pragul de roire

Creat de sfantul spiridon, Octombrie 24, 2009, 10:04:08 AM

« precedentul - următorul »

centrifuga

prima intrebare-DA!
a doua intrebare-NU! singurele rateuri au aparut ca urmare a desprinderii botcii de pe speteaza si a ratarii intoarcerii de la zborul de imperechere
albinele rod botcile altoite doar atunci cand au botci proprii ,matca sau puiet necapacit

dumi44

F.interesanta metoda !
   Botca se lipeste de una dintre ramele cu fagure artificial sau pe o rama distincta  (goala complet )?

dumi44

Mai ramane problema obtinerii botcilor :cu aprox 12 zile inainte de terminarea culesului trebuie sa orfanizez o familie ,nu ?
  Starea de roire o induc mai greu astfel incat sa obtin botcile la timp.
  D-voastra cum procedati ?

centrifuga

Citat din: dumi44F.interesanta metoda !
   Botca se lipeste de una dintre ramele cu fagure artificial sau pe o rama distincta  (goala complet )?
pe una din ramele cu faguri

bucovineanu

Citat din: centrifuga
Citat din: dumi44Dle Centrifuga,cum "scapati " de albina culegatoare ?
Buna intrebare!
Scuze ptr intarziere!
Deci sunt la terminatul culesului de salcam si in raza de actiune a albinelor mele nu mai este cules de productie,ci cel mult de intretinere.
Albina culegatoare nu mai are ce face,decat barbi pe peretii stupului,asta in primele zile ca apoi roiesc
Dupa ce am repartizat puietul in cele trei corpuri procedez in felul urmator!
-in locul fiecarui stup aduc un corp echipat cu 3-4 rama cu faguri artificiali,o botca la eclozionare lipita de speteaza superioara a unei rame,diafragma si hranitor
-mut stupul cu familia de baza in alta pozitie din stupina;albina culegatoare se intoarce pe vechea locatie,unde gaseste stupul nou cu rame necladite si botca
-se linistesc,incep sa cladeasca fagurii,ii hranesc cu sirop in completare,botca eclozioneaza,se imperecheaza si incepe sa depuna oua!
-familia de baza,mutata la 10-15 metri,in primele 3 zile pare ca-i moarta,nu misca nimic la urdinisul ei!nici la apa nu se duc! de aceea am avut grija ca la mutare,sa torn apa in 1-2 rame sau intr-un hranitor! dupa3 zile,doicile in excedent numeric incep sa devina sacagite,culegatoare,garda la urdinis etc.
Ce am rezolvat:
-evitarea intrarii familiei in frigurile roitului
-dublarea efectivului
Sa intelegem ca in fiecare an dublati efectivul? :roll:

centrifuga

da,si mai si vindem primavara familii inainte de salcam! mai unificam la intrarea in iarna,la iesirea din iarna,dupa tratamentele cu varachet mai cade cate una -doua matci,rezerve de matci tot anul!

centrifuga

va propun ptr convingerea dvstra sa experimentati metoda cu 3 familii ptr inceput!

centrifuga

Citat din: dumi44Mai ramane problema obtinerii botcilor :cu aprox 12 zile inainte de terminarea culesului trebuie sa orfanizez o familie ,nu ?
  Starea de roire o induc mai greu astfel incat sa obtin botcile la timp.
  D-voastra cum procedati ?
te pozitionezi cu inceputul orfanizarii si introducerii in familia orfanizata(fara matca si fara puiet necapacit)a unei rame cu oua,in asa fel incat botcile crescuta sa eclozioneze imediat dupa terminatul culesului la S I,in zona in care esti amplasat
eu folosesc cu succes aceasta metoda pe care am gasit-o intr-o revista  veche de apicultura.
de fapt e o varianta a roiurilor "la pachet",decat ca pachetul de albine nu paraseste stupina
un alt avantaj este faptul ca noua unitate biologica creata isi incepe activitatea intr-un stup dezinfectat,cu faguri noi si cu albine fara paduchi(a doua zi de la formare,cel mai tarziu, fac tratament cu varachet)
'

bucovineanu

Citat din: centrifugada,si mai si vindem primavara familii inainte de salcam! mai unificam la intrarea in iarna,la iesirea din iarna,dupa tratamentele cu varachet mai cade cate una -doua matci,rezerve de matci tot anul!
Nu am pus intebarea pentru ca nu cred ca ar fi posibil.   Sunt de acord ca dublarea numarului de familii este posibila intr-un sezon. Dar acest lucru, nu se face in dauna productiei de miere? Si apoi daca nu reusiti sa vindeti, nu creste prea repede efectivul?

centrifuga

eu practic stuparitul stationar si de la SI la tei,nu se intampla nimic! albina folosita de mine la facutul roiurilor oricum nu mai traia pana la urmatorul cules!
de regula nu am ramas niciodata cu familiile nevandute inainte de salcam!
totul e reclama-adica sa te stie lumea ca oferi marfa de calitate si la pret pertinent!
de cand cu rapita asta care ma asalteaza din toate directiile pe vatra,am ajuns sa vand,inainte de salcam familii pe doua corpuri,din care corpul 2 are cel putin 5 rame cu miere de rapita si restul cu puiet!

bucovineanu

E un mod de lucru. Eu nu am vandut niciodata familii, nici macar roi.

sfantul spiridon

Citat din: centrifugava propun ptr convingerea dvstra sa experimentati metoda cu 3 familii ptr inceput!
sa recapitulam ceva sa vad daca am inteles bine...plecati cu familia de pe loc si aduceti un nou stup cu faguri si botca dar fara puiet deloc si captati culegatoarele? asa ia nastere un alt stup? la ce ora faceti asta? la ce ora din zi? stupul nou format din lucratoare si botca isi revine in 10 zile?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

centrifuga

1-da
2-da,un roi
3-toata ziua,ca fiind stupi multi dureaza;de regula miscarea se face cand albina este la zbor
4-roiul nou format isi revine imediat,dupa 10 zile incepe sa oua matca iar acestuia i se aplica tehnologia standard de ingrijire,adica:rame cu puiet capacit,sirop la hranitor si rame la cladit

sfantul spiridon

si asta faceti inainte de a ii veni stupului cheful de roire? stupul "vechi" in nici un caz nu roieste dar puternic va mai fi in viitorul cules(sa zicem fanete)?
dupa aceasta miscare sa zicem am lasat 4 faguri claditi in noul roi albina culegatoare aflata pe camp va umple acesti 4 faguri- acceptarea botcii se face imediat sau sunt cazuri de respingere?  botca trebuie sa fie in acest caz numai din stupul care "pleaca"
multumesc de raspunsuri
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

centrifuga

Citat din: sfantul spiridonsi asta faceti inainte de a ii veni stupului cheful de roire? stupul "vechi" in nici un caz nu roieste dar puternic va mai fi in viitorul cules(sa zicem fanete)?
dupa aceasta miscare sa zicem am lasat 4 faguri claditi in noul roi albina culegatoare aflata pe camp va umple acesti 4 faguri- acceptarea botcii se face imediat sau sunt cazuri de respingere?  botca trebuie sa fie in acest caz numai din stupul care "pleaca"
multumesc de raspunsuri
1-miscarea o fac imediat dupa recoltatul salcamului,inainte de intratul in frigurile roitului
2-depinde cand este viitorul cules.la mine in zona este peste o luna.se reface in forta,deoarece eclozioneaza albina provenita din ponta efectoata cu 21 dezile in urma-in jur de 1mai,cand nr de oua depuse tinde la 2000/zi si acum eclozioneaza timp de 10 zile cam cate 2000 de albine pe zi.
3-unitatea biologica nou infiintata e total orfanizata:nu are matca,nu are puiet de niciun fel-capacit sau necapacit si botca e luata imediat in ingrijire-se consolideaza fixarea pe rama si este "clocita" daca e necesar-in niciun caz nu este roasa!
4-botca provine din familia crescatoare,in care,in urma orfanizarii,am introdus o rama cu oua provenita din cea mai buna familie din stupina.