Tipuri de stupi

Creat de dragos2006, Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Stupul ware cu rama(fagure)fara sarme hoby din care poate iese ceva.
-----------------------------------------------------

La un numar peste 150 de stupi cred si eu ca nu e nevoie decat 10 rame si o singura magazie 1/2 unde tinem familiile la o egalitate.

-un model de 8 rame dar e prea mic desi uni spanioli au acest model sute de stupi:

Bejan Vasile

%%-     Din cite am citit si retinut-fund de stup cu plasa[antivarroa] pe toata suprafata-nota 10                                 Rama claditoare+uluc hranitor atasata la un Dadant pe 12r intr-un buzunar separat[modelul prezentat mai sus ]=nota 10       I-mi propun sa confectionez 3 stupi de 12r Dadant in pat rece+buzunarul in partea opusa urdinisului,pentru a putea fi folosit si pe pavilion.    Buzunarul va avea capac separat iar  Dadantul va fi comletat  cu 2 mag.1/2r,peste care voi pune un podisor etans din scindurele sau folie.             Astfel voi hrani cu sirop   sau voi recolta fagurasul cu puiet de trintor,fara sa deranjez cuibul fam. de albine.      in acest buzunar mai putem sa punem 1fag.cu miere descapacita pe care 100% albinele o va trage in cuib,in perioada cind nu folosim rama claditoare.          Daca vor da rezultate[cei 3 stupi pe care-i  voi popula cu albine anul acesta], la anul voi trece toate fam. pe acest model[ANTIVARROA].   Ramane ca nucleele cu matci de schimb sa le fac separat.           Parerea mea!           :thanks:                 %%- :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: %%-                                                   :birthday:+ @};- @};- @};- @};- @};-=8 Martie!                           :coffee:
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

milu56

Sa experimentam mai multe modele dar sa vedem si rentabilitatea productie,timp de exploatare,costuri si altele,un lucru sigur magazia de schimb este strict necesar pentru a usura munca stuparului iar celelalta cum vrem noi sa le numim buzumare fantezii de orce fel este posibil sa complice munca stuparului :nod:

Bejan Vasile

%%-      Puteam sa introduc rama claditoare in interiorul lazii fiind cea dea 12r.Dar tocmai pentru a usura munca stuparului si a cistiga timp pretios pe timpul culesului,unde mai punem ca pentru a controla rama claditoare ,daca se mai suprapune si un cules puternic,trebuie sa manevram 2-3 caturi si sa deranjam cuibul fam.       Deja de la 50 de stupi in sus aceasta activitate devine o corvoada.  Nu e mai usor sa deschidem capacele la buzunare,putin fum si inlocuim rama cladita +larve de trintor cu o rama goala?    Daca unii dintre noi nu folosesc rama claditoare,nu e musai sa-si dea cu parerea,mai ales sustinatorii dadantului pe 12r+2mag1/2.       Nu vad cum aceste buzunare ar complica munca stuparului,ba din contra ,ar imbunatati conditiile de viata ale albinelor. :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:                                     %%-      :coffee:      Parerea mea!        %%-
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

Kiwi Bee

Un stup balshoi, greu si complicat poate fi un stup bun din pct. de vedere al multifunctionalitatzii, dar mai bine sa fi specializat doar pe 1-2 lucruri.Citeodata nu e bine sa fi chiar asa de "multilateral dezvoltat"............ dragi tovarash si pretini.

Oare cum se descurca un apicultor cu un astfel de stup la nivel de peste 500 de stupi????????
Componente de rezerva????????????
Manevrabilitate din toate pct. de vedere?????????????
Investitie->Randament->Dezvoltare????????????????

Spre noroc albinele se acomodeaza schimbarilor in totdeauna.

Britanicii au un model de stup numit "The national"
Este un model de multi etajat cu baza patrata, astfel se poate folosi si in pat rece si in pat cald(doar sucesti baza cu 90 de grade).
Podisorul este o sticla intrun chenar de lemn.Apoi vine capacul.
Pe timp de iarna se aseaza peste stup niste inele patrate si conice care defapt imbraca stupul si formeaza un perete care inconjoara stupul in totalitate.Se pun atitea inele incit sa ajunga la nivel cu partea de sus al stupului.Capacul arata ca si un acoperish de casa.Deci stupul este imbracat intrun alt stup mai mare.
Mai nou se foloseste numai de catre amatori caci fabricarea unui astfel de stup are costuri mai ridicate decit stupii moderni(hai sa folosim cuvintul modern).

Stupul cel mai bun este acela cu care poti face usor atitia bani incit sati creezi un venit cu care acoperi toate cerintele tale personale/familiare.

milu56

Citat din: Bejan Vasile din Martie 09, 2011, 01:45:00 PM
                 %%-      Puteam sa introduc rama claditoare in interiorul lazii fiind cea dea 12r.Dar tocmai pentru a usura munca stuparului si a cistiga timp pretios pe timpul culesului,unde mai punem ca pentru a controla rama claditoare ,daca se mai suprapune si un cules puternic,trebuie sa manevram 2-3 caturi si sa deranjam cuibul fam.       Deja de la 50 de stupi in sus aceasta activitate devine o corvoada.  Nu e mai usor sa deschidem capacele la buzunare,putin fum si inlocuim rama cladita +larve de trintor cu o rama goala?    Daca unii dintre noi nu folosesc rama claditoare,nu e musai sa-si dea cu parerea,mai ales sustinatorii dadantului pe 12r+2mag1/2.       Nu vad cum aceste buzunare ar complica munca stuparului,ba din contra ,ar imbunatati conditiile de viata ale albinelor. :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:                                     %%-      :coffee:      Parerea mea!        %%-
Priumavara folosesc rama claditoare dar in timpul culesului nu mai am de facut nimic la stup decat sa ii pun rame,magazii(caturi) in asa fel sa pot sa pun bani in buzunarul meu nu in buzunarul stupului..................

bucovineanu

Nu prea mai stiu care era acel mesaj. Incerc totusi.
Nu vad de ce ar tebui pusa rama claditoare la 90 de grade fata de cuib. Pentru a avea acces mai usor la ea e suficient sa facem catul mai ingust decat cuibul si rama claditoare sa fie pusa penultima si va fi lucrata mai repede. Complicatia inter vine deoarece nu se mai potriveste acelasi capac atunci cand punem catul. Acest model de stup e facut dupa principiul "de ce sa fie simplu daca poate fi complicat"?

bucovineanu

Daca am inteles eu bine, in pavilion e recomandat ca ramele sa fie asezate in pat cald pentru a nu avea probleme la transport si nu inteleg de ce trebuie ca rama claditoare trebuie pusa altfel. La stationar e valabil acelasi lucru si putem face aranjarea fie in pat rece sau cald.

milu56

romikele,tu ai acum experenta in domeniu si stiu sigur ca si tu esti de aceeas parere cu rama fara hffman care este mult mai rentabil din mai multe puncte de vedere in tehnica apicola si stuparit industrial,avantaje:la transport nu mai este nevoie de inpachetare stup,rama este mai simplu de construit(milioane de rame in stuparit industrial),in stupina se intampla ca avem roiuri cu 3 - 4 - 5 sau 6 rame in cutii normale de 10 sau 12 rame si in acest caz la o mutare a stupinei doar inchidem urdinisul si plecam cu stupii fara a mai complecta rame sau fixarea lor......... acum hai sa vedem un  plan de viitor referitor la un madel de stup si rame in ce priveste stuparitul dupa cerintele actuale.
zi si tu ceva si apoi vedem ce se poate face...

milu56

Distantierele superioare din tabla si din sarma profilata la partea de jos sunt destul de scumpe chiar daca nu e inox,este posibil ca in Romania sa se poata face la comanda chiar din inox la un pret mai rezonabil pentru cantitati mari.......

D006

Pentru ca in ultimul timp au aparut fel si fel de inferbantati la minte care peste noapte inventeaza fel si fel de bazaconii ar fi bine sa se tina cont de sfatul abatelui Warre ! Cred ca acest citat spune totul despre experiment in apicultura :

"Este ceva obisnuit sa auzi incepatori spunand asa; o sa incerc doua sau trei modele curente
de stupi, le voi studia si voi vedea care e mai bun.
Numai ca viata e scurta, in special viata activa. In afara de cazul in care sunteti privilegiat,
nu o sa puteti trage o concluzie definitiva.
Pentru a testa diferiti stupi, acestia trebuiesc studiati in aceeasi stupina, sub aceeasi atenta
ingrijire,  minim 10-12 buc din fiecare, pe o perioada de 10 ani.Luati-o si altfel, este nevoie
ca acesti stupi sa se afle in aceleasi conditii de amplasament pentru a putea trage o
concluzie medie.
Peste acesti 10 ani, multi observa ca un stup se comporta perfect iarna, spre exemplu, iar
altul mai bine vara. Astfel se va incerca combinarea avantajelor pe care ti le ofera cele doua
sisteme studiate.
Noul stup creat va necesita alti 10 ani de studiu. Peste acesti 10 ani poti constata ca stupul
nou creat e foarte bun pentru albine, raspunzand perfect cerintelor lor, dar dezavantajos
pentru stupar pentru ca cere prea multa atentie.
Iti trebuie atunci un nou experiment.O sa-l faci? "

D006

Va rog sa fiti atenti si sa vedeti noul mod de asamblare a stupului online . Puteti merge direct la minutul 5:00 si sa va exprimati parerea in legatura cu noua inventie ... de cuplare a nucleului ....

milu56

Cred ca l-au pus cu fundul in sus,a lipsit ajutorul dar la manastiri este super acest stup........

cristi-profURSU

Citat din: dragos2006 din Aprilie 21, 2011, 07:52:28 AM
   Va rog sa fiti atenti si sa vedeti noul mod de asamblare a stupului online . Puteti merge direct la minutul 5:00 si sa va exprimati parerea in legatura cu noua inventie ... de cuplare a nucleului ....

Ce inseamna sa fii mishtocar de neam ..... Asta e tot ce ai inteles tu din prezentari?
Ti-am sugerat sa-ti stergi semnatura din postari pentru ca te injuri singur, dar se pare ca esti la un nivel extrem de avansat de ..... Nici macar nu sesizezi ca te impusti singur in picior cu fiecare postare, don doctor. :)

Daca tot esti abonat la filmele tatalui meu, vad ca nu ai mai spus nimic de filmele care arata Bio Stupul in practica si care cam demonteaza toate ctiticile tale(care erau oricum nefondate). Perfect previzibil in cazul tau.

cristi-profURSU

Citat din: romikele din Martie 19, 2011, 08:18:29 PM
Acea diafragma poate fi simplificata, cu efect similar... un simplu leat de sprijin a ramelor; garantat matca va gasi si oua rama claditoare.

Cand tata a inventat acea grila i-am spus si eu ca ar fi rezolvat problema mai usor cu un leat de sprijin al ramelor asa cum ati sugerat si dumneavoastra. Mi-a spus ca in aceste conditii, rama claditoare ar fi sudata de restul ramelor de catre albine. Grila are un rol esential si conteaza foarte mult chiar si distanta fantelor din grila. Tata a experimentat cu diferite distante si a observat ca doar distanta dintre 2 rame(cea emulata de grila) este cea corecta. Puteti incerca si dumneavoastra sa va convingeti.