• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

stup vertical 10 rame

Creat de dragos2006, Iunie 15, 2009, 06:36:50 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

buna ziua,
am primit un stup pt 10 rame, care are numai peretii, fara fund, capac si magazie. As dori sa duc cutia la un tamplar sa o termine. Deocamdata nu doresc si magazie pt stup. Dar am nevoie de dimensiuni, in special capacul... daca puteti sa imi dati niste schite cu dimensiuni mi-ar fi de un real folos.
multumesc mult

milu56

Iti ofer schitele mele,desi e stupul meu preferat pe 12 rame este aceas constructie numai cu 2 rame mai putin.
  vezi acest link:

    http://apitab.myforum.ro/dadanttul-roma ... i-vt2.html

milu56

Citat din: romikeleÎn poza de aici nu cumva cota de 155 la înălţimea magaziei e cam mică?

aceasta cota de magazie ar putea fi o diferenta de 1 mm. normal magazia 1/2 este de 146 +8 = 154  dece:rama are inaltimea de 146 si corpul de 154.
de exemplu:rama de 1/1 are inaltimea de 300 aceasta se imparte la 2 tinand cont de 8 mm. asa ca 146+146+8 = 300
 
    Bine inteles ca sunt mai multe stasuri la magazii dar eu dece l-am ales pe asta?Pentruca sa pot pune pe 2 corpuri de magazie o rama de cuib.Atunci cind am pus a doua magazie am un procedeu de a scoate unu doi faguri din cuib care sunt mai vechi si ii pun in aceste doua magazii.Mai pun cateodata si mumai rame de cuib,tot puietul care va iesi din aceste rame va fi inlocuit cu miere iar dupa extractie fagurii se dau la topit.Vezi ca acesta este stupul meu preferat(multifunctional).

milu56

Citat din: romikeleMultumesc de lamuriri!
Si eu prefer stupul pe 12 rame, dar pana acum gasisem schite cu inaltimea magaziei de 165-170 mm, de aceea am intrebat!

  Aici nu mai dau sfaturi,fiecare alege ce ii place,dar depinde si de experenta fiecaruia,eu dupa 30 de ani de experente am ales asta.

bee_lover

Si eu am caturile de 150 mm, doua suprapuse si se pot baga rame de 1/1 in magazii pentru rezervele de iarna plus ca e mult mai usor de ridicat, manevrat un cat de 1/2 plus ca se poate obtine miere pe sortimente si capacesc foarte repede. Iar primavara se poate pune un cat fara folie acoperitoare deoarece socul termic nu este asa mare iar albinele il ocupa imediat, e ca o prelungire a ramei din cuib ca o coroana mai groasa de miere. La ramele mijlocii din cuib(cam 4-5 rame) nu prea vad coronita de miere cat timp este catul pus si extras la timp. Pe acele rame daca matca este tanara nu vezi altceva decat puiet coronita fiind rama de cat. Eu zic ca sunt destule avantaje. Dezavantajele le las pe dumneavoastra sa le ziceti.

milu56

Da si nu numai atat,cand lucram cu 2 magazii putem pune rame de cuib care sunt cu miere in cuib pt.a debloca cuibul.