefan: roiul isi marcheaza tinta/destinatia si se duce acolo.

De aceea este mai avantajos sa ai un stup/nucleu cu 2-4 rame(chiar noi cu foitza) in stupina si cu aroma plantei dorite in interior.
Sezonul acesta nu am fost pregatit deloc si miau roit aproape toate familiile.Nu am intilnit nici un roi dar era evident ce sa intimplat.

Cu un sezon inainte aveam 1 stup capcana(fara nici o planta sau aroma) la 10 fam. si acele citeva roiuri pe care leam avut miau intrat in stupul pregatit cu 3-4 rame.

Florin_Dan

Pentru cei interesati, eu am cumparat ieri din Practiker, de la standul de seminte. Pe pachet scrie si in romana , denumirea de roinita.

maximus


din pacate nu e aceeasi roinita salbatica, ci sunt soiuri "adaptate".

pharaonu75

Roinita (melissa officinalis)- important este a nu se confunda cu mataciunea (Dracocephalum moldavica) sau cu catusnica (Nepeta cataria), ce au un miros asemanator cu roinita.

Un criteriu important pentru a face diferenta intre aceste plante medicinale este culoarea florilor.
Astfel, roinita are floarea alba, cu nuante galbui/liliachii, mataciunea are floarea de culoare albastru-violacee, iar catusnica are floarea de culoare alb-murdara.

Roinita infloreste in perioada iunie-august.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90-100 cm.
Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar din nou de obicei în luna aprilie.
Se aseamănă la înfățișare cu urzica (Urtica dioica) deși aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite.
Frunzele roiniței sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele degajă o aromă plăcut mirositoare, asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete.

Roinița este o plantă meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici și denumirea plantei (de la roi de albine).

Roinița se întâlnește spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în sud-vestul țării în zone ferite de pe lângă păduri și luminișuri în Oltenia și în Banat.
Se cultivă însă si în grădini și așezăminte monahale. Odată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Si o poza cu tot ce se poate vedea la roinita!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Denumiri populare:

- melisa,
- lamaita,
- roiste,
- stupelnita,
- buruiana-stupului,
- busuiocul-stupului,
- floarea-stupului,
- iarba-albinelor,
- iarba-roilor,
- iarba- stupului,
- izma-stupilor,
- mierea-ursului,
- minta-turceasca,
- voiosnita-de-albini,
- poala-sfintei-Marii,
- iarba-de-alamai.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Alte poze
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cristian87

Trebuie avuta multa grija cu semintele din supermarcheturi
|Eu am cumparat acum doi ani cam toate plantele melifere sau aromatice  pe care le-am gasit in kaufland , trident, spar si nu mi-au rasarit decat salvia si oregano
Asta in regim de solar-rasadnita cu toate conditiile asigurate.
Multe sunt vechi si nu mai au putere de germinatie.De aceea mai bine mergeti pe rasaduri, plante la ghiveci sau prieteni , cunostinte de incredere.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

cristian87

Citat din: sfantul spiridon din Martie 06, 2010, 10:57:36 PM
in urma unui schimb (neachitat pana acum de mine), am primit de la cineva de pe forum, roinita...am incercat sa gasesc ceva informatii despre ea si am ramas uimit de calitatile ei medicinale...am vazut ca infloreste la sfarsit de mai si tine pana in iulie...gresesc? ....am vazut ca este greu eradicabila, odata ce isi fixeaza radacini in sol...nici ca as vrea, doar ziceam asa....daca are cineva, poate ne spune mai multe...a...e, chiar asa....intra roiul in lada daca freci lada cu o mana de roinita (lamaita)
Nu intra roiul in lada decat daca este pe linia de zbor undeva la 250 m de stupina si nici atunci decat in foarte mica proportie.
Totusi daca se freaca serios peretii lazii cu buruiana asta care miroase a coaja de lamaie  inlatura toate mirosurile straine neplacute albinelor deci se elimina mult din riscul de a pleca roiul odata instalat
Miroase exact ca si feromonii din comert.
Apropos de acestia  eu cred ca nu au mare eficacitate.
Am primit din USA fiole cu feromon foarte puternic , trebuia sa ma spal serios pe maini dupa ce lucram cu ele - Efect la albine aproape de zero-le foloseam ca sa intre mai repede roiul in lada dar nu am prins nici unul in lazile capcana
Am cumparat Abejar spray si pasta de am dat prin gradini la toti prietenii din jurul stupinei doar doar se vor pune roii unde vreau eu - efectul - tot in varful celui mai inalt copac poposeau
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

gore

Anul trecut am cumparat de la Kaufland (sectorul plante aromatice, langa fructe) un ghiveci cu roinita. Dupa ce s-a incalzit afara in aprilie am plantat-o asa cum era scoasa din ghiveci. A crescut o planta frumoasa, s-a inmultit, a inflorit si am o tufa frumusica. Am folosit-o la ceai dar si la stup atunci cand umblam (uneori). Vreau sa va spun ca mergeau albinele pe mana mea de nu mai putea lucra cu ramele. Incercati.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

cipriene

o intrebare putin ciudata: in afara de faptul ca place albinelor, e buna pt ceai (probabil ca planta medicinala), mai are si alte intrebuintari?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

cipriene

ok, multumesc.
dar facelia si melissa am inteles ca nu este unul si acelasi lucru. cineva mai sus spunea ca a cultivat facelia (parca), dar imi vine greu sa cred ca a fost cultivata doar pt albine. sau poate nu am inteles eu..
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)