• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Buckfast

Creat de dragos2006, Aprilie 30, 2009, 11:15:50 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

Navigand pe net am gasit  subiectul "buckfast" lansat de mine cu niste ani in urma pe un forum ce suscita interes si acum . Cred ca ar fi bine sa purtam o discutie pe marginea acestui subiect mai ales ca eu cred ca in Romania la ora actuala exista un amestec de rase si hibrizi , fapt provocat in special de pastoralul haotic practicat in Romania.

D006


gore

Da există asemenea rase în multe familii, chiar eu am prins de la un amic anul trecut 2 roi, din care ambii erau buckfast. Au iernat foarte bine, ieşind din iarnă cu rezerve suficiente. Spre surpinderea mea, aceste albine sunt foarte blânde, harnice, acele roiuri au mers chiar foarte bine anul acesta, la unul din ele când l-am controlat pe 01.05, avea cuibul blocat, cu toate că în urmă cu 1 săptămână îi adăugasem 2 rame pentru ouat. În aceste rame a băgat miere, din care în una a pus ţi puiet la mijloc. Acum este pe 10 rame cu 7 rame de puiet. Păcat că nu am pozat, una din ramele cu miere căpăcită avea celulele alungite înspre diafragmă, fiind mai mult loc, aşa că la adăugarea celorlalte rame, am probleme cu lipirea între ele. Sunt mulţumit de aceste familii. Să vedem cum vor evolua pe parcursul anului.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

stefan1

De ce nu inteleg stuparii nostrii ca se joaca cu focul? Este posibil ca prima sau chiar si a doua generatie de Buckfast sa dea satisfactii. Nu uita ca acel stup face trantori care iti va modifica rasa la toti ceilalti stupi, sigur ca treptat. Dupa o perioada te trezesti ca stupii tai nu mai dau satisfactie, ai probleme. Solutia este sa cumperi alte matci Buckfast, mereu si mereu. Dar stuparii vecini, care nu au nici o vina si se vor trezii ca le incep problemele in stupina, ce vina au?
De ce nu se tine seama de experienta tarilor care au introdus aceasta rasa cu ani in urma, cum ar fi Franta sau Italia, care regreta degradarea raselor locale, care au dat rezultate stabile zeci si sute de ani??
Daca ai prins roi de Buckfast deja inseamna ca ai prins o albina care roieste, deci iese din caracteristicile rasei Buckfast.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)