Fecundarea controlata a matcilor

Creat de stefan1, Ianuarie 07, 2010, 02:35:41 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Fecundarea dirijata a matcilor
Dupa experimente incepute din 1998, Ricardo Garcia din Argentina, a reusit sa realizeze imperecherea unor regine intr-o incinta inchisa si cu trantori selectionati. Este o alternativa la insamantarea artificiala, cu avantajul ca nu mai necesita anestezierea matcii, echipamente sofisticate si scumpe, prelevare si preparare a spermei etc.
  Nu am foarte multe amanunte. Este in esenta vorba de o cutie de 100x80x60 cm (inaltimea de 60 cm) constituita dintr-un cadru de aluminiu acoperit cu o panza transparenta. Se mai folosesc 20 de lampi dichroice (probabil cu halogeni)* si un ventilator cu diametrul de 60 inch (dupa altii 60 cm), cu dispozitiv de reglare a vitezei.
Regina este imobilizata intr-un dispozitiv, ca in pozitie de zbor. Se folosesc 5 trantori selectionati (la o fecundare normala  numarul obisnuit de trantori este 7-13).
Ca sa faci trantorii sa zboare trebuie sa realizezi conditiile de iluminare ca cea naturala, umiditate, viteza vantului care sa simuleze zborul si temperatura optima. De asemenea sa aduc mai multe regine ca sa atraga prin feromonii degajati intresul trantorilor.
  Reginele sa fie de 6-10 zile iar trantorii de peste 50 de zile de la eclozionare. Cu matca in tunel nu introducem decat 5 trantori dar selectionati dupa anumiti parametrii, dintr-un numar de 10-15.
  Odata conditiile realizate, imperecherea zice ca se realizeaza usor, putandu-se imperechea si 20 de matci /ora. O matca se introduce o singura data in tunel. Costul este semnificativ mai mic decat la inseminarea artificiala iar procentajul de viabilitate al matcilor este mult mai mare ca la aceasta.
* Lampile dichroice au de obicei un arzator cu halogen sau de alt tip plasat optic intr-un reflector din sticla cu mai multe straturi reflectorizante. Aceste straturi reflecta total sau selectiv lumina produsa, putand favoriza anumite frecvente si deci culoarea luminii livrate. De asmenea furnizeaza de obicei lumina rece, frecventele infrarosii nefiind reflectate (daca se doreste asta).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

horia_ch

Mersi mult! Caut de multa vreme detalii despre aceste experimente ale lui R. Garcia si nu gaseam.  :hi: Stiti vreun site cu aceste informatii ori altele in plus despre aceasta problema? Preferabil in engleza (romana cred ca cer prea mult).

horia_ch

Cine ne poate ajuta cu o traducere?
http://www.beekeeping.com/articulos/tunel_de_viento.htm
Cu ajutorul lui Stefan am gasit asta. Dar e in spaniola si, desi cate ceva se mai intelege, fara cunostinte bune de limba spaniola e mai greu.
Pleeeeaaaseee !  :sad:  :sad:

D006

D006

Un patent de inventii in aceeasi problema  :
http://www.patentstorm.us/patents/pdfs/ ... 58497.html

D006

asa ca chestie , daca faci o cutie de dimensiunile specificate mai sus, si pui matca , trantori si apoi o scoti afara la lumina si o ma siridici la 10m intr-un pom sa fie vant si toate conditiile necesare :smile: .
:nebun:

stefan1

Conditiile optime nu cred ca este asa simplu de realizat. Oricum matca trebuie sa fie imobilizata iar viteza curentului de aer sa vina din fata si sa fie asemanatoare cu cea din timpul zborului. e fapt acolo specifca necesitatea unui ventilator cu turatie variabila. Eu am fost surprins de puterea de iluminare. Se vorbea de 20 de corpuri de iluminat cu putere de cate 200W!

D006

mai eu zic , ca daca faci o cutie de 1m / 1m , din plexic(parca ii zice), material din care se fac reclamele transparet ptr. lumina , il gauresti cu burgiu mic, de cativa mm , pe toata suprafata , pe toate laturile, ridici aceasta cutie la 10 m deasupra solului , intr-o zi frumoasa de vara , de preferat pana in 12 , bagi matca cu 8 -10 trantori acolo, fara sa o imobilizezi , acuam trebe sa se oboseasca si trantori aia, daca o si legi , deja e viol, sinu mai are farmec, si cred ca vei obtine o imperechere controlata si cat de cat naturala.
instinctul de imperechere e foarte puternic si rezultatele se vor vedea.  :hi:
vad zic la vara daca merge :d
:wink2:

D006

Eu am citit ca si Mendel a incercat imperecherea unei matci intr-o camera cu trantori dar nu i-a reusit.

stefan1

Mendel ,care era si stupar, si-a irosit multi ani incercand sa verifice legile geneticii descoperite prin experimentele pe mazare, deci sa le verifice pe albine. A fost o alegere nefericita, deoarece la albine este un caz particular, trantorii fiind haploizi, deci cu jumatate din cromozomi fata de albine si matca, de asemenea matca se imperecheaza cu mai multi trantori si apare la urmasi un mozaic genic.

kamy

no,am prabalit io sa fac scutuia din schita atunci cu ploile are cam 65/75 din platbanda acoperita cu fibra sita jos si in usa.iluminatu cu 4 proiectoare de 150 w blocaju matcii nu prea iese in combinezon de stilou!tate bune si frumoase doar ca nu a vrut sa functioneste.
blocajul pt matca era prea siluet si am dat drumu la liber,un fecior a scos sabia da matca a fost mai iute si l-a intepat,se epuizeaza destul de repede la zburat liber o sa mai  incerc da momentan bnu am materie prima!

Porfy66

Kamy, nici cu google translate nu am reusti sa inteleg ce spui tu acolo! Oare nu putem vorbi si scrie romaneste?  :nebun: :mad:
))/

kamy

Porfi frate,hai sa-ti povestesc o intamplare in loc de raspuns!
Am mers la o nunta la solonet prin ograda pe la tine,si tre sa marturisesc ca mie imi place limbaju popular dar mai cu seama din zona sucevei de la cei care daca le confisti litera s nu mai pot vorghi!
Pe tren(asta era cam prin anii 90) era o doamna de la tara si ma scuzati de expresia folosita chiar asa si era o doamna si imi mentin afirmatia si dupa 25 de ani timp in care am constatat ca taranii de fapt sant de doua feluri de la tara si de la oras,vorbea intruna pe limba ei nealterata de prutenisme iar eu nu ma mai saturam s-o ascult!
Printre altele povesteste ca odata a calatorit pe tren cu 2 cadavre militare pardon cadre militare care i-au spus ori sa vorbeasca corect romaneste ori sa nu mai vorbeasca deloc!
M-a uimit raspunsul dansei:-Cui nu-i plase limba asta romanesca ase cum este invatata di la mosi stramosi sa plese ai din tara asta!!!
Amu scuze pentru cadrele militare am prieteni printre ei si n-as vre sa se simta jigniti ,deaceea rog a cui nu-i camesa sa n-o ieie pi dansul!!
Iar daca stam strimb si giudecam drept nici regionalismele din zona celui de-al doilea cui de se agata harta nu le traduci cu gogu!!

Tamu

=)) Sa inteleg ca asta inseamna fecundarea controlata a matcilor, kamy?
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

kamy

Eventual metode de selectie a trantorilor!