cum obtineti matcile

Creat de dragos2006, Octombrie 07, 2007, 06:08:32 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Da bio, dar cand culesul este intens, de la 2 - 3 kg in sus, albinele cladesc toata rama de crestere. Am patit-o. In loc sa fac matci, am facut ceara.
Miere multă şi inimă curată!

D006

...si mie mi s-a intimplat sa fie un cules mai mare..am tinut familia mai strinsa si a cladit aproape toata rama unde erau botcile...acum m-am invatat minte ,m-ai imi arata si cintarul cum este culesul si stiu cum o reglez...

maximus

daca va referiti la rama de crestere prin metoda miller,am aplicat si eu,si pentru ca vroiam sa fac matci in tmpul culesului la salcam ma trezeam cu toata rama cladita si umpluta cu miere,desi eu puneam doar o foita de fagure triunghiulara.
    dar de atunci imi selectam familia care trebuia sa-mi dea matcile si ii luam o rama proaspat ouata pe care o taiam sub forma de trapez.omoram ouale din 2 in doua celule pe amandoua partile si faceam niste matci traznet.in plus,nu mai aveam nici o problema cu claditul,si le faceam in toiul culesului.

D006

...la ramele de crestere unde tinem botcile pina la eclozionare..
S-a intimplat de multe ori sa cladeasca rama...la inceputurile in apicultura acum le-am invatat obiceiurile...

D006

nuclee de imperechere singulare, grupate cate doua

D006

Rama nucleului este 1/3 din rama 1/2 cat.

D006

Si modul de a le reutiliza dupa desfiintarea nucleului

D006

...mi s-a prut mai greu cu rame mici pt nucleele de imperechere ..si merg acum doar cu rama normala..
  Nucleele cu rama mica folosesc un nr mai mic de albine pt a obtine o matca...din punctul economie albina sunt mai bune dar am renuntat poate unde merg mai bine cu rame de 1/1 la nuclee..

D006

Domnilor ! Ce inseamna :"sa capaceasca uscat " ? eu nu pricep

D006

...capacirea uscata...intre stratul de miere depozitat in fagure si dopul de ceara de la celula  este o mica bula de aer si ceara de la capacel din aceasta cauza este alba...
Daca nu capacea uscat capacelul nu este alb, este ud cu miere pe interiorul celulei capacite si este inchis la culoare...capacire umeda..

PricopArthur

Dle Marcel, albinele pun capacelul de ceara direct peste miere (capacire umeda), si lasand un spatiu cu aer intre miere si capacul de ceara ce acopera celula. Am citit prin manuale. Albinele mele capacesc numai umed.
Este un subiect care ar trebui tratat separat.

D006

Eu nu cresc regine.Cand sunt botci frumoase iau rama cu puite cu tot si inca 2-3 depinde de puterea familiei si fac un roi nou.e important sa fie facut pe at mai putine rame si puiet putin sa trimita repede la imperecheat matca.Dupa ce s-a imperecheat daca vreau sa o dau la o familie sa schimb matca batrana folosesc ziarul.

D006

..metoda cu ziarul o folositi tot sezonul activ?...sau mai mult toamna...
  Si eu pt producerea unei matci sunt adeptul folosirii a cit mai putin puiet...economie..dupa ce matca se imperecheaza si doresc sa las roiul respectiv ...il imputernicesc cu cite o rama de puiet capacit care tocmai eclozioneaza--daca fac asta de 2-3 sau 4 ori ajunge repede o familie frumoasa...

PricopArthur

Sa capaceasca uscat inseamna ca intre miere si capacelul de ceara e un spatiu liber.

filip

Matci realizate in stupina proprie
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)