Transmiterea caracterelor genetice

Creat de bucovineanu, Ianuarie 07, 2010, 04:09:53 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Stie cineva proportia in care caracterele viitoarelor regine sunt influntate pe linie materna si cat sunt influentate de trantorii care le fecundeaza?

D006

O  regina provine  din oul de  la regina-mama si espermatozoidul de la  trantor.i.Caracteristicile  sale provin  din  partea celor  doi si  cred  ca  ar  fi o  mostenire  genetica  de 50% mama si  50% tata.
Si  vin  si  cu  o  modificare,nu  stiu  daca  este  prea  buna  dar  incercam  o  deslusire.Un  tantor provine din  oul  nefecundat si  prin  urmare  acesta  mosteneste doar genetica mamei.
In productia  de  matci  este  esentiala  si  cresterea  trantorilor din  fam  recordiste .Acesti  trantori  vor  dona cei  50% din  genetica  mamei.

viorel_v2000

Citat din: abejaO  regina provine  din oul de  la regina-mama si espermatozoidul de la  trantor.i.Caracteristicile  sale provin  din  partea celor  doi si  cred  ca  ar  fi o  mostenire  genetica  de 50% mama si  50% tata.
Si  vin  si  cu  o  modificare,nu  stiu  daca  este  prea  buna  dar  incercam  o  deslusire.Un  tantor provine din  oul  nefecundat si  prin  urmare  acesta  mosteneste doar genetica mamei.
In productia  de  matci  este  esentiala  si  cresterea  trantorilor din  fam  recordiste .Acesti  trantori  vor  dona cei  50% din  genetica  mamei.
Cineva care este mai "pe problema", ar putea sa ne lamureasca pe aceasta tema.
Eu am intele ca albina mosteneste caracterele matci (mama) si ale bunicului. Trantorul care a furnizat spermatozoidul nu transmite nimic.
Aces fapt ar explica de ce la prima "tragere" de matci rezultatele sunt mult mai bune decat de la matcile fice.
Poate ne lamureste cineva. Este un subiect f interesant. :hi:

stefan1

Ar fi bun aici cineva care a studiat genetica.
Din ce-mi mai amintesc eu din sumarele cunostinte:
Regina si albinele au 32 de cromozomi, adica 2x16 sau 16 perechi de cromozomi, jumatate de la regina si cealalta jumatate de la trantor. Se cunosc peste 10000 de gene (10157) aflate in acesti 16 cromozomi. Fiecare gena are o dublura pe cromozomul pereche (unul provine de la mama si celalalt de la tata). Active insa sunt numai una din cele doua gene, fie de la mama fie de la tata. Cele care nu se manifesta se numesc gene recesive.
Celulele sexuale (ovulul sau oul nefecundat in cazul albinelor si spermatozoidul ca celula sexuala masculina) se obtin dupa un proces complex numit meioza. Dintr-o celula diploida care contine dubluri de gene provenind de la mama si de la tata, are loc un proces de amestecare a genelor din fiecare din cromozomii pereche si in sfarsit se formeaza doua celule haploide complementare, in sensul ca genele perechi se vor afla cate una in fiecare celula-ou, provenind aleator fie de la mama fie de la tatal matcii.
  Trantorii au in celule doar 16 cromozomi, cei proveniti din oul nefecundat, obtinut cum am descris mai sus. Va rezulta o fiinta haploida, care va avea doar 16 cromozomi si nu 2x16 ca matca si albinele lucratoare.
  In ouale fecundate se refac perechile de 2x16 cromozomi, din care 16 provin din oul nefecundat, deci de la regina, iar alti 16 din spermatozoid, deci de la trantor. In noua fiinta din acest ou, iar vor fi unele gene active, provenind fie de la mama fie de la tata, altele vor fi recesive si nu se vor manifesta, dar pot deveni dominante in urmasi, dupa legi genetice destul de bine stabilite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: bucovineanuStie cineva proportia in care caracterele viitoarelor regine sunt influntate pe linie materna si cat sunt influentate de trantorii care le fecundeaza?
Unele caractere se transmit preferential. Am citit recent ca daca se incruciseaza o regina Apis Mellifera Mellifera (albina neagra) cu trantori de Apis Ligustica (albina italiana), se obtin descendnt productivi si putin agresivi.  Daca insa se incruciseaza o matca italiana cu trantori din rasa Apis Mellifera Mellifera, descendentii vor fi buni la cules dar cu agresivitate ridicata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Cunosc  o  persoana  care a  adus matci  italiene si  dupa  3 ani  a  urmat  dezastrul.Descendentii din Italiana  si albina  neagra au  dus la agresivitate  marita  si  productie  mica.

orbanstefan64

chiar la inceput am avut si eu citeva matci italiene tot mereu aveau puiet varos

D006


bucovineanu

Foarte interesant articolul. Multumesc colegului lulachy pentru bunavointa. Daca cineva poate sa imbunatateasca traducerea ar fi extraordinar. Macar pasajul despre trantorii diploizi.

D006


D006

Saitul e bun mai ales pentru dr. Spivak de Oltenia , asa ar afla si el care este importanta trantorilor in reproducerea albinelor.