Cum verificam daca matca noua a inceput ouatul

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2007, 09:58:40 PM

« precedentul - următorul »

D006

De multe ori asteptam sa se imperecheze matcile roiurilor nou formate..si dupa ce matca se imperecheaza toata ziua nu ne mai saturam sa privim cum "coropisnita''-asa ii spun eu la matca ,umple celulele  cu oua..
Nu este bine -o spun din experienta proprie....roiul cind il cercetam si am zarit citeva oua in celule inchidem roiul usor si nu il mai deranjam cel putin 2-3 saptamini pina cind matca si roiul se linistesc...Incercind sa zarim matca ea se agita are un comportament interpretat ca strain de albinele din roi si riscam sa fie omorita de albine..

Cristian IONITA

eu ma uit daca albine baga sau nu polen ... daca baga ... e Ok ... daca nu ... e "bai"

D006

In cazul in care roiul va deveni familie in decursul anului, dupa verificarea imperecherii, nu ma mai intereseaza matca pana la pregatirea pt. iernare. Singurile lucrari pe care le mai efectuez in acel roi sunt intarirea cu puiet capacit, pentru a tine celelalte familii in stare activa, si stimularea cu sirop (fc. de an , anul acesta ~ 3 ori pe saptamana). Rama cu puiet o asez la marginea cuibului (de regula 2-3 buc.)

D006

Intr'adevar, roiul trebuie deranjat cat mai putin....stiind cu aproximatzie momentul eclozionarii matcii - la o verificare de rutina se poate surprinde matca cum ''canta'' -las aproximativ doua saptamani roiul sau familia neverificate....in mod normal , dupa aceasta perioada ar trebui sa gasim oo...daca nu, cercetez minutzios existentza matcii...in cazul ca nu s'a pierdut, o omor si introduc una de la un nucleu sau chiar o botca...din proprie experienta, stiu ca o matca care nu s'a imperecheat in doua saptamani de la eclozionare, exceptzie facand un timp nevavorabil, care poate lungi aceasta perioada, se v'a imperechea ft greu....primele oo fiind de trantor...de aceea prefer sa nu ma incurc...parerea mea

PricopArthur

Un coleg a lucrat in state la o ferma apicola. Asa, din pasiune. Faceau roii pe 3 rame cu albina, puiet si o botca. In continuare rame cu faguri artificiali din plastic (nu se deformeaza la caldura). Dupa 3 - 4 saptamani saltau capacul. Daca au cladit e ok. Daca nu, stropeau cu sirop. Dupa inca o saptamiana sau 2 stupii care s-au depopulat se desfiinteaza.
    Era o ferma de 2000 de stupi muncita de 3 insi. Venitul principal era din polenizare.
Miere multă şi inimă curată!

D006

ce model de stupi aveau in state?....cum extrageau mierea?....

maximus

cand am introdus o botca matura e bine sa umblam numai dupa minim 2  saptamani si sa verificam imperECHEREA,pentru a sti exact cum a evoluat situatia.in rest,orice teorie este de prisos.

PricopArthur

Scuza-ma Bio ca raspund asa tarziu, dar am avut calculatorul banat . Nu am putut intra pe forum.
La acea ferma aveau numai rame 3/4 si 1/2. Cuibul pe 2 caturi 3/4 separate de restul lazii cu gratie haneman. Extractia se face in laborator, dupa ce inlocuiau caturile pline cu altele goale. Linie de extractie automata. Pe o parte puneau ramele si alaturi ies golite.
Dar venitul principal este din polenizare. Cam 70%. Mergeau pana si la rosii. Noroc ca alaturi erau lanurile de portocali.
Miere multă şi inimă curată!