culoarea reginei

Creat de antiopa din ardeal, Iulie 03, 2009, 03:45:29 AM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

Am observat in ultimii ani existenta unor regine cu o culoare amestecata. Asa cum le numeste akmm (pestrite) independent de ideea lui si eu le numesc la fel si sunt curios daca ele exista mai demult si nu le-am observat eu sau sunt rezultatul introducerii in tara noastra a diferite rase de albine. Daca cineva are matci de aceasta culoare sunt curios cat de multumiti sunteti de realizarile stupilor in cauza.

bucovineanu

Nu cred ca exista vreo zona in tara unde sa fie albine de rasa pura, nealterata. Dar eu consider nu culoarea este un criteriu atunci cand facem selectie. Culoarea reginei se schimba uneori fara ca noi sa intervenim. Dupa schimbari succesive prin roi, sau schimbare linistita, o regina neagra poate sa devina rosiatica, sau invers.Atata timp cat nu se controleaza fecundarea acest lucru este posibil. Singurul criteriu de care trebuie tinut cont atunci cand facem selectie, este productia de miere.Trebuie sa crestem regine numai de la familiile recordiste.

freecristian

Citat din: bucovineanuNu cred ca exista vreo zona in tara unde sa fie albine de rasa pura, nealterata. Dar eu consider nu culoarea este un criteriu atunci cand facem selectie. Culoarea reginei se schimba uneori fara ca noi sa intervenim. Dupa schimbari succesive prin roi, sau schimbare linistita, o regina neagra poate sa devina rosiatica, sau invers.Atata timp cat nu se controleaza fecundarea acest lucru este posibil. Singurul criteriu de care trebuie tinut cont atunci cand facem selectie, este productia de miere.Trebuie sa crestem regine numai de la familiile recordiste.
si nu mai tinem cont daca acele familii recordiste sunt agresive?
Nu lasa pe maine ce poti face astazi!

Vand faguri APISROM 0764514729

bucovineanu

In general familiile agresive apar uneori in stupina fara un motiv bine cunoscut.  Uneori o familie devine agresiva pe neasteptate si dupa un timp fara sa schimbe regina revine la normal.De multe ori devin agresive dintr-o cauza externa: sunt deranjate in mod repetat de cineva sau ceva, s-a deschis stupul atunci cand conditiile atmosferice nu erau prielnice pentru asa ceva etc. Eu nu am renuntat niciodata la o regina daca era recordista pentru motivul ca familia respectiva era agresiva. De obicei odata cu shimbarea linistita a reginei respective s-a schimbat si comportamentul agresiv. Daca vorbim despre selectie trebuie sa alegem cateva familii care au dat cea mai mare productie de miere in cel putin doi ani consecutivi. Din acest grup scoatem in fiecare am familiile care nu mai corespund si introducem altele.

antiopa din ardeal

Aveti dreptate in legatura cu faptul ca nu culoarea matcii conteaza ci productia de miere in primul rand si mai apoi si alte criterii cum ar fi agresivitate, rezistenta la boli, iernare buna si in conditii vitrege de clima, predispunere mica la roit si cu siguranta sunt si altele. Dar pe mine ma framanta o alta chestie, si nu stiu daca e numai impresia mea sau s-a intalnit si alt stupar cu aceasta situatie. In ultimii ani am avut matci de aceasta culoare (pestrita sau varianta din limba maghiara" kenderes":wink: si desi ponta lor era grozav de buna am gasit la o luna dupa ce matca a inceput sa oua botci de salvare. Nu stiu exact daca matca a fost schimbata de stup sau nu dar culoarea matcii s-a schimbat, eu pun in calcul si posibilitatea ca o matca f tanara sa-si schimbe culoarea dupa o perioada de timp. In acest an am mai avut o situatie deosebita cu o matca de aceasta culoare dintr-un roi secundar (bineinteles natural). In 2 saptamani roiul a cladit 10 rame, e drept ca pe aceste rame au tras si ceva potirase, dupa care concomitent am gasit 8 rame ouate cu larve pe mijloc si ceva oua in jur dar nu pe toata fata ramei, si in acelasi timp larve si in botci. Dupa o saptamana la capacirea puietului am constatat ca pe centrul ramei era puiet aiurea ca atunci cand oua albinele dar unde cu o saptamana in urma nu era puiet am gasit oua ordonate si banuiesc ca va fi puiet de albina.

stefan1

Cat priveste schimbarea culorii matcii, nu cred ca este posibil acest lucru. Doar la matcile neimperechiate, care sunt mai mici, se mai pate schimba culoarea, pentru ca inelele (tergitele) se latesc si descopera 'desene' care initial nu se vedeau. De asemenea in functie de perioada din an, cand matca depune mai multe oua este mai mare si de regula ceva mai deschisa la culoare din motivele amintite.
A doua situatie descrisa, nu ati expus-o prea clar. Roiul respectiv l-ati facut cu o matca nefecundata. De obicei roii cu matci nefecundate sunt cu mai multe matci in momentul roirii si doar dupa instalare isi alege o matca. Asta a putut sa se piarda la imperechere. Dar atunci de unde ai speranta sa-si faca matca buna? Este uimitor ca un roi sa cladeasca 10 faguri (dadant?) in doua saptamani si si fara matca! Sa zicem ca a cladit mai mult in primele zile, pana s-a pierdut matca. Eu zic ca matca s-a pierdut, pentru ca nu se poate ca o matca sa oua rapid 8 rame. O matca buna oua grupat si matcile bune reusesc intr-un ciclu (21 de zile) sa faca un cuib de opt rame de puiet dar de toate varstele, nu 8 rame de oua. Ce ai descris e 'opera' la matcile false, care nu cred ca puteau aparea intr-un roi natural si in prezenta matcii. Am descris si eu un caz (singurul intalnit in activitatea mea) cand au aparut matci false in prezenta unei botce viabile si apoi in prezenta matcii care a iesit. Asta insa se intampla intr-un roi artificial, nu in unul natural.
Ai vorbit de botce trase in stup. Ce s-a intamplat cu ele? Au fost capacite? Daca da, au fost roase? Acum ai vazut matca in roi? In cazuri extrem de rare se poate intampla ca o regina ratacita sa intre intr-un stup fara matca si sa fie acceptata. Si mai greu o accepta daca stupul este si bezmetic, cum se pare ca este acesta.
Tine-ne la curent cu evolutia lui.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

Intr-adevar in culmea vitezei am uitat sa dau niste amanunte care cred ca sunt importante.In ziua cand am descoperit ca ramele erau cladite si mai erau si larve in botci, pentru ca pe lemnul de jos al ramelor era f multa albina, am mai bagat 2 rame la cladit. Roiul secundar a fost f mare probabil s-au pus din 2 stupi diferiti la gramada. Dupa o saptamana cand am gasit oua ordonate pe rame am vazut si matca bineinteles pestrita si in plus cele 2 rame bagate cu o saptamana in urma erau cladite impecabil fara nici un potiras. In botcile unde erau larve nu mai era nimic. Din pacate stupii nu-i am in apropiere dar incerc la acest sfarsit de saptamana sa fac niste poze ca sa fiu mai concludent.

antiopa din ardeal

Am reusit sa fac ceva poze, mai intai cu matca pestrita, am reusit greu de tot s-o trag in chip, e tanara si iute, am gasit-o pe rama de margine:

antiopa din ardeal

In aceasta poza se vede puietul cu oua de albina si undeva intr-o margine ceva puiet capacit de la matca pestrita:

antiopa din ardeal

Aici este rama cladita fara potirase, nu se vede dar e ouata de sus pana jos:

antiopa din ardeal

Intre timp cred ca am gasit o explicatie la ce s-a intamplat in acest stup. La distanta de 4 lazi  am avut un roi (tot natural) la care cred ca s-a pierdut matca si prin urmare cand am vazut ca oua albine l-am scuturat afara. Cred ca la momentul scuturarii in zona nu mai aveam alt stup cu matca nefecundata asa ca albinele outoare s-au refugiat la 4 stupi distanta ca sa-i faca zile fripte matcii pestrite. Daca am dreptate matca pestrita este o adevarata supravietuitoare, incep sa-mi schimb parerea despre ea, sunt corios ce rezultate voi avea cu ea anul viitor.