pragul de roire

Creat de sfantul spiridon, Octombrie 24, 2009, 10:04:08 AM

« precedentul - următorul »

victorgoanta

daca urmeaza salcim2 cind si cum facem?

Doru2011

Imi spusese mai deunazi un apicultor cu rezultate notabile ca in stup pune doua botci ,in stadii de dezvoltare diferite ,astfel că în cazul pierderii primei matci, iesite la imperechere mai are una de rezerva in spate .In felul acesta scade riscul ca familia sa ramană fara matca.. Ce parere aveti ?....eu sunt doar incepător.

Kiwi Bee

Botca mai tinara are bugudiu????Daca nu atunci prima o omoara pe a doua.

Daca pui 2 botci intro fam/nucleu/roi are rolul ca in cazul de prima nu iese poate iese a doua.Daca iese regina din prima botca va gauri cealalta botca in lateral si cu acul o impunge pe regina neputincioasa din a doua botca.Legea lupului.Asta e normal la albine.

stefan1

Am mai auzit aici sfatul cu doua botce de varste diferite, cea tanara fiind folosita daca prima se pierde la imperechere. Rog pe stuparii care au avut asemenea cazuri sa dea detalii. Poate avem alte soiuri de albine. La mine niciodata nu s-a intamplat asta.Cand o matca este aleasa, acesteia i se permite sa intepe celelalte botce, asta inainte de a a ajunge la vremea imperecherii. Astfel la imperechere colonia isi canalizeaza tot interesul asupra matcii alese.
  Doar in cazul cand stupul mai vrea sa roiasca, atunci mai pastreaza una sau mai multe botce. Daca sunt doar doua botce, doar daca familia era foarte hotarata sa roiasca, o sa faca un roi cu doar o matca tanara si cealalta botca ramane, urmand sa dea matca stupului.
  Mai sunt niste chestii de finete: de multe ori un stup care roieste prefera ca noua matca sa inceapa sa oua dupa ce in cuib nu mai este deloc puiet. Asta e cel mai bun mod ca albinele sa-si faca o curatenie sau o aseptizare a familiei fata de germenii si virusii care afecteaza puietul. Daca ar pastra matca din prima botca, aceasta ar incepe ponta inainte de a se termina puietul din stup. De aceea uneori aceasta matca este lasata doar pana iese matca din botca mai tanara, apoi ea dispare fara a roi si noua regina ramane singura in cuib. Acest lucru nu se intampla daca in stup este inca puiet foarte mic si si matca mai tanara ar trebui sa astepte prea mult ca sa eclozioneze tot acel puiet, depasind astfel timpul optim de imperechere (dupa imperechere, la 2-3 zile matcile incep sa oua indiferent de stadiul restului de puiet din cuib).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

Cine are experenta in acest domeniu ne poate spune daca facem un roi artificial la care ii dam o botca din selectie dupa ce a intins boctcile de salvare sigur din botca de selectie iese matca si pe celelalte le roade in lateral,cand le roade dupa inperechere a matci sau inainte de inperechere?

bucovineanu

O regina iese la fecundare numai dupa ce este unica stapana in unitatea respectiva. Daca in acel roi mai exista cel putin o botca viabila, regina nu va iesi la fecundare.

milu56

OK,cine are mai multa experenta ne poate spune daca atunci camd iese o regina la fecundare este posibil sa iasa mai multe albine care o insotesc si sa nu se mai intoarca ci sa isi gaseasca un alt loc uinde sa isi construiasca propria casa?

stefan1

Citat din: milu56 din Aprilie 19, 2011, 10:14:34 AM
Cine are experenta in acest domeniu ne poate spune daca facem un roi artificial la care ii dam o botca din selectie dupa ce a intins boctcile de salvare sigur din botca de selectie iese matca si pe celelalte le roade in lateral,cand le roade dupa inperechere a matci sau inainte de inperechere?

Daca roiul are botcile lui, chiar de cea mai proasta calitate, nu va accepta in nici un caz o botca din alt stup. Neaparat trebuie distruse toate botcile din roi, lasat cateva ore macar ca sa constientizeze ca este orfan si apoi sa i se dea o botca straina, eventual si protejata, ca sa nu fie roasa in deruta initiala.

milu56

Nu mi sa intamplat sa stice o botca straina uin stup care are botci de salvare.

stefan1

Citat din: milu56 din Aprilie 19, 2011, 05:38:08 PM
OK,cine are mai multa experenta ne poate spune daca atunci camd iese o regina la fecundare este posibil sa iasa mai multe albine care o insotesc si sa nu se mai intoarca ci sa isi gaseasca un alt loc uinde sa isi construiasca propria casa?

In general matca plecata la imperechere este aleasa familiei, deci singura din stup. Uneori insa, in perioada de roire, anumite conditii nu permit sa se formeze un roi (ex prea slab populat sau inca mult puiet mic de crescut sau slabirea prin formarea unui roi artificial etc). Atunci se poate ca o matca sau un rand de matci sa fie eliminate, in conditiile in care mai sunt alte botce neeclozate in stup. Se poate ca macar una din matcile alungate sa fie suficient de matura pentru imperechere si sa se imperecheze nu departe de stup. Ea nu mai este primita in stup, dar poate sa aiba o suita de albine si sa formeze un roi foarte mic asezat nu departe de stup. Se mai poate ca matca iesita la imperechere sa fie accidentata fie de catre trantori, fie sa fie atacata si ranita de o pasare, incat sa nu se mai poata intoarce in stup. Atunci se poate aseza intr-un pom si sa fie insotita de mai multe sau mai putine albine. Ea poate sa fie partial imperecheata sau neimperecheata. De multe ori grupul de albine care o insotesc se micsoreaza incet, pe masura ce isi dau seama ca regina nu poate zbura. Stupul in acest caz ramane fara matca.

stefan1

Citat din: milu56 din Aprilie 20, 2011, 12:28:56 AM
Nu mi sa intamplat sa stice o botca straina uin stup care are botci de salvare.

E o regula elementara ca o familie careia i se da o matca sau o botca sa nu aiba nici un fel de botce si daca este posibil nici puiet necapacit, din care sa traga nadejde ca si-ar putea face el botce.

milu56

Cu mata e altceva dar cu botcile...asa ca eu o spun din experenta personala stupul orfanizat ni strica botcile straine dupace a intins botci.

stefan1

Cat de simplu ar fi daca ar fi asa...

milu56

Asa este,am dat botca stupului orfan dupace a intins botcile de salvare si am avut succes dar nu odata.

cocobeny

Din ce data se poate face botci pentru inmultire si pentru a face nuclee, si care ar fi cea mai buna metoda cat de repede posibil..  :hi: :thanks:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.